Candice Dragotă, crescător de pisici rasa British Shorthair: „Nu mi-aș putea imagina viața fără pisici.”

Candice Dragotă este crescător pisici rasa British Shorthair și organizează salonul felin Sofisticat de peste 15 ani. Este psiholog, preocupată atât de comportamentul uman cât și de cel felin.

Candice Dragotă, crescător de pisici rasa British Shorthair și una dintre cele mai cunoscute figuri din lumea pisicarilor, nu face compromisuri când vine vorba de sănătatea pisicilor și de calitatea hranei pe care le-o oferă.

De când îți plac pisicile și de când au devenit pentru tine un hobby?

Pisicile îmi plac de mai puțin timp de cât îmi plac câinii. Prima mea dragoste au fost câinii. Acum împart dragostea mea pentru animale și cu pisicile. Am avut în copilărie și în adolescență un schnautzer uriaș, iar după căsătorie, căci într-o relație știm că e mereu vorba despre manipulare și persuasiune, soțul meu m-a manipulat și mi-a adus pisici în casă. Dragostea pentru pisici nu este ceva care să fie chiar de la prima vedere, pentru că ele nu te iubesc necondiționat și mereu este o luptă să poți să le câștigi afecțiunea. M-a ambiționat treaba asta. Mi s-a părut că zi de zi trebuie să fac ceva ca să le câștig prietenia.

Câte pisici ai acum și care este povestea lor?

Acum alături de noi sunt în jur de 7 pisici. Voi alege povestea unei pisici pe care o să v-o și prezint. Este ultima care a poposit în casa noastră. Este fiica celui care a fost campionul mondial al pisicilor, căci iată avem și un concurs de frumusețe felin World Show. Noi avem un exemplar de British Shorthair Golden, pisica de aur cum îi spunem noi, pe nume Benjamina, care a ajuns Benji și iată Gigi. Este alintata casei și prietena tuturor.

Cum este viața alături de 7 pisici?

Viața alături de 7 pisici este minunată. Nu mi-aș putea imagina viața fără pisici. Odată ce te îndrăgostești de o pisică, rămâi îndrăgostit pe viață și nu mai există cale de întoarcere.

Ce anume din comportamentul lor îți place cel mai mult?

Am învățat multe de la pisici de-a lungul timpului. În primul rând răbdarea, să ne amintim cât poate să stea ea să pândească o gaură de șoarece. Apoi, eu sunt om de comunicare și pot să zic că am învățat niște strategii de persuasiune și manipulare de la pisică și cel mai mult în conviețuirea cu piscile îmi place că ne lăsam spațiu și că putem doar să ne privim și să ne admirăm în tăcere.

Gigi, un exemplar frumos de British Shorthair Golden, alintata casei și prietena tuturor.

Cum le împaci pe toate când vine vorba de preferințele lor, personalitatea, tabieturile, jucăriile preferate sau hrana dedicată fiecăreia.

Cu greu. Acesta este răspunsul. Dar totodată este o provocare pentru că fiecare pisică vine cu personalitatea ei: una este mai blândă, alta este mai jucăușă, alta poate mă ignoră, dar fiind mai multe, eu beneficiez constant de atenția lor, pentru că una până la urmă se joacă și cu mine.

Dacă ne dorim o pisică de rasă, la ce trebuie să fim atenţi când alegem felisa?

În primul rând trebuie să fim atenți la faptul ca felisa să fie afiliată unei organizații. Fiecare țară are o federație felină și în federația felină respectivă există un număr de cluburi. Orice pisică de la crescător vin cu un cip care este un fel de cnp. El este scanat și ne spune totul. De unde provine, clubul la care este afiliată și federația de care aparține. Asta înseamnă garanția nu neapărat a purității rasei, cât a faptului că un crescător este afliat unei asociații, unei federații și se supune regulilor federației respective. Achiziționarea unei pisici dintr-o felisă are în primul rând garanția sănătății.

Calitatea hranei: cât de importantă este pentru sănătatea pisicii?

Eu văd lucrurile în acest mod pentru pisici: iubire și grijă, iar în grijă intră hrana și vizita la medicul veterinar. Toate aceste lucruri pe care le-am pomenit sunt complementare. Iar hrana este unul dintre cele mai importante aspecte, pentru că de hrană ține condiția generală a sănătății unei pisici. Fie că este de rasă, fie că este o pisică de casă sau pe care am salvat-o, trebuie să îi oferim o hrană de calitate.

În calitate de crescător, cât de strânsă recomanzi să fie relaţia dintre proprietar şi medicul veterinar, pe parcursul vieţii pisicii.

Relația dintre posesorul de pisică și medicul veterinar este o relație necesară. Medicul veterinar trebuie să ne devină cel mai bun prieten. Este foarte important să ne alegem un medic veterinar cu care să putem comunica în permanență. De când aducem puiul de pisică acasă și pe toată durata vieții, trebuie să colaborăm cu medicul veterinar. Orice posesor de pisică, nu neapărat crescător, trebuie să aibă o relație strânsă și prietenească cu medicul veterinar.

Cum hrănim corect un pisoi pentru a-i asigura un start sănătos în viaţă

Care este primul sfat pe care l-ai da cuiva care aduce acasă un pisoi?

În primul rând, înainte să facem niște pregătiri: un consiliu de familie și toți să voteze în unanimitate că vor, pentru că acel pui de pisică vine și cu dragălășenia și cu responsabilitățile și trebuie să știe fiecare cum să se ocupe de acel pui de pisică. Lucrul acesta să se întâmple în weekend, ca să aibă atenția tuturor și neapărat să îi achiziționăm înainte tot trusoul: castroane de apă și mâncare, clește de unghii, teaser – acel fluier al lui Peter Pan pentru orice om care dorește să interacționeze cu un pui de pisică. Să-i asigurăm hrană și bineînțeles vizita la medicul veterinar care este prietenul nostru și al puiului de pisică pentru tot restul vieții lui.

În calitate de crescător, ai observat că pisoii au alte cerinţe faţă de o pisică adultă?

La fel ca ființele umane, și pisicile au perioade distincte de dezvoltare. În prima etapă de viață când este pui sugar și ulterior când devine junior, există hrană specializată. Bineînțeles, din perioada în care suge, până în perioada când puiul se înțarcă există o săptămână, în general, se face înțărcarea pe parcursul unei săptămâni. Și, bineînțeles, trebuie să hrană specializată, corelată cu nevoia energetică. Puiul este activ, este ca un copil în perpetuă mișcare și atunci necesită o hrană cu aport energetic ridicat și caloric totodată.

Ce hrană îi oferim pisoiului şi când facem trecerea către hrana de adult?

Trecerea spre hrana de adult se face în jurul vârstei de 8 luni și lucrul acesta se face treptat. La început, cu pateu, cu mâncare umedă și apoi se trece la crochete. Pentru că mâncarea trebuie să fie complementară: umedă și uscată.

Cum alegem hrana potrivită pentru pisica adult

Cum alegem hrana potrivită pentru pisica adultă şi cum hrănim separat pisicile ce au nevoie de o hrană diferită?

În dimensiunea de pisică adultă, la fel avem mai multe categorii. Trebuie neapărat să ținem cont și de anumite specificități, dacă există o tendință de îngrășare, anumite afecțiuni și de etapa de vârstă în care se află. Pentru că există hrană pentru pisici adulte și aici avem specializată pe rase, dar totodată există și hrană pentru pisici vârstnice, foarte importantă, care să corespundă ca nivel caloric și energetic pentru perioada respectivă. În fiecare etapă de viață trebuie să oferim hrană specializată care să corespundă cerințelor de dezvoltare respective.

Pisicile sterlizate sau cele cu apetit ridicat au nevoie de o hrană ce previne creșterea în greutate, precum Sterilised sau Appetite Control, iar în cazul pisicilor ușor supraponderale, putem apela la produsele Light. Orice produs am alege, trebuie să respectăm doza zilnică indicată pe ambalaj și să cântărim cu precizie hrana, pentru a menține pisica în formă optimă. Dacă în casă există mai multe pisici, iar unele dintre eleau nevoie de o dietă specială, atunci ele trebuie hrănite separat.

Există acum dispozitive. Pisica are o zgardă cu un microcip și dispozitivul se deschide în momentul când se poziționează pisica în fața recipientului. Iată cum tehnica a venit și în ajutorul pisicilor.

De ce este bine să îi oferim pisicii hrana umedă alături de hrana uscată?

Întotdeauna trebuie să existe un echilibru. Hrana umedă ajută la hidratare și la o bună funcție renală, iar hrana uscată vine întotdeauna în completare. Trebuie să facem în așa fel încât să consume ambele tipuri de hrană. Mai ales că hrana uscată ajută să nu se dezvolte tartrul dentar. Putem învăța o pisică să consume ambele tipuri de hrană.

Hrană vrac sau ambalată?

Categoric hrană ambalată. Exact cum vrem și noi ca o cafea să își păstreze aroma, așa este foarte important și la hrana ambalată. Trebuie să ținem cont și de aromă care este foarte importantă pentru pisici, că pisicile sunt recunoscute a fi mofturoase.

Hrana preparată în casă sau resturile de la masă sunt o opţiune sănătoasă?

Categoric nu. Pentru că noi nu știm cum să dozăm. Ne apucăm să fierbem pui, morcovi, orez, dar nu o să putem niciodată să oferim o formulă nutrițională exact așa cum o face o hrană de specialitate. O hrană perfect echilibrată o luăm de la magazinele specializate.

Cum prevenim creșterea excesivă în greutate a pisicii noastre

Ne plac pisicile rotunjoare, însă supraponderabilitatea este des întâlnită în rândul pisicilor. Cum putem preveni creşterea excesivă în greutate?

Iată o întrebare spinoasă și pentru pisici cum este și pentru oameni, că tot ne dorim să fim normoponderali. Trebuie să urmărim etapele stadialității. Adică nu o să îi dăm unei pisici adulte niciodată hrană de juniori și nu o să îi dăm niciodată unei pisici vârstnice o hrană cu aport caloric mare. Pentru a menține o greutate optimă, vom alege hrana potrivită necesarului caloric al pisicii, iar acesta poate să difere semnificativ de la un exemplar, la altul. Dacă avem o pisică sterilizată cu tendință de îngrășare, hrana Sterilised va limita creșterea în greutate și îi va proteja masa musculară. Dacă pisica are un apetit ridicat și cerșește hrană între mese, putem opta pentru Appetite Control, deoarece creează senzația de sațietate. Încazul pisicilor cu o ușoară tendință de a fi supraponderale, vom alege produsele Light, deoarece le ajută să piardă în greutate, dar în condițiile în care respectăm cantitatea zilnică de hrană indicată pe ambalaj.

Trebuie să verificăm greutatea pisicii prin cântărire și să planificăm vizite regulate la medicul veterinar pentru monitorizarea greutății. Dacă pisica depășește un anume indice și este supraponderală, atunci medicul va recomanda o dietă specială. Excesul ponderal poate fi prevenit și cu ajutorul creșterii interacțiunii, al niveluilui de activitate fizică, de-a lungul orelor de joacă petrecute împreună cu pisica.

Cum dozăm corect hrana pentru a evita supraponderabilitatea? Mai ales în cazul în care avem mai multe pisici în aceeaşi casă.

Hrana trebuie întotdeauna cântărită conform dozărilor de pe ambalaj și cântărită cu ajutorul unui cântar electronic. Cantitatea de crochete trebuie ajustată dacă pisica primește recompense sau hrană umedă pe parcursul zilei, pentru a nu depăși necesarul caloric zilnicși a evita luarea în greutate.

Recomanzi suplimentarea hranei cu vitamine / minerale?

În general nu, pentru că dacă o hrană este balansată și conține minerale, vitamine și oligoelemente, este suficient. O hrană de bună calitate asigură atât aportul nutrițional, cât complementar toate vitaminele și mineralele necesare.

Care sunt opţiunile sănătoase în caz ca vrem să le oferim pisicilor recompense între mese?

În general o nutriție adecvată asigură totul, dar așa niște mici recompense, să fie totuși cu un aport caloric mic, doar pentru atenție, doar să le câștigăm bunăvoința, căci altfel o hrană echilibrată asigură tot necesarul. Atenție însă la cantitatea lor! Deoarece pisica este un animal de talie mică, recompensele nu ar trebui să depășească 10% din cantitatea zilnică de hrană pentru a-i menține o greutate optimă.

Cea mai sănătoasă opțiune este chiar hrana zilnică din care putem pune deoparte câteva crochete drept recompensă.

(P – material realizat cu sprijinul Royal Canin)

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*