Spre vârful Mont Blanc, pentru educația a 200 de copii cu afecțiuni oncologice

Vlad Pop, alături de ghidul montan Cătălin Nicolae Dobre, urcă pe vârful Mont Blanc, pentru educația a 200 de copii cu afecțiuni oncologice de la Asociația Magic.

Text, foto: Vlad Pop

Alarma sună la 01:50, eu și Cătălin suntem la refugiu Nid D’Aigle (2.412 m). Nu prea am dormit pentru că doi nemți s-au plimbat toată seară pe hol, au aprins luminile și au trântit ușile. Ne-am dus jos unde ne aștepta micul dejun. Plecăm la 2:30 de la refugiu și intrăm într-un ritm bun pe potecă. Cerul este senin și mă bucur de infinitul de stele. După o oră și două zeci de minute ajungem la Refugiul Țețe Rousse (3.187 m) unde ne reorganizăm rucsacii, ne schimbăm încălțămintea și hainele ude. Cătălin leagă o coardă între noi și merge în față. Ne apropiem de zona periculoasă în care au murit mulți alpiniști și auzim cum cad pietre de mici dimensiuni. Ne stă inima în loc, ne ținem respirația, așteptăm o clipă și plecăm cu încredere mai departe.

Vântul bate tare și este frig, dar tot albul munților este învăluit de lumina răsăritului. Corpul reacționează bine la altitudine, nu dă semne de oboseală și simt avânt la urcare. Sunt urcări succesive, o mică coborâre și o urcare bruscă. Trecem pe lângă alpiniști care coboară și pe care îi felicităm. Unii radiază de bucurie, iar alții sunt triști pentru că nu au reușit să urce pe vârf din cauza oboselii.

Din loc în loc sunt crevase peste care trebuie să pășești cu atenție. Ne deplasăm pe o porțiune îngustă de 30 cm, în dreapta, Italia și în stâng,a Franța, peisajul ne taie respirația, dar ne trezim pentru că orice pas greșit ne poate costă viața.

Este ora 09:50, suntem pe vârful Mont Blanc și am reușit să urcăm într-un ritm de 3 ore de la Refugiul Goute și 7 ore 20 de la Nid D’Agle. O oră și ceva pauză la cabane și cam 6 ore de mers, 2400 m până la 4810 m, fără aclimatizare. Este o senzație extraordinară să fii deasupra Europei, să-i poți mulțumi lui Dumnezeu, pentru binecuvântarea de a duce cu ține pe cel mai înalt vârf tolba cu visurile copiilor, visuri rostite, dar neîmplinite, încă.

Nu stăm mult pe vârf pentru că știm că cea mai grea provocare e la coborâre. Ne oprim la refugiul vechi, ne energizăm puțin și pornim încet la vale, dar simțim cum presiunea apasă pe genunchi. Am intrat în Refugiul Goute unde ne întâlnim cu alți trei alpiniști și copleșit de emoții am strigat “AM REUȘIT”. Izbucnesc în plâns și simt cum mă eliberez de toată emoția pentru că efortul a fost ieșit din comun.

Alături de ghidul montan Cătălin Nicolae Dobre am reușit să urc pe vârful Mont Blanc, pentru educația a 200 de copii cu afecțiuni oncologice de la Asociația Magic.

În numele Asociației MAGIC și a copiilor cu afecțiuni oncologice, vă mulțumesc. Dacă investim în educație, dacă investim în copii, investim în următoarea generație care va schimba România.

Dacă povestea lui Vlad te inspiră, fii partenerul care ne poate ajuta în acest demers, pentru că numai pas cu pas și mână de la mână, facem lumea mai bună.

Cum poți ajuta?

  • Companiile pot ajuta redirecționând 20% din impozitul pe profit din primul trimestru al anului 2021: aici.
  • Donați 2 euro, trimite BURSĂ prin sms la numărul 8844.
  • Donați online: aici.

3 Comments

  1. eu nu inteleg o treaba..tu ai dat bani la ghid din sms-urile stranse? sau ai urcat pe banii tai? ca toata treaba costa cam 1500 euro minim, ghid plus avion..daca te folosesti de chestia asta sa faci excursii gratis , chiar esti ordinar

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*