Trai verde – O altă abordare

Lucrători din Parma, Italia, încearcă parmezanul crud. Foto: Gianluca Colla

Fiindcă ai nevoie de timp ca să savurezi fiecare fel al unei mese tradiționale italiene, pare firesc ca mișcarea Slow Food – opusă tendinței fast-food – să fi apărut în Italia.

Creată de gastronomul Carlo Petrini la sfârșitul anilor ’80, organizația, devenită între timp internațională, nu susține totuși că trebuie să petreci ore nesfârșite în bucătărie. Susține un stil de a mânca și de a găti care are în centru aroma, prospețimea și calitatea ingredientelor locale. La fel de importante pentru misiunea acestei mișcări sunt și conservarea specialităților regionale, cultivarea plantelor locale și redescoperirea tehnicilor artizanale de producere a hranei.

Vinurile locale sunt perfecte pentru a însoți meniurile slow food; în Italia se produc în jur de 580 de varietăți de viță de vie. „Aceste soiuri, o pildă grăitoare de diversitate în agricultura italiană, pot fi considerate printre cele mai ilustrative exemple de gastronomie italiană – afirmă Roberto Burdese, președintele organizației Slow Food Italia. În fiecare regiune italiană se produc vinuri și fiecare bucătărie regională italiană are o strânsă legătură cu vinul.“ Alte regiuni sunt la fel de renumite pentru brânzeturi și uleiuri de măsline procesate local. Având în vedere potențialele beneficii pentru sănătate ale unei diete bazate pe produse proaspete, pe cereale integrale și pe ulei de măsline, cu cât consumi aceste alimente mai încet, cu atât e posibil să ai la dispoziție mai mult timp ca să te bucuri de ele. – Diane Cole

Specialități locale italiene

Sardinia Su succu se face din tagliatelle de casă, puse la cuptor cu două brânzeturi locale, șofran și sos de carne.

Toscana Zolfino, o fasole galbenă cu pieliță subțire, se servește fiartă, stropită cu ulei de măsline și unsă pe pâine prăjită.

Piemont Regiunea Asti produce Robiola di Roccaverano, o brânză albă, ușoară.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*