Răzvan Pascu, consultant marketing turistic: „Se poate călători și în pandemie, cu 3 condiții.”

Răzvan Pascu, alături de soția lui Andra și cei doi copii. Foto: arhiva personală

Previziuni pentru anul 2021 cu Răzvan Pascu, consultant marketing turistic

De: Dana Verescu
Foto: arhiva personală

Răzvan Pascu e un nume cunsocut deja în turism. Pasionat de călătorii, din care și-a făcut de altfel un mod de viață, Răzvan a fost afectat de pandemia care ne-a schimbat tuturor viața și ne-a dat planurile peste cap. Am stat de vorbă cu el la început de an, pentru a afla ce se mai întâmpla în zona călătoriilor și care sunt previziunile lui pentru anul 2021.

Anul 2020 ne-a afectat viața mai mult decât ne-am fi așteptat. Călătoriile au avut foarte mult de suferit. Cum ai resimțit această schimbare, Răzvan, cum te-a afectat și care au fost primele tale gânduri?

Trebuie să recunosc că 2020 a fost o reală provocare pe toate planurile și am resimțit din plin fiecare zi a pandemiei. Nu m-am așteptat niciodată să stăm atâtea luni în casă, să ne fie teamă să ieșim pe stradă sau să ne întâlnim cu cei dragi, să se oprească totul și să se închidă ermetic granițele.

În primele două-trei săptămâni, în a doua jumătate a lunii martie, mi-a fost destul de greu să accept tot ceea ce se întâmpla, aveam senzația că trăiesc un vis urât, o glumă proastă și nu reușeam să întrezăresc luminița de la capătul tunelului. Chiar mi se părea că totul merge spre mai rău cu fiecare zi ce trece și, deși de fel sunt optimist și încrezător, pentru câteva zile recunosc că mi-am pierdut orice speranță că vom reveni la normal prea curând.

Într-un fel, am și avut dreptate. Iată că la peste 10 luni de la declanșarea haosului, încă trăim în incertitudine și cu temeri. Din fericire însă, avem acum speranța vaccinului, ușor, ușor revenim și la viețile noastre de dinainte, dar purtându-ne, bineînțeles, mult mai precaut.

A fost un an diferit, în care am învățat cu toții să călătorim prudent, să îi protejăm pe ceilalți, în care am fost forțați să ne reinventăm. Am reușit să ne “reconfigurăm” traseul, ne-am regândit planurile de business, am încercat să ne concentrăm și pe alte domenii… iar eu personal am făcut tot posibilul să rămân conectat și la domeniul meu principal, turismul, să vin cu idei și strategii în sprijinul industriei.

Pe plan personal, am recuperat din belșug timpul petrecut cu sotia și copiii, ceea ce m-a bucurat nespus. Când am plecat în prima călătorie de grup după multe luni de zile, mi-a fost dor de cei mici încă de când am ieșit pe ușă, a fost mai greu ca niciodată să plec de lângă ei.

După ridicarea stării de urgență, călătoriile au fost posibile, chiar dacă nu la fel ca înainte. Cum ți-ai ales destinațiile?

Am ales destinații în care am putut petrece mult timp în natură, în aer liber, regiuni sau țări în care rata de incidență a cazurilor de COVID era mai mică decât în București sau în România, per total, am optat pentru cazări unde știam că se respectă regulile de prevenție a infectarii, am evitat pe cât posibil interacțiunea cu persoane străine etc. Am mers inițial prin România, în Covasna, Harghita, Delta Dunării, zonele mele preferate din țară, am fost și în Gorj, chiar de 2 ori, apoi în Bulgaria, iar apoi la final de august am plecat în prima călătorie de grup, în Islanda. Am ales Islanda pentru că erau foarte puține cazuri COVID la vremea respectivă, iar excursia presupunea timp petrecut preponderent în natură. Recent m-am întors din Tanzania, unde am mers la safari, iar apoi am zburat în Zanzibar la plajă. Și aceasta este o excursie puțin atipică, ce permite distanțarea socială și unde riscurile sunt mult mai mici decât într-un circuit. În safari am stat grupați pe mașini, câte 6, la fel am stat și la mese, șoferii/ghizii au fost cu toții testați înainte de a ajunge noi, toată lumea purta măști și oricum nu ne întâlneam cu alți turiști, ci doar cu animalele sălbatice din savană, iar în Zanzibar am stat într-un resort mare, unde distanțarea venea de la sine, erau peste tot dezinfectanți, personalul purta măști… nu a fost nicio problemă cu niciunul dintre turiști nici la destinație și nici la întoarcere. Plus ca toti turistii au fost testati inainte de plecare.

De Revelion am fost in Mexic, pe Riviera Maya la Marea Caraibilor, cu mai multe grupuri de turiști. Am ales Mexic pentru că sunt de 5-6 ori mai puține cazuri COVID decât în România, comparativ cu populatia, deci este mai safe ca destinație decât țara noastră. Totodată, a fost o excursie la plajă, tot într-un resort mare, unde poți păstra cu ușurință distanța față de ceilalți. Și bineînțeles, mai fusesem în Mexic, mi-a plăcut mult, este o țară veselă, foarte colorată, cu oameni primitori și vibe bun, așa că mi-am dorit să mă întorc și să ofer și altor români ocazia să viziteze aceste locuri faine.

Seychelles, foto: arhiva personală

S-a schimbat structura grupurilor cu care călătoreai? Care era starea de spirit a celor care călătoreau împreună cu tine?

Am fost cu toții mult mai prudenți decât anterior, ne-am testat înainte de călătorie, deși țările în care mergeam nu solicitau acest lucru, însă am făcut-o pentru liniștea noastră, pentru a pleca relaxați în concediu. Cu toții eram încântați și totodată emoționați că reușim în sfârșit să călătorim după atâtea luni, parcă nu ne vedea să credem. Cred că ne-am bucurat mult mai mult de aceste călătorii decât o făceam înainte, am apreciat mai mult fiecare clipă.

Care era starea de spirit a oamenilor în locurile alese pentru a fi destinații 2020? Poți da câteva exemple pentru cititori? Unde ai mers, ce ai găsit acolo, există în toată lumea aceeași stare de stres legată de virusul Covid-19?

Atât în Islanda, cât și în Grecia, Tanzania sau Mexic oamenii erau mult mai relaxați cu privire la COVID-19. În Islanda, spre exemplu, nimeni nu uitase că există Covid, dar nici nu au creat o isterie din asta. În schimb, toată lumea respecta cu strictețe 2 reguli principale, distanțare 2 metri și dezinfectanți absolut peste tot. În Tanzania nu erau prea convinși că există Covid, dar respectau regulile din respect pentru turiști, fiind o țară care se bazează foarte mult pe turism și care a fost puternic impactată de restricțiile de circulație. In Mexic mi-a placut seriozitatea cu care toti angajati hotelurilor dezinfectau peste tot si purtau masti oriunde.

Familia este foarte importantă în călătoriile tale și știu că îți plac vacanțele cu familia. Ați avut parte de așa ceva anul acesta?

Din fericire, da. Peste tot pe unde am mers prin țară, am fost împreună, iar la început de septembrie am plecat cu toții în Grecia. Inițial ne programasem să stăm acolo 2 săptămâni, dar ne-a plăcut atât de tare, incat am rămas o lună și jumătate. Ne-am îndrăgostit de insula Kefalonia, unde am închiriat o casă superbă și de unde nu am mai fi plecat. Am călătorit împreună și de Revelion in Mexic.

Care a fost cel mai plăcut loc în care ai mers în acest an și de ce?

M-am bucurat în egală măsură de toate călătoriile, mai ales în așa context. Dacă înainte mai aveam mici nemulțumiri și tendința de a nu mai aprecia la adevărata valoare tot ceea ce aveam norocul să trăiesc și toate locurile frumoase pe care aveam oportunitatea să le văd prin prisma job-ului, pandemia m-a făcut să realizez cât de multă plăcere îmi aduce fiecare plecare și cât de mult îmi place ceea ce fac. Dacă totuși ar fi să aleg un loc dintre cele vizitate anul acesta, ,,lupta” se dă între Islanda și Tanzania, ,,highlight-urile” anului 2020.

Cum crezi că vor sta lucrurile în 2021? Care sunt speranțele și temerile tale și ale Andrei?

Sunt încrezător că se vor mai îndrepta lucrurile odată cu vaccinarea și că va fi sesizabil mai bine din a doua jumătate a anului, însă cred că vom reveni mai aproape de normalul pe care îl știam abia spre primăvara lui 2022. Pandemia ne-a învățat să fim mult mai flexibili și mai spontani, așa că nu pot spune că avem o ,,listă” cu temeri sau speranțe, ci că ne-am propus să luăm lucrurile așa cum vin și să căutăm să ne adaptăm rapid la orice nouă situație. Suntem siguri că nu va fi ușor, ci vom mai avea multe provocări, dar totodată credem că va fi bine. Andra speră să putem reveni cu toții la birou cât mai curând, ii lipsește atmosfera de echipă și lucrul alături de fete, iar eu îmi doresc să pot pleca în toate călătoriile pe care le am programate începând încă din ianuarie 2021, când voi pleca în Maldive cu 2 grupuri de turiști, într-o excursie premium pe care o aveam de ceva vreme în minte.

Eu nu vorbesc din cărți, ci din proprie experiență, se poate călători și în pandemie, cu 3 condiții: (1) să știi unde să mergi, la sigur, în condiții bune, fie unde ai mai fost, fie cu cineva care a mai fost, (2) să îți alegi corect destinația, (3) să fii mereu precaut și să te testezi atât tu, cât și cei alături de care călătorești înainte de plecare, pentru a evita surprizele neplăcute.

Seychelles, foto: arhiva personală

Ce destinații recomanzi pentru 2021?

În această perioada mi-am propus să nu încerc să conving pe nimeni să călătorească dacă nu se simte în siguranță să facă asta. Până la urmă, să mergi în excursii nu e ceva esențial, iar dacă încă îți este teamă, atunci e ok să mai aștepți o perioadă până vei pleca din nou. Există totuși unele destinații care au demonstrat că sunt cât de cât sigure în această perioadă și cred că în lunile următoare vor fi pe val destinațiile exotice care sunt legate de natură și plajă.

Eu voi pleca în Maldive la final de ianuarie, apoi am planificat din nou Mexic în februarie, Africa de Sud în mai, Tanzania & Zanzibar în iunie, Coasta de Vest a SUA la final de august, in septembrie avem o călătorie cu TransSiberianul de lux pe care am amânat-o anul trecut, în octombrie avem America de Sud – Brazilia, Argentina și Chile, iar în noiembrie revin în Tanzania și Zanzibar.

Din experiența ta, care sunt locurile din lume cel mai puțin afectate de pandemie?

Cred că mai puțin afectați au fost cei care chiar au respectat regulile de prevenție și nu au încercat să ,,fenteze” cât de puțin această perioadă. Totodată, țările sau zonele mai izolate par a fi mai puțin afectate decât restul lumii.

Știu că ești un susținător al turismului românesc. Ai câteva recomandări pentru cei care vor să se relaxeze câteva zile într-un loc plin de farmec, mai puțin cunoscut?

Iubesc România și merg prin țară ori de câte ori am ocazia. Am, bineînțeles, și câteva recomandări, nu aș spune mai puțin cunoscute, ci mai degrabă evitate fără un motiv real. Eu recomand din tot sufletul și foarte sincer Zona Secuimii și îi sfătuiesc pe toți românii să meargă aici cu mintea și inima deschise, vor întâlni oameni foarte primitori, se vor bucura de peisaje superbe, experiențe tare faine și să nu mai zic de mâncare, care este de-a dreptul delicioasă.

Stiu, pare departe Secuimea, la Capătul Lumii, mai circulă și multe povești cum că prin Secuime nu se vorbește românește și ca nu își doresc turiști români. Majoritatea poveștilor sunt spuse de unii din auzite, și nu în urma unei vizite pe-acolo. 90% dintre turiștii din Secuime sunt totuși români, iar mulți dintre ei se întorc cu bucurie (și des) în acest colț al țării noastre, indiferent că vorbim de Harghita, Covasna sau Mureș. Eu sunt unul dintre acești turiști și mereu plec din aceste locuri cu un sentiment de vacanță perfectă și cu dorința de a mă reîntoarce. Recomand tuturor să încerce măcar o dată! O alta zona neexploatata inca este judetul Gorj, care are multe locuri de petrecut in natura, inclusiv in perioada aceasta de iarna.

Ce sfaturi sau recomandări de călătorie aveți, Andra și cu tine, pentru cititori?

Recomandăm tuturor să nu renunțe la pasiunea pentru călătorii, dar să aleagă precaut, să se informeze foarte bine, din surse sigure cu privire la destinațiile în care merg și să respecte toate măsurile recomandate. Nu trebuie nici să cădem în extrema cealaltă și să ne stresăm peste măsură, stricându-ne astfel vacanțele mult așteptate, însă trebuie căutat un echilibru. De asemenea, sfatul nostru pentru toți cei care aleg să călătorească în această perioadă este să își facă și o asigurare de călătorie cu clauză COVID și Storno, care să acopere costurile unei eventuale îmbolnăviri, iar în cazul în care iau virusul înaintea plecării și nu mai pot efectua călătoria, li se returnează integral sumele achitate.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*