Tabuuri canine

Foto: Mark Thiessen

Mâncarea obișnuită pentru om poate fi dăunătoare pentru câini, iar lista alimentelor potențial periculoase e în creștere.

 

Text: Catherine L. Barker

 

 

Tabuuri canine

Alimente aparent inofensive pot fi periculoase pentru un câine, în funcție de dimensiunile acestuia și de cât de mult a mâncat.

 

Alcoolul

Slăbește funcțiile cerebrale și poate cauza coma. Deci fără piña colada pentru cățel – nici din amuzament, nici accidental, cu resturile de la petrecere.

 

Cafeaua

Cofeina dintr-o ceașcă de cafea este un compus al metilxantinei care poate crește ritmul cardiac al unui câine, declanșându-i convulsii.

 

Ciocolata

Teobromina chimică poate fi fatală. Doar 85 g de ciocolată amăruie sau 200 g de ciocolată cu lapte pot face un câine de 22 kg să vomite.

 

Nucile macadamia

Experții încă nu au stabilit de ce doar câteva nuci de acest tip pot induce spasme sau chiar paralizia temporară a picioarelor din spate ale unui câine.

 

Usturoiul

Usturoiul descompune celulele roșii din sângele unui câine, ducând la anemie și chiar la insuficiență renală din cauza pierderii de hemoglobină.

 

Ceapa

Pericolul pentru hemoglobina câinilor este cumulativ, deci gustări mici de-a lungul timpului pot face mai mult rău decât o ceapă întreagă, înfulecată deodată.

 

Strugurii

Toxicologii au descoperit că strugurii și stafidele pot provoca insuficiență renală. Ei încă încearcă să afle de ce.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*