Ami Vitale, fotografă: „Cred că trebuie să punem mai multă valoare pe binele colectiv decât pe individ și să construim societăți incluzive.”

Foto: Ami Vitale

Ami Vitale, alături de alți 12 fotografi, semnează Calendarul Lavazza 2021. Cum arată tematica din acest an a calendarului, #NouaUmanitate, pentru fotografă.

V-am urmărit fotografiile în National Geographic România, dar și pe Instagram. Vă mulțumesc atât de mult!!! Am observat că petreceți mult timp călătorind. Unde ați călătorit anul acesta și cum arată #NouaUmanitate (#TheNewHumanity) în locurile pe care le-ați vizitat?

Pandemia a avut un impact profund asupra noastră, a tuturor. Viața mea era frenetică, haotică, eram mereu în mișcare. Fusesem, practic, o nomadă în ultimii ani și nu petreceam niciodată mai mult de 21 de zile acasă. De când a izbucnit pandemia, însă, nu am mai călătorit mult cu avionul și am trecut brusc de la a fi continuu în mișcare la o stare de calm, de nemișcare. Spre surprindere mea, mi-a prins bine să încetinesc, a fost o experiență care mi-a schimbat viața.

Acum admir toate minunile vieții și îmbrățișez calmul, visând la o lume mai bună, observând cum cresc plantele și copacii și cum se hrănesc unele pe altele nu foarte adânc sub picioarele noastre, într-un ecosistem complex. La suprafață, pot părea distante sau deconectate, însă adevărul este că sunt puternic interconectate, iar acest sistem hrănește chiar și arborii cei mai slăbiți, exact atunci când au cea mai mare nevoie. Mă gândesc foarte des la această relație dintre plante și mă inspiră foarte mult să știu cât de interconectați suntem și noi toți. Pentru mine, acesta este înțelesul pe care îl poartă #NouaUmanitate (#TheNewHumanity).

Ce reprezintă Noua Umanitate pentru dumneavoastră și ce mesaj doriți să transmiteți cu poza din proiectul Calendarului?

Noua Umanitate este despre a înțelege cât de legați și de interconectați suntem unii cu ceilalți și fiecare dintre noi cu acest Pământ. De 20 ani, lucrez la povești care arată legătura dintre oameni și lumea naturală. Pentru Calendarul Lavazza 2021, am ales un loc în care oamenii sunt încă foarte adânc conectați la natură. O respectă și înțeleg că viețile lor, așa cum le știu ei, depind de ea. Sunt convinsă că acesta este un mesaj important pentru momentul prezent. Acum ne privim, practic, viitorul în față, iar pașii pe care i-am făcut până acum ne reflectă trecutul, dar ne vor și conduce către viitor.

Pandemia ne învață că trebuie să ne schimbăm. Sper că acest moment ne va inspira să ne reimaginăm relația dintre noi, dar și dintre noi și natură. Cred că trebuie să punem mai multă valoare pe binele colectiv decât pe individ și să construim societăți incluzive, în care toți sunt respectați și protejați. Nu este doar despre a ne proteja sănătatea, ci este despre a proteja viețile generațiilor următoare.

Cum ați ales ideea pentru fotografia care va fi inclusă în Calendarul Lavazza 2021?

Atunci când ne vedem ca fiind o parte a peisajului și a naturii, recunoaștem faptul că salvarea naturii este, de fapt, despre a ne salva pe noi înșine. Destinele noastre se împletesc unele cu altele. Fără o planetă cu o biodiversitate bogată, ne pierdem nu doar sănătatea ecosistemului, ci și imaginația, puterea de a ne lăsa surprinși de posibilități frumoase. Această fotografie este încercarea mea de a înfățișa această conexiune.

Cum se leagă ea de conceptul #NouaUmanitate (#TheNewHumanity)?

Acest loc și oamenii lui m-au inspirat. Mi-aș dori ca toți să putem experimenta înțelepciunea și cunoștințele acestor oameni. Sper că acest moment ne va inspira să ne reimaginăm relația dintre noi, dar și dintre noi și natură. Cred că trebuie să punem mai multă valoare pe binele colectiv decât pe individ și să construim societăți incluzive, în care toți sunt respectați și protejați. Nu este doar despre a ne proteja sănătatea, ci este despre a proteja viețile generațiilor următoare.

Cu ce ați vrea să rămână cel care privește această poză?

Mi-ar plăcea ca toți cei care o privesc să înțeleagă că pașii pe care i-am făcut până acum ne reflectă trecutul, dar ne vor purta, în același timp, către viitor.

Cum a fost experiența unei noi colaborări cu Lavazza pentru acest proiect?

A fost o onoare extraordinară. Lavazza ne arată tuturor că acțiunile noastre de astăzi vor decide viitorul generațiilor care vin după noi.

La National Geographic, vorbim despre puterea fotografiei și a reportajelor în a schimba lumea. Cum vedeți această putere în prezent?

Poveștile sunt extrem de importante. Poveștile pe care ni le spunem nouă înșine se transformă în realitatea noastră. Ajung să ne definească și să ne modeleze lumea în care trăim. Fotografia nu este doar despre imagini frumoase. Este despre a trece dincolo de puterea limbajului și de a găsi acele adevăruri universale care ne conectează.

Sunt foarte multe povești importante pentru planeta noastră, pentru oamenii care trăiesc pe ea, povești importante pentru stabilitatea mondială. Aceste povești ne învață, ne inspiră, dar ne și amintesc că suntem toți profund legați unii de ceilalți, interconectați într-o rețea complicată.

Care a fost cel mai provocator reportaj din acest an?

A fost un an provocator și toate fotografiile pe care le văd, dar și cele pe care le-am realizat sunt foarte dificile. Tocmai m-am întors dintr-o călătorie în care am încercat să prezint impactul pandemiei asupra unei rezervații de amerindieni de aici, din Montana. Am fost cuprinsă de disperare și, în același timp, de speranță, pentru că întotdeauna, chiar și în cele mai grele situații, există mereu speranța și capacitatea de a supraviețui.

Ami Vitale, foto: arhiva personală

Despre Ami Vitale

Ambasadoare Nikon și fotografă National Geographic, Ami Vitale călătorește prin lume și surprinde în fotografiile ei nu doar violență și conflicte, dar și frumusețea și puterea spiritului uman.

După ce în 2009, a documentat o poveste despre transportul și eliberarea în sălbăticie a unuia dintre ultimii rinoceri albi din lume, Ami și-a concentrat atenția asupra subiectelor despre viața sălbatică și mediu. Fotografiile ei sunt prezente în publicații internaționale și sunt   expuse în muzee și galerii din întreaga lume. În prezent, Ami trăiește în Montana. Organizează constant workshopuri în America, Europa și Asia.

Fotografa Ami Vitale, alături de Christy Lee Rogers, Denis Rouvre, Carolyn Drake, Steve McCurry, Charlie Davoli, Martha Cooper, David LaChapelle, Martin Schoeller, Joey L., Eugenio Recuenco, Simone Bramante și Toilet Paper semnează „The New Humanity”, Calendarul Lavazza 2021, realizat sub îndrumarea creativă a agenției de advertising Armando Testa. Fotografii au fost invitați să-și transpună viziunea asupra noii umanități în imagini, cum știu ei mai bine. Astfel, au rezultat 13 imagini expresive. (P)

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*