Record de poluare cu plastice în Marea Mediterană

O pungă de plastic plutește într-un recif de corali. Conform datelor ONU, peste opt milioane de tone de plastic ajung anual în oceane. Foto: 123rf

Un nou raport WWF arată că Marea Mediterană înregistrează un nivel record de poluare cu plastice și că aceasta riscă să se transforme într-o capcană periculoasă.

95% din deșeurile care plutesc pe Marea Mediterană sunt plastic, se arată în raportul „Eliberarea din capcana plasticului: salvarea Mediteranei de la poluarea cu plastic”. Majoritatea acestor materiale plastice sunt deversate în mare de către Turcia și Spania, urmate de Italia, Egipt și Franța, în timp ce milioanele de turiști care vizitează regiunea sunt responsabili pentru o creștere cu 40% a deșeurilor din plastic in mare, în fiecare vară.

Efectul deșeurilor din plastic asupra animalelor marine

Deșeurile mari din plastic rănesc, sufocă și ucid adesea animalele marine, inclusiv speciile protejate și pe cale de dispariție, cum ar fi țestoasele de mare și focile monah. De asemenea, fragmente de plastic au fost găsite și în stomacul a 90% dintre păsări.

Între 70.000 și 130.000 de tone de microplastice și 150.000-500.000 de tone de macroplastice (echivalentul a 66.000 de camioane de gunoi din materiale plastice) se aruncă în Marea Mediterană și alte mări europene în fiecare an. Însă microplasticele – fragmente mai mici de 5 mm – au atins un nivel record de concentrație, de 1,25 milioane de fragmente pe km2 în Marea Mediterană, de aproape patru ori mai mare decât în „insula din plastic” găsită în Oceanul Pacific de Nord. Prin intrarea în lanțul alimentar, aceste fragmente amenință un număr tot mai mare de specii de animale, precum și oamenii. Se estimează că 18% din populațiile de ton și pește spadă au plastic în stomac, cel mai adesea celofan sau PET.

Dar poluarea cu plastic nu afectează doar animalele, ci și sector economic, mai ales pescuitul și turismul. În raport se mai estimează că deșeurile marine aduc flotei UE un prejudiciu de  61,7 milioane de euro în fiecare an prin reducerea capturilor de pește, deteriorarea navelor sau reducerea cererii de fructe de mare, oamenii fiind din ce în ce mai preocupați de calitatea peștelui și a fructelor de mare.

Ce este de făcut

Guvernele, companiile și cetățenii ar trebui să adopte o serie de măsuri pentru reducerea poluării cu materiale plastice în mediile urbane, de coastă și marine în Marea Mediterană, dar și la nivel global. Un acord internațional cu efecte legale pentru eliminarea deversării de materiale plastice în oceane, interdicții pentru utilizarea articolelor din plastic de unică folosință sau un apel către companii de a investi în dezvoltarea unor soluții noi pentru utilizarea mai eficientă și durabilă a materialelor plastice sunt câteva dintre soluțiile propuse de WWF.

Larva care ne-ar putea scăpa de deșeurile din plastic

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au descoperit întâmplător că o larvă obișnuită care mănâncă în mod normal ceară de albine poate descompune cu o viteză uluitoare și legăturile chimice din plastic. Federica Bertocchini, membră a echipei de cercetători și apicultor amator, îndepărta viermii paraziți de pe faguri, pe care ulterior i-a păstrat într-o pungă de cumpărături din plastic. După un timp, a observat că punga era plină de găuri, iar concluzia ei a venit imediat: larva are capacitatea să digere polietilena, unul dintre cele mai dure materiale plastice, cel mai dus întâlnit sub forma pungilor de plastic.

Raportul citat: raportul „Eliberarea din capcana plasticului: salvarea Mediteranei de la poluarea cu plastic”
Sursa: WWF România
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*