
12 instalații de mari dimensiuni, create din deșeuri din plastic, sunt expuse în câteva orașe din Asia și zona Pacificului sub numele #BeatPlasticPollution. Acțiunea, organizată de ONU, este parte a Zilei Mondiale a Mediului și își propune să atragă atenția asupra crizei deșeurilor din plastic.
“Oamenii devin tot mai conștienți de faptul că poluarea cu plastic este una dintre cele mai urgente probleme de mediu ale timpurilor noastre, dar în același timp, este un lucru pe care îl putem rezolva”, spune Erik Solheim, secretarul general adjunct a ONU și secretarul executiv al Programului de Mediu al Națiunilor Unite.
Instalațiile au fost expuse în Auckland, Bali, Bangkok, Beijing, Ho Chi Minh City, Hong Kong, Manila, Seul, Shanghai, Singapore, Tokyo și Yangon.













Strategie europeană privind materialele plastice
Prima strategie europeană privind materialele plastice își propune să facă tranziția către o economie mai circulară, arată un comunicat de presă al Comisiei Europene. Conform strategiei nou-adoptate, toate ambalajele din plastic de pe piața UE vor deveni reciclabile până în 2030, consumul de articole din plastic de unică folosință va fi redus, iar utilizarea intenționată a microplasticului va fi limitată.
O larvă ar putea fi soluția pentru gestionarea deșeurilor din plastic
Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au descoperit întâmplător că o larvă obișnuită care mănâncă în mod normal ceară de albine poate descompune cu o viteză uluitoare și legăturile chimice din plastic. Larva despre care vorbim este una crescută în scopuri comerciale, pentru a fi folosită drept momeală la pescuit. În sălbăticie, aceasta reprezintă însă un adevărat flagel pentru stupii din toată Europa. Viermele de ceară, larva insectei Galleria mellonella, trăiește ca parazit în coloniile de albine. Moliile de ceară își depun ouăle în stupii albinelor, iar acolo viermii cresc direct pe ceara de albine, de aici și numele.
Foto: UN Environment, Thant Myanmar
Leave a Reply