Mâncați, beți și fiți prudenți

Foto: Rebecca Hale, NGM

Nu e neapărat o idee bună să mâncăm cele mai studiate alimente.

Text: Catherine Zuckerman
Foto: Rebecca Hale, NGM

„Tot ce vedeți pe pagina de față, împreună cu uleiul de măsline și ceaiul, au fost supuse la peste 20 de studii în ultimii 25 de ani, spune medicul Michael Roizen, responsabil de wellness la Clinica Cleveland. De ce? „Ori au avantaje neașteptate”, spune el, „ori sunt consumate frecvent, dar pot prezenta riscuri.”

Unele alimente – ca rodiile și fisticul, în S.U.A. – devin celebre în universul nutriției pentru că o companie mare, care domină producția și vânzările, plătește mare parte dintre studii. Dar studiile sponsorizate pot afecta obiectivitatea științei, spune Roizen. Consiliul Național al Producătorilor de Lactate din S.U.A., de exemplu, „are o ramură de marketing uriașă”, promovând pe scară largă caracteristicile nutritive reale ale brânzeturilor.

Unele lactate conțin un compus numit lecitină, considerat de multă vreme sănătos, dar care, în interacțiune cu bacteriile din intestine, produce un compus dăunător, trimetilamina, care produce inflamații și poate cauza boli.

Și gălbenușul de ou conține lecitină, așa că Roizen ne sfătuiește să șl consumăm în cantități minime.

Nu e neapărat o idee bună să mâncăm cele mai studiate alimente. Roizen sugerează evitarea dietelor sărace în carbohidrați, care pun accentul pe unt, brânză și multă carne. Chiar și carnea de vită hrănită cu iarbă, care sună a aliment sănătos, conține carnitină, care produce și ea trimetilamină. „Proteina e aceeași, indiferent că vita e hrănită cu iarbă sau cu cereale.” Vinul roșu sau o lingură generoasă de ulei de măsline extravirgin pur – două alimente dintre cele mai studiate – pot reduce puțin efectele negative ale cărnii și lactatelor. Dar alcoolul este periculos, iar uleiul de măsline are multe calorii.

Cel mai sigur este, conform lui Roizen, să ascultăm de știință, nu de senzațiile noastre. Mâncați legume. În loc de carne roșie, alegeți somonul sau păstrăvul de mare – au mai mult ulei de pește sănătos decât alte specii grase cu conținut scăzut de mercur. Beți cafea neagră (s-ar putea să vă facă bine la ficat). Ca gustări, consumați fructe cu coajă tare, dar nu prea multe. Iar la desert – o pătrățică de ciocolată amăruie.

 • DHA – un tip de acid gras omega-3 din uleiul de pește – încurajează activitatea creierului.
 • Compușii de sulf cu miros înțepător par să îi confere verzei proprietăți anti-cancerigene.
 • Fructele cu coajă tare reduc riscul de cancer, boli cardiace și accidente cerebrale.
 • Un pahar de vin roșu pe zi este considerat sănătos și bun pentru inimă.
 • Rodiile și sucul lor sunt bogate în antioxidanți, da nu sunt un panaceu.
 • Lecitina din brânză poate contribui la inflamațiile arteriale.
 • Carnea roșie conține carnitină, care poate duce la disfuncții cardiovasculare.
 • Ciocolata neagră, plină de flavonoide benefice, care pot combate unele boli, primește un punctaj excelent pentru sănătate.
 • Condimentele pot contribui la reglarea tensiunii.
 • Datele despre dieta indiană sugerează că turmericul previne boala Alzheimer.
 • În general, când e vorba de conopidă și alte crucifere comestibile, cu cât mai multe, cu atât mai bine.
 • Verdețurile, ca bok choy-ul, sunt pline de antioxidanți și magneziu, care combat diabetul de tip 2.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*