Cap compas Orşova

Orșova – micul oraş aşezat în trepte de-a lungul Dunării îți desfată ochii cu cea mai frumoasă privelişte, ce culminează la răsărit şi apus, când cerul şi apa se unesc în toate culorile curcubeului.

Text, foto: Ruxandra Chiurtu

De un an şi jumătate, conceptul cu hashtag #CalatorInTaraMea a devenit din ce în ce mai cunoscut, folosit, şi a adunat experiențe pentru majoritatea dintre noi. Norocul nostru, al românilor, este varietatea extraordinară a reliefului țării în care trăim, unde natura ne-a dat cu generozitate câmpii întinse, păduri stufoase, munți străbătuți de izvoare și pârâiaşe, cascade zgomotoase ascunse de verdeață, peşteri, deltă, Dunăre și Marea Neagră.

Ghinionul? Lipsa unei promovări elementare a acestor minunății naturale, lacunele de informare publică şi, în acelaşi timp, drumurile precare şi lipsa autostrăzilor.

De la Bucureşti pană la Orşova sunt 375 km, pe care teoretic, îi parcurgi in 5 ore. Practic, dacă pleci din Bucureşti vinerea la ora 13, ajungi pe malul Dunării, la destinație, la lăsarea întunericului intr-o zi de vară, adică pe la 21.30, dupa 8 ore şi jumătate de condus. E nevoie de o maşină bună, care să reziste la drum lung, în care să te simți bine, că petreceți impreună jumătate de zi, stabilă, dar sprintenă, să poți profita la maxim şi rapid de şansele de depăşire, însă totodată în deplină siguranță pentru tine şi ceilalți care se află pe şosea.

Noul Land Rover Discovery este un partener perfect pentru acest gen de călătorie. Echipat cu motorizări puternice, cu tehnologie MHEV (Mild Hybrid Electric Vehicle) și cu sistem multimedia PiviPro, este SUV-ul premium de ultimă generație, versatil si spatios, cu șapte locuri. Cei 360 de cai putere ai variantei pe benzina, precum şi tracțiunea integrala se simt imediat in trafic, cand realizezi ca eşti intr-o maşina extrem de puternica, mai ales cand accelerezi de la 60 km/h la 150 km/h in aproximativ 2 secunde.

Suspensia pneumatică standard oferă confort, indiferent de condițiile de deplasare și include reglarea automată pe înălțime, pentru a îmbunătăți aerodinamica și a obține o economie de carburant la condusul pe autostradă. Sistemul de adaptare automata al suspensiei – Adaptive Dynamics – prezent pe toate modele – monitorizează mișcările caroseriei de până la 500 de ori pe secundă, reacționează la mișcările șoferului sau ale drumului aproape instantaneu pentru o manevrabilitate sporită.

De ce să mergeți la Orşova?

Pentru că micul oraş este cochet și aşezat în trepte de-a lungul Dunării, îți desfată ochii cu cea mai frumoasă privelişte, ce culminează la răsărit şi apus, când cerul şi apa se unesc în toate culorile curcubeului. Pentru că malul stâncos şi impădurit cu abundență de verdeață este spectaculos atunci când coboară către Dunăre, uneori abrupt, alteori lăsând loc unei mici plaje nisipoase şi sălbatice, pe care cresc scaieți, maci şi albăstrele.
Plimbarea cu barca pe Dunăre, la Cazanele Mici, Cazanele Mari, Peştera Ponicova şi chipul lui Decebal, sculptat în stânca de 50 metri inălțime durează aproximativ 2 ore şi oferă o senzație imensă de eliberare şi vacanță.

Veți afla povești locale de la barcagiu, despre orașul vechi scufundat în apă, despre insula Ada Kaleh, despre unde se mânâncă bine şi despre frumusețile de vizitat în satele din apropiere. Chipul lui Decebal Rex, neterminat şi sculptat 10 ani în stâncă, sub patronatul lui Iosif Constantin Dragan, care a finanțat acest proiect până la moarte, este pe locul 1 în Europa în topul celor mai mari sculpturi în stânca muntelui.

După ce veți coborî din barcă, veți realiza că v-ați îndrăgostit de aceste meleaguri şi veți vrea să le explorați mai mult. Vă aşteaptă sus, pe culme, Mănăstirea Sfânta Ana, şi, la 50 km de oraş, fabuloasa Cascada Bigăr, clădită pe o poveste fantastică de iubire dintre o fată şi un băiat din Valea Almăjului, care nu s-au putut intâlni niciodată.

Ei bine, ca să ajungeți în “Tărâmul Regăsirii Dorului”, este important, printre altele, să aveți un sistem de navigație bun. Cel de la Land Rover Discovery e bazat pe tehnologie de ultimă generație, corespunzătoare aspectului său premium. Consola centrală integral reproiectată găzduiește noul ecran tactil full HD cu diagonala de 14 inch și cu o interfață rapidă și intuitivă.

Cea mai nouă tehnologie multimedia Pivi Pro oferă o structură simplificată a meniului și un design de pionierat, cu răspunsuri rapide. Bateria de rezervă încorporată permite inițierea navigației în doar câteva secunde, în timp ce meniul permite accesarea funcțiilor cel mai frecvent utilizate direct de pe ecranul de pornire personalizabil, pentru a reduce distragerea atenției șoferului.

Cu siguranță, designul sofisticat al Land Rover Discovery, fie el exteriorul impunător, fie rafinamentul interior, îşi găsește un corespondent mai mult decât redutabil în peisajul splendid de la Orşova şi împrejurimi.

Drum bun spre Orșova şi nu uitați să vă bucurați de natură!

*Conținut sponsorizat, realizat în parteneriat cu Land Rover Discovery*

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*