Cele mai bune fotografii de viață sălbatică ale anului 2021

Când Clothier a dat peste aceste rămășițe de elan a știut că aici este locul ideal unde să își instaleze camera foto capcană. După ce a revenit în locul respectiv, a găsit tot decorul distrus. Acest cadru este și ultimul înregistrat de cameră. © Zack Clothier, Wildlife Photographer of the Year

Muzeul de Istorie Naturală din Londra anunță cele mai bune fotografii de viață sălbatică ale anului 2021 în cadrul competiției Wildlife Photographer of the Year.

Marele câștigător al competiției, anunțat în cadrul unei ceremonii online, este fotograful și biologul francez subacvatic Laurent Ballesta. Imaginea lui surprinde acești pești care ies dintr-un nor lăptos de ouă și spermă, undeva în zona atolului Fakarava, din Polinezia Franceză.

Creație explozivă © Laurent Ballesta, Wildlife Photographer of the Year, marele câștigător al competiției

„Imaginea funcționează pe atât de multe niveluri. Este surprinzătoare, energică și interesantă. Are o frumusețe în altă lume. În același timp, surprinde un moment magic – crearea, cu adevărat explozivă, a vieții”, spune Rosamund ‘Roz’ Kidman Cox, președinta juriului, scriitoare și editoare.

Fotograful Majed Ali (Kuwait) surprinde momentul în care o gorilă de munte își închide ochii și pare că se bucură de stropii de ploaie. © Majed Ali / Kuwait / câștigător categoria Portrete de animale

Majed a mers timp de patru ore pentru a o întâlni pe Kibande, o gorilă de munte de aproape 40 de ani. „Cu cât urcam mai mult, cu atât era mai cald și mai umed”, își amintește Majed. Când ploaia răcoritoare a început să cadă, Kibande a rămas sub cerul liber și părea că se bucură de stropii de apă.

Gorilele de munte trăiesc la altitudini de peste 1.400 de metri în două populații izolate – în zona vulcanilor Virunga (Rwanda) și în Bwindi (Uganda). Sunt pe cale de dispariție, fiind amenințate de pierderea habitatului, boli, braconaj.

Un păianjen-pescar este fotografiat în timp ce își țese sacul pentru ouă. © Gil Wizen, Israel / Canada, câștigător categoria Comportament nevertebrate

“În timp ce căutam artropode într-o pădure de lângă casa mea din sudul statului Ontario, Canada, am dat peste un păianjen-pescar (Dolomedes scriptus) ascuns sub o scoarță de copac. Păianjenii-pescar sunt comuni în zonele umede, unde se hrănesc cu animale acvatice mici, dar îi putem întâlni frecvent și în pădurile temperate.

Păianjenul își țesea un sac pentru ouă, așa că am decis să-i observ comportamentul cu atenție, fără să îl deranjez. În timp ce mă uitam la păianjen și la lucrarea sa, nu m-am putut abține să nu observ cât de asemănătoare sunt mișcările lui cu cele ale degetelor umane când se mișcă în timpul țesutului. După aproape o oră, păianjenul termina cea mai mare parte a sacului și se pregătea să-și depună ouăle înăuntru, moment în care am mutat încet scoarța la loc și l-am lăsat în pace”, spune Gil Wizen.

Doi corbi, în timp ce își fac curte, © Shane Kalyn, Wildlife Photographer of the Year, câștigător categoria Comportament păsări

Fotograful Shane Kalyn a văzut acești corbi în timp ce își ofereau bucăți de mușchi, rămurele, pietricele. Toată scena s-a petrecut în mjlocul iernii, când începe sezonul de împerechere al corbilor.

Doi reni în plină luptă. © Stefano Unterthiner, Wildlife Photographer of the Year, câștigător categoria Comportament mamifere

Renii s-au luptat până când masculul dominant (stânga) și-a alungat rivalul, iar acest lucru i-a asigurat oportunitatea de a se reproduce.

Renii trăiesc în regiunile arctice, dar această subspecie apare doar în Svalbard. Populațiile sunt afectate de schimbările climatice, deoarece cantitatea crescută de precipitații îngheață la sol și le împiedică accesul la plantele care în mod normal ar fi sub zăpada moale.

O pereche de tritoni fotografiați în pădurea inundată. © João Rodrigues (Portugalia), Wildlife Photographer of the Year, câștigător categoria Comportament amfibieni și reptile

Acest lac se formează doar o dată la câțiva ani, când precipitațiile sunt extrem de abundente, așa că fotograful João Rodrigues nu putea să rateze șansa de a scufunda pentru a surprinde într-o fracțiune de secundă această pereche de tritoni.

Un caleidoscop de culori și forme. © Alex Mustard, Wildlife Photographer of the Year, câștigător categoria Artă naturală

Alex Mustard (Marea Britanie) a reușit să fotografieze un juvenil de ac-de-mare prins în brațele unei stele de mare. Culorile puternice ale jevenilului indică faptul că nu se află aici de mult de 24 de ore. Într-o zi sau două culorile lui se vor schimba, iar el  se va confunda ușor cu steaua de mare.

Elefantul din cameră. © Adam Oswell, Wildlife Photographer of the Year, câștigător categoria fotoreportaj

Deși această reprezentație era promovată ca fiind educativă, fotograful nu a găsit potrivit contextul în care un elefant, chiar și bine îngrijit, este încurajat să aibă un comportament nefiresc, în timp ce face spectacole subacvative pentru oameni.

Ciocnirea piticilor. © Adam Oswell, Spania, premiul pentru portofoliu

Abia dacă ating patru centimetri lungime, dar asta nu îi împiedică pe cei doi masculi de Neolamprologus brevis să se lupte pentru teritoriu – o cochilie de melc, în interiorul căreia se află o femelă – undeva pe fundul lacului Tanganyika. Lupta a durat doar câteva secunde, suficient cât Oswell să surprindă un cadru spectaculos.

Despre Muzeul de Istorie Naturală din Londra

Muzeul de Istorie Naturală din Londra este atât un centru mondial de cercetare științifică, cât și cel mai vizitat muzeu de istorie naturală din Europa. Este custodele uneia dintre cele mai importante colecții științifice din lume care cuprinde peste 80 de milioane de obiecte. Acest lucru le permite cercetătorilor din întreaga lume să documenteze modul în care speciile răspund la schimbările climatice – ceea ce este vital pentru stabilirea politicilor de viitor care vor ajuta planeta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*