Pungile din plastic subțire, interzise din 2019

Pungile din plastic subțire vor fi interzise în magazine din 2019, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului. Interdicția vine în urma aplicării unei Directive UE privind reducerea consumului de pungi de transport din plastic subțire.

Proiectul de lege privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje a fost aprobat de Guvernul României, la inițiativa Ministerului Mediului în ședința din 5 octombrie 2017.

Astfel, începând cu 1 iulie 2018, este interzisă introducerea pe piața națională a pungilor de transport din plastic subțire (cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni) și foarte subțire cu mâner (cu grosimea peretelui mai mică de 15 microni). Iar, începând 1 ianuarie 2019 se va interzice și comercializarea pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire cu mâner.

Am văzut că lumea se entuziasmează pe marginea acestui subiect, însă cred că este prematur. Momentan ne aflăm într-o etapă intermediară, iar până în 2019 mai este, așa că vă propun să așteptăm până atunci și să mai vedem ce se întâmplă. Este de reținut că aceasta este o inițiativă la nivel de UE și că orice decizie se va lua acolo va fi aplicată și la noi – spune George Bădescu, Director Executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România.

Posibilitatea de a recicla contra cost

Operatorii economici care comercializează pungi de transport din plastic, cu excepția pungilor de transport din plastic foarte subțire, sunt obligaţi să comercializeze numai pungi de transport din plastic care respectă cerinţele esenţiale privind caracterul reutilizabil al unui ambalaj, astfel încât acestea să corespundă unor reutilizări multiple, se mai arată în comunicat. Mai mult, aceștia vor fi obligați să le ofere posibilitatea clienților de a recicla ambalajele contra cost.

Mi se pare o idee foarte bună. Folosim prea mult plastic care nu doar că nu este reciclabil, dar este și un adevărat pericol pentru natură și pentru animale. Eu încerc de ceva vreme să nu mai colecționez pungi de plastic și să am mereu în geantă o sacoșă de pânză pentru cumpărături – spune Alina A., din București.

Scurta istorie a pungii de plastic

Punga de plastic are o istorie relativ scurtă: a fost inventată în anul 1962 în Suedia, iar popularitatea ei a crescut în anii ’70, când compania Mobil Oil a promovat-o în încercarea de a crește piața de polietilenă. În aceeași perioadă, americanii care mergeau la cumpărături, începuseră să o folosească, deși nu prea le plăcea. Totuși, comercianții au continuat să o promoveze pentru că era un material ieftin și ușor de manevrat. Cu timpul însă, fiind foarte rezistent la descompunere, plasticul a început să sufoce oceanele și să afecteze ecosistemele. Durează între 100 – 400 de ani pentru ca polietilena să se degradeze. Vestea bună este că o larvă ne-ar putea scăpa de deșeurile din plastic.

La nivel internațional sunt multe state care au interzis folosirea pungilor de plastic sau care au impus o taxă pentru utilizarea acestora: Mauritania, Maroc, Tanzania, Rwanda, Bangladesh, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Olanda, Elveția, Uganda, Tunisia, etc.

Și în România consumul de pungi de plastic creează cantități ridicate de deșeuri care conduc la poluarea mediului și agravează problema deșeurilor abandonate inclusiv în corpurile de apă, amenințând biodiversitatea ecosistemelor acvatice, se mai arată în comunicatul menționat.

Pe 16 aprilie 2014, Parlamentul European a adoptat o Directivă pentru reducerea utilizării pungilor de plastic cu 50% până în 2017 și cu 80% până în 2019.

Foto: 123rf
Sursa: Ministerul Mediului

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*