Fotografia unei victime a COVID-19 din Indonezia stârnește fascinație – și negare

Trupul unei presupuse victime a COVID-19 stă întins într-un spital indonezian, după ce pacientul a murit, asistentele medicale au înfășurat cadavrul în straturi de plastic și au aplicat dezinfectant pentru a împiedica răspândirea virusului. Foto: Joshua Irwandi

Trupul unei victime a COVID-19 învelit în plastic arată ceea ce mulți nu doreau ca populația să vadă.

De: David Beard
Foto: Joshua Irwandi

Fotojurnalistul Joshua Irwandi i-a însoțit pe lucrătorii spitalelor din Indonezia și a făcut o fotografie surprinzătoare cu corpul învelit în plastic al unei victime a COVID-19, asigurându-se în același timp că nu dezvăluie caracteristici distincte sau chiar de gen.

Imaginea, parte a unui grant National Geographic Society, a atins o coardă sensibilă a națiunii de 270 de milioane de oameni. Indonezia s-a mișcat lent în lupta împotriva pandemiei globale, iar în martie, președintele Joko “Jokowi” Widodo a promovat un remediu nedemostrat pe bază de plante. Unele dintre reacțiile la imaginea lui Irwandi, care au umanizat suferința cauzată de virus, au fost ostile.

Fotografia lui Irwandi a apărut la știrile de la televizor și a fost distribuită de purtătorul de cuvânt al echipei de răspuns la coronavirus a națiunii. Imaginea a fost publicată la scară largă și republicată fără acordul lui Irwandi de mass-media indoneziană. Peste 340.000 de oameni au dat “like” imaginii de pe pagina sa de Instagram, pe care a postat-o după povestea publicată pe 14 iulie de National Geographic. Peste 1 milion de oameni au apreciat imaginea în primele ore de la publicarea ei pe contul de Instagram al Nat Geo.

„Este clar că puterea acestei imagini a stimulat discuțiile despre coronavirus”, a spus Irwandi din casa sa din Indonezia. „Trebuie să recunoaștem jertfa și riscurile medicilor și asistentelor.”

Nu există nicio întrebare prin care fotografia să nu fi trecut, a fost de acord Fred Ritchin, decan emerit al Centrului Internațional de Fotografie: „Aici avem o persoană mumificată. Te face să te uiți ea, să simți teroare.”

În același timp, este distanța, a spus Ritchin. „Pentru mine, imaginea era a cuiva azvârlit afară, înfășurat în celofan, pulverizat cu dezinfectant, mumificat, dezumanizat, diferit … Are sens într-un fel. Oamenii i-au tratat diferit pe cei infectați pentru că nu vor să fie în apropierea virusului.”

După ce Irwandi a postat fotografia, un cântăreț cunoscut, cu mulți urmăritori, l-a acuzat pe fotograf că a fabricat știrea, a spus că COVID-19 nu este atât de periculos și că unui jurnalist nu ar trebui să i se permită să facă o fotografie într-un spital dacă familia nu a putut vedea victima. Urmăritorii cântărețului l-au acuzat în mod eronat pe Irwandi că a aranjat fotografia folosind un manechin și l-au numit „sclav” al Organizației Mondiale a Sănătății. Etica fotografului, în vârstă de 28 de ani, a fost pusă la îndoială de guvern, care a sugerat și că numele spitalului, care nu este dezvăluit în fotografie, trebuie dezvăluit, a informat CNN Indonezia.

„Detalii despre viața mea privată au fost publicate fără permisiunea mea”, a spus Irwandi. „Ne-am îndepărtat cu adevărat de intenția jurnalistică a fotografiei mele.”

Cu toate acestea, a obținut sprijin din partea asociației naționale de jurnaliști. Aceștia au susținut că imaginea respectă standardele jurnalistice – și au cerut cântărețului să își ceară scuze, ceea ce, ulterior a și făcut.

Irwandi spune că unii oficiali guvernamentali au susținut că națiunea ar trebui să ia COVID-19 mai în serios. Începând de marți, Johns Hopkins University Coronavirus Tracker a raportat 4.320 de morți de COVID-19 și 89.869 de cazuri din Indonezia, deși se consideră că se raportează foarte puțin. Mulți oameni nu practică distanțarea socială și în aglomerații nu poartă măști. Restricțiile sociale la scară largă au început să dispară luna trecută.

Speranța lui este că imaginea îi încurajează pe indonezieni să ia măsuri de precauție – și să salveze vieți. El a menționat o provocare pentru jurnaliști oferită în luna mai de profesoara la Harvard Sarah Elizabeth Lewis: să se ducă dincolo de statistici și să arate modul în care COVID-19 îi afectează pe oameni. Alți fotografi, cum ar fi Lynsey Addario, au fost motivați să facă același lucru. (Addario a fost, de asemenea, susținută de un fond National Geographic Society pentru documentarea COVID-19.)

Care sunt următorii pași ai lui Irwandi?

Se opri o clipă.

„Cred că o să o las mai moale un timp”, a spus el.

Citește și

De ce săpunul e mai bun decât clorul în lupta cu coronavirusul

Odată cu schimbările aduse de coronavirus, pe canalele de socializare abundă știrile false despre animale

Ce știu și ce nu știu oamenii de știință despre tratarea coronavirusului

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*