Atenţie la antibiotice

Stafilococ auriu rezistent la meticilina - MRSA. David Scharf/Science Faction/Corbis

În curând am putea ajunge să nu mai avem cu ce să tratăm infecţiile.

Tuşeşti, îţi curge nasul, te doare în gât, ai febră şi te simţi slăbit? E foarte probabil ca antibioticele să nu te ajute cu nimic.

Dacă le iei totuşi, fără să întrebi doctorul, e bine să ştii că acest mic gest poate avea consecinţe mult mai importante decât îţi închipui.

Antibioticele auto-prescrise, luate mai puţin timp decât scrie în reţetă sau în doze insuficiente pot crea tulpini rezistente ale microbilor şi bacteriilor care ne îmbolnăvesc. Aceste tulpini se pot răspândi, aşa cum deja au început să o facă, cu efecte devastatoare.

Deja, o serie întreagă de agenţi patogeni au devenit rezistenţi la tratamente, chiar şi la aşa numitele antibiotice de ultimă instanţă – carbapeneme. Organizaţia Mondială a Sănătaţii (OMS), care din 2011 a declarat război deschis acestui pericol, încearcă să convingă guvernele să combată problema cu maximă seriozitate.

În fiecare an, în lume apar 440.000 de noi cazuri de tuberculoză rezistentă la tratament, spune OMS. O mare parte din infecţiile intraspitaliceşti sunt provocate de un stafilococ auriu rezistent la meticilină (MRSA). Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au descoperit noi motive de îngrijorare într-o varietate de MRSA comun oamenilor şi vacilor de lapte.

În Statele Unite, infecţii intraspitaliceşti cu CRE (enterobacteriacee rezistente la carbapeneme) sunt ţinute sub control cu măsuri extraordinare, care implică costuri suplimentare, training şi materiale de protecţie. Rata mortalităţii creşte la pacienţii cu asemenea infecţii şi, mai grav, genele care conferă rezistenţa CRE par să se poată transfera şi la alte bacterii, mai comune, precum Klebsiella pneumoniae sau E. Coli. Gonoreea, până acum o boală cu transmitere sexuală tratabilă, are nevoie de medicamente noi pentru a fi stăvilită. În Uniunea Europeană, 25.000 de persoane mor anual din cauza unor infecţii care nu pot fi stăvilite nici de antibioticele de ultimă generaţie.

Aceste evoluţii nu se întâmplă doar la televizor, sau pe alte meleaguri. Dimpotrivă, dacă te-ai bucurat vreodată că farmacista din cartier te serveşte cu antibiotice fără să-ţi ceară reţeta, aşa cum ar fi obligată, poate e bine să ştii că România deţine recordul european de Streptococus pneumoniae rezistent şi este printre primele la MRSA, numărându-se şi printre ţările codaşe la livrarea de date pentru statistici (vezi aici Raportul ECDC pe 2011)

Cu alte cuvinte, acasă ai şanse sporite de a lua într-o bună zi un microb de care să nu mai poţi scăpa, şi care să devină un pericol de moarte dacă te mai confrunţi şi cu altă boală.

Recent, consilierul de sănătate al guvernului britanic, Dame Sally Davies, a creat rumoare declarând că pericolul bacteriilor rezistente e la fel de serios precum cel al încălzirii globale sau al terorismului. OMS pomeneşte, mai mult, de scenarii de coşmar, în care omenirea va ajunge în situaţia de dinainte de descoperirea antibioticelor.

Toate progesele medicinei, care înseamnă astăzi transplanturi, operaţii complexe, chemoterapie, pot deveni imposibile în lipsa unor antimicrobiene eficiente, care să trateze şi să prevină infecţiile.

Cercetătorii din toată lumea lucrează la producerea de noi generaţii de antibiotice. De asemenea, se fac progrese în desluşirea mecanismelor prin care bacteriile evită atacurile antibioticelor, devenind în cele din urmă imune. Dar în timp ce asistăm la această cursă între ştiinţă şi natură, citind periodic ştiri care repetă aceleaşi avertismente, nu e rău să ţinem cont de apelul lansat de Prof. Dame Sally Davies

 

„Le cer pacienţilor şi medicilor să se gândească la ce medicamente solicită şi recomandă. Bacteriile se adaptează şi găsesc căi să supravieţuiască efectelor antibioticelor, devenind în cele din urmă rezistente şi făcând medicamentele inutile. Cu cât folosim mai multe antibiotice, cu atât mai multe bacterii dezvoltă rezistenţă la ele“.

Aşadar

  • Aminteşte-ţi că antibioticele trebuie luate doar la recomandarea medicului
  • Du tratamentul la bun sfărşit chiar dacă te simţi mai bine, deoarece întreruperea lui încurajează dezvoltarea rezistenţei
  • Nu da şi altor persoane din antibioticele tale
  • Ţine minte că antibioticele nu te ajută să te vindeci de viroze, răceli sau gripă.

– Domnica Macri

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*