Istoria cheliei

Foto: Rebecca Hale

De milenii, omenirea se luptă cu chelia.

Text: Marc Silver

Creatorul unui pieptene cu laser de 545 de dolari a prezentat datele a 123 de bărbați care și-au dat prin șuvițele firave cu drăcia luminoasă, de trei ori pe săptămână. Nouă din zece au spus că au pierdut mai puțin păr; unii au observat fire noi. Dermatologii ar dori să vadă studiul publicat într-o revistă de specialitate, dar nu se declară întru totul sceptici. După cum remarcă profesorul de dermatologie Jerry Shapiro, de la Universitatea din New York, un efect secundar rar al înlăturării părului cu laserul  este… creșterea părului! De milenii, omenirea se luptă cu chelia.

Epoca biblică În Cartea Regilor, copiii răutăcioși îi ziceau profetului Elisha „chelios“. Se spune că evreul umilit și-a trântit grăsime de urs pe scăfârlie, ca remediu. De secole, și alți bărbați cu chelie procedează la fel. Raționamentul lor: urșii sunt foarte păroși.

 

Anul 50 î.Hr.  Cununa de lauri a lui Iulius Cezar? Este versiunea lui de meșă.

Anii 1940 Liniștește-te, bărbate cu chelie tipică! Nu ai chelit pentru că ai emanat căldură când ai gândit prea profund sau, după cum a propus Samuel Johnson în 1778, pentru că ai un creier „uscat“. Nu este nici vina mătreții sau a poluării aerului, cum credeau unii. Cercetările arată spre ereditate și hormoni.

Anii 1950 Un medic din New York mută petice de păr dintr-o zonă fecundă într-o porțiune cheală, unde firele de păr urmează regulile genetice: germinează! Astfel începe epoca transplanturilor de păr.

1988 FDA aprobă minoxidilul, un unguent aplicat pe scalp pentru a opri căderea părului și a-i stimula creșterea. Dermatologii spun că două treimi din pacienții cu calviție constată îmbunătățiri minime până la moderate. Conform raportărilor, femeile obțin rezultate mai bune.

Anii 1990 „Hair in a Can“ (Păr la conservă) speră că bărbații vor plăti pentru a-și pulveriza pe scalp culoarea părului rămas. Dar chelia elegantă a vedetei de baschet Michael Jordan declanșează o nebunie a capetelor rase.

1997 Finasteride, prima pilulă prescrisă pentru bărbații cu calviție, primește aprobarea FDA. Conform unui studiu, derivatul dintr-un medicament pentru prostată oferă 75% șanse pentru stoparea chelirii la bărbații cu vârste între 18 și 40 de ani, cu 37% șanse de regenerare a părului de pe partea din față a scalpului.

2010 Acesta este momentul când Neil Sadick, profesor de dermatologie la Cornell, prevede „multiplicarea“ celulei părului. Dacă un folicul minuscul ar putea acoperi o cupolă lucioasă, nimeni nu ar mai fi nevoit să chelească. Dar nu vă așteptați să plătească asigurările!

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*