Infernul bombei atomice

Norul în formă de ciupercă se ridică deasupra Hiroshimei, la câteva minute după ce bomba a explodat. Foto: US Army, prin bunăvoința Hiroshima Peace Memorial Museum.

75 de ani de la detonarea bombelor atomice la Hiroshima și Nagasaki

În dimineața zilei de 6 august 1945, la ora 8:15 a.m. un nor uriaș în formă de ciupercă acoperea cerul orașului Hiroshima, din Japonia. O bombă atomică fusese lansată de Statele Unite ale Americii. Trei zile mai târziu, la ora 11.02 a.m, era lansată cea de-a doua bombă atomică, deasupra orașului Nagasaki. Au fost uciși aproape 200.000 de oameni, din care 80.000, pe loc. Cei mai mulți erau civili. Pe 15 august, Japonia capitula, fapt ce avea să marcheze finalul Celui De-al Doilea Război Mondial.

Bomba de la Hiroshima, poreclită Băiețelul, avea o lungime de 3m, diametrul de 0.7m, cântărea 4t, iar forța exploziei a fost echivalentul a 15,000t de TNT. În prezent, în oraș locuiesc aproximativ un milion de oameni, iar pe locul în care a fost epicentrul bombei se află un parc și un muzeu memorial. Primul președinte în funcție al SUA care a vizitat Hiroshima de la bombardament a fost Barack Obama, în 2016.

Bomba de la Nagasaki, poreclită, Grasul, avea o lungime de 3.25m, diametrul de 1.52m, cântărea 4.5t, iar forța exploziei a fost echivalentul a 21,000t de TNT. Chiar dacă a fost mai puternică decât prima, dealurile care înconjoară orașul au reușit să limiteze daunele provocate de bomba atomică. Azi, Nagasaki este un important oraș portuar, cu o industrie bazată pe construcții navale. Și aici există un Muzeul al Bombei Atomice.

Acest soldat în vârstă de 21 de ani se afla la un kilometru de punctul zero al exploziei. Pe 18 august și-a pierdut părul, iar pe 29, au început să îi sângereze gingiile. Apoi i-au apărut hemoragii subcutanate, iar pe 31 a făcut febră. Petele violet s-au întins pe toată fața și pe partea superioară a corpului. Pe 2 septembrie și-a pierdut cunoștința și a murit a doua zi la 9:30 p.m. Foto: Gonichi Kimura, prin bunăvoința Hiroshima Peace Memorial Museum.

A fost prima și sperăm ultima oară, când o bombă atomică a fost folosită într-un atac împotriva oamenilor. Efectele bombelor sunt vizibile și azi pentru că mulți dintre supraviețuitori suferă din cauza complicațiilor provocate de expunerea la radiații.

Hiroshima Peace Memorial Museum adăpostește multe artefacte legate de bobardament. De la haine, la ceasurile victimelor, la bucăți topite din acoperișurile caselor, sticle, boluri de orez, genți, monede topite și aproape de nerecunoscut.

În dimineața zilei de 6 august 1945, Shinichi Tetsutani de 3 ani și 11 luni se plimba cu această tricicletă prin fața casei, când explozia bombei atomice pur și simplu l-a ars. Shinichi a murit în acea seară. Tatăl său l-a îngropat alături de această tricicletă în curtea din spatele casei. 40 de ani mai târziu, în vara lui 1985, tatăl a exhumat rămășițele lui Shinichi și le-a transferat în capela familiei. După 40 de ani petrecuți sub pământ, în curtea din spatele casei, tricicleta a fost donată către Muzeului Memorial al Păcii din Hiroshima. Obiect donat de Tetsutani Nobuo. Foto prin bunăvoința Hiroshima Peace Memorial Museum.
Această sticlă deformată este unul din multe obiecte strânse de Jotaro Shirai în timp ce curăța terenul din oraș, după război. Foto prin bunăvoința Hiroshima Peace Memorial Museum.
Elevii din anul I și II de la Liceul Municipal au fost expuși la bomba atomică în timp ce ajutau la demolarea clădirii. Majoritatea au fost uciși. Acestea sunt rămășițele uniformei purtate de Hajime Fukuoka (pe atunci de 14 ani), elev în anul II. Mama lui a primit aviz din mai multe locuri pentru a veni să primească cenușa fiului ei. Uniforma lui Hajime, pe care a primit-o ulterior de la tatăl unuia dintre colegii săi de clasă, este singurul obiect care i-a rămas de la fiul ei. Obiect donat de Shigeharu Fukuoka. Foto prin bunăvoința Hiroshima Peace Memorial Museum.
Tatăl lui Motoji, Koichi (atunci, în vârstă de 38 de ani) și mama, Kimiyo (atunci, în vârstă de 35 de ani), erau în casa lor din Higashi-kan-on-machi când a explodat bomba atomică. Kimiyo și-a salvat soțul rănit și l-a dus la Ono-cho. Ceasul de buzunar care îi aparținea lui Koichi a fost găsit ulterior între ruinele casei arse. Acele ceasului s-au topit din cauza exploziei. Obiect donat de Motoji Ito. Foto prin bunăvoința Hiroshima Peace Memorial Museum.

Tratatul privind Neproliferarea Armelor Nucleare

Tratatul privind Neproliferarea Armelor Nucleare semnat în 1968 și intrat în vigoare pe 5 martie 1970 are drept scop “dezarmarea nucleară, prevenirea proliferării armelor şi tehnologiilor nucleare şi promovarea cooperării în domeniul utilizării paşnice a energiei nucleare”. Din tratat fac parte 190 de state, din care cinci sunt posesoare de arme nucleare. Este vorba despre Statele Unite ale Americii, Federaţia Rusă (care deține și cel mai mare arsenal), Marea Britanie, Franţa şi China. Israel, India şi Pakistan și ele posesoare de arme nucleare, nu sunt State Părţi la acest tratat.

Citește și

Cernobîl

Al Doilea Război Mondial

Culorile războinicilor de teracotă

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*