O listă curentă de acțiuni anti-plastic

Plastic bottles fill the famous Cibeles Fountain in Madrid during an exhibit that called attention to the environmental impact of disposable plastics. PHOTOGRAPH BY RANDY OLSON, NATIONAL GEOGRAPHIC

De 

Lumea are o problemă legată de poluarea cu plastic – una care crește asemenea unui bulgăre de zăpadă. Însă la fel de repede are loc și conștientizarea opiniei publice, care cere să fie luate măsuri.

În fiecare an, 9 milioane de tone de plastic ajung în oceanele lumii. Este echivalentul a 15 pungi de cumpărături pline cu gunoi înșirate pe fiecare metru de coastă al planetei.  Tot acest plastic afectează viețuitoarele din ocean, de la recifele de coral sufocate de pungi, to țestoasele care se îneacă cu paie de băut și la balenele și păsările marine care mor de foame pentru că au burțile atât de pline de bucăți de plastic încât nu mai e loc pentru mâncare.

Apar cu repeziciune noi cercetări despre posibilul impact pe termen lung al acestor mici bucățele de plastic în lanțul trofic marin — ridicnd noi întrebări despre cum ar putea afecta în ultimă înstanță sănătatea umană și securitatea alimentară.

Circa 40 la sută din tot plasticul produs e folosit la ambalaje, și mare parte din el e folosit o dată și apoi aruncat. Mai puțin de o cincime din plastic e reciclat cu toate că multe țăro și companii încearcă metode inovatoare de a spori acestă cifră.

Revista National Geographic a dedicat plasticului un număr special în luna iunie 2018 și, de atunci, problema a primit și mai multă atenție din partea presei, a publicului și a politicienilor din toată lumea. Iată aici câteva dintre evoluțiiile importante pe această temă. Vom updata articolul pe măsură ce apar noutăți.

 

PERU RESTRICȚIONEAZĂ PLASTICUL DE UNICĂ FOLOSINȚĂ

17 ianuarie 2019

Vizitatorii nu vor mai putea intra având asupra lor plastic de unică folosință în cele 76 de arii protejate naturale și culturale din Peru, de la Machu Picchu la Manu și Huascarán, sau în muzeele naționale. Această interdicție care intră deja în vigoare a fost anunțată ca Decret suprem de către ministrul peruan al mediului, Fabiola Muñoz, și semnată în luna noiembrie de președintele Martín Vizcarra.

Decretul afirmă că scopul e de a înlocui plasticele de unică folosință cu „plastic refolosibil, biogrradabil, sau de alte tipuri, din a căror degradare nu rezultă contaminare cu microplastice sau substanțe periculoase.”

În celebrul Macchu Picchu, turiștii produc în medie 14 tone de deșeuri solide pe zi, în mare parte sticle de plastic și alte ambajale de unică folosință.

În decembrie, Congresul din Peru a aprobat la rândul său o lege de eliminare treptată a pungilor de plastic de unică folosință din țară, în următorii trei ani. Potrivit Ministerului Mediului, Peu utilizează  947.000 de tone de plastic pe an, din care 75 la sută se aruncă și doar 0,3 la sută e reciclat.

 

SAN DIEGO INTERZICE CONTAINERELE DE POLISTIREN

11 ianuarie, 2019

 San Diego s-a alăturat unui număr în creștere de orașe care interzic casoletele și paharele și alte obiecte din spumă de polistiren, inclusiv geamanduri și semnalizatoare de navigație. Orașul costier este cel mai mare din California care adoptă această măsură.
Popularitatea polistirenului pentru ambalaje derivă din costul său redus, rezistenșă, capacitate de izolare și greutatea extrem de redusă, care îl face să plutească. Aceleași proprietăți îl fac însă un deșeu de plastic catastrofal, pentru că se rupe ușor în particule extrafine, adesea purtate de vânt, dificil de curățat. E respins în general de centrele de colectare, fiind un deșeu dificil de reciclat.

Consiliul unicipal din San Diego City a votat 6 la 3 în favoarea interdicției pe data de 8 ianuarie, cu toate obiecțiile proprietarilor de mici restaurante, care s-au plâns de costul folosirii de containere biodegradabile, de carton sau hârtie, care ar putea fi dublu. Consiliul a aprobat măsura pentru prima dată în octombrie anul trecut, pentru o perioadă de probă. Săptămâna aceasta, interdicția a devenit permanentă.

 

PAIELE DE PLASTIC NU SE MAI FOLOSESC ÎN WASHINGTON D.C.

1 ianuarie 2019

Unul din angajamentele de Anul Nou – să folosim mai puțin plastic – nu mai este opțional în restaurante și alte servicii din Washington, D.C., unde de la 1 ianuarie a intrat în vigoare interdicția privind paiele din plastic. Din iulie, companiile vor începe să primească amenzi dacă vor continua să le ofere clienților.
Un număr de companii au început deja să treacă la paie refolosibile, care se pot spăla, sau oferă paie de unică folosință naturale sau din hârtie.

Legea urmează interdicției adoptate mai devreme în cursul anului 2018 de Seattle și are drept scop reducerea imactului creat de paiele de plastic ca deșeuri. Peste 4.000 de astfel de obiecte aruncate au fost găsite recent în timpul unei campanii de curățenie a râului Anacostia River din D.C. Paiele sunt cunoscute pentru felul în care afectează animalele. Reprezintă doar o mică fracțiune din totalitatea poluării cu plastic a oceanelor, ceea ce îi face pe unii critici să afirme că e doar un mod de distragere a atenției de la problema reală Ale voci sunt de părere că e un punct de plecare la îndemână.

 

DATE DESPRE PLASTIC NUMITE STATISTICA ANULUI

20 decembrie 2018

Săptămâna aceasta, Societatea Regală de Statistică a Marii Britanii a anunțat statistica anului. Este 90,5%, cantitatea estimată de deșeuri de plastic produse vreodată și care nu au fost reciclate. Cercetătorii au calculat că dintr-o cantitate toatală estimată de 6.300 de milioane de tone, în jur de 12% din deșeuri au fost incinerate, iar restul de 79% a ajuns la gropile de gunoi sau a ajuns în natură.
Datele provin dintr-un studiu publicat în Science Advances, „Production, Use, and Fate of all plastics ever made (Producția, utilizarea și soarta tuturor plasticelor produse) semnat de cercetătorii Roland Geyer, Jenna Jambeck (asociat National Geographic Society) și Kara Lavender Law.

„Am știut cu toții că a existat o creștere foarte rapidă și extremă a producției de plastic din 1950 până acu, dar cuantificarea propriu zisă a întregii cantității cumulative de plastic a fost destul de șocantă,” declarase pentru National Geographic Jambeck, inginer de mediu la Universitatea din Georgia, specializată în studierea deșeurilor de plastic din oceane.

„Sunt recunoscătoare Societății Regale de Statistică pentru recunoașterea impactului acestor date statistice și, deși cifrele sunt o trezire dură la realitate, mă bucur că ele ajută la conștinetizarea problemelor gestionării deșeurilor de plastic, pe care eu le constat pe teren pe tot globul,” a spus Jambeck în decembrie.

„E foarte îngrijorător ca o proporție atât de mare din plasticul produs nu a fost niciodată reciclată”, a spus președintele Societății Regale de Statistică, Sir David Spiegelhalter, într-un anunț al statisticii câștigătoare. „Aceste cifre ne ajută să înțelegem scara provocării pe care o avem în față”.

 

„UNICĂ-FOLOSINȚĂ” NUMIT CUVÂNTUL ANULUI

7 noiembrie 2018

 Collins Dictionary a ales termenul „single-use” – „de unică folosință” drept cuvântul anului 2018, anunțând că utilizarea sa a crescut de patru ori din 2013. Termenul înseamnă „făcut pentru a fi folosit o singură dată” și se referă la „obiecte a căror proliferare necontrolată este învinovățită pentru că afectează mediul și lanțul trofic”, potrivit un comunicat de presă al editurii Collins.
De unică folosință este cel mai adesea asociat cu criza poluării cu plastic. Circa 40% din toată cantitatea de plastic produsă global e folosită pentru ambalaje, în mare parte folosite o singură dată și apoi aruncate.

Multe dintre eforturile de a limita criza deșeurilor de plastic sunt îndreptate împotriva plasticelor de unică folosință, cu scopul de a încuraja obiecte mai durabile, refolosibile.

 

250 DE GRUPURI LANSEAZĂ UN PARTENERAT GLOBAL PENTRU PLASTIC

29 octombrie 2018

Două sute cincizeci de organizații, responsabile pentru 20% din ambalajele de plastic produse în lume, s-au angajat să reducă risipa și poluarea cu plastic. Inițiativa se intitulează New Plastics Economy Global Commitment și include membri de multe feluri, de la municipalitatea Austin, producătorul de îmbrăcăminte H&M, Unilever, PespsiCo, L’Oreal, Nestle și Coca-Cola.

Global Commitment se laudă cu o serie de parteneriate la vârf, fiind o colaborare cu ONU și având în frunte Fundația Ellen MacArthur. Alți parteneri sunt WWF, Forumul Economic Mondial, Consumer Goods Forum și 40 de instituții academice.

Scopul său este de a promova o economie circulară pentru plastic, concept ce presupune refolosirea sau refuncționalizarea plasticului, în loc de a-l trimit la gunoi. Schimbarea cere construirea sau îmbunătățirea sistemului de colectare și procesare, pentru care cinci firme de capital de risc s-au angajat să investească 200 de milioane de dolari.

Reciclarea oobiectelor folosite în produse noi este doar unul dintre obiectivele parteneriatului. Corporațiile care i se alătură trebuie și să elimine treptat plasticul de unică folosință, precum și să se asigure că poate fi refolosit, reciclat sau compostat până în 2025.

„Dacă unele elmente dinGlobal Commitment merg în direcția bună, problema e că li se dă companiilor flexibilitatea de a continua să prioritizeze reciclarea, în loc de reducere sau refolosire,” a spus Ahmad Ashov de la Greenpeace Indonesia într-un comunicat de presă. „Corporațiilor nu li se cere să stabilească termene pentru reducerea cantității totale de plastice de unică folosință pe care le produc.”

la fiecare 18 luni, obiectivele vor fi revizuite iar companiile care participă la parteneriat trebuie să publice anual date despre evoluția situației. Guvernele care s-au angajat în parteneriat trebuie să creeze politici care să sprijine o economie circulară.

 

PARLAMENTUL EUROPEAN VOTEAZĂ INTERZICEREA PLASTICELOR DE UNICĂ FOLOSINȚĂ

26 octombrie 2018

Parlamentul European a decis săptămâna aceasta, cu 571-53 de voturi, să interzică plasticele de unică folosință pe continent. Legea are încă nevoie de măsuri procedurale suplimentare pentru a intra în vigoare, dar observatorii sun că șansele sunt favorabile și că ar putea produce efecte începând cu 2021.
Citând nevoia de a proteja oceanele de potopul de deșeuri de plastic, legea cere ca tacâmurile și farfuriile de plastic de unică folosință, bețele de urechi, paiele și bețele pentru băuturi și bețele de baloane să fie interzise, iar alte tipuri de plastic precum containerrecipientele pentru mâncare și băutură  wsă fie reduse. legea a fost propusă în luna mai, iar Marea Britanie are o legislație similară în curs de promovare.  (vezi mai jos.)

Lista de plastice de unică folosință vizate de lege a fost atent selectată pentru a include obiecte la care există alternative, spun promotorii măsurii. cele care au mai puține alternative valabile, precum filtrele de șăgări, vor fi supuse unei reduceri treptate.

Europarlamentarul belgian Frédérique Ries, care a propus legea, a numit-o „o victorie pentru oceane, pe mediu și pentru generațiile viitoare,” potrivit BBC.

COMPANIILE PRODUCĂTOARE INVESTESC ÎN COLECTAREA DEȘEURILOR

25 octombrie 2018

Pentru a împiedica poluarea cu plastic să atingă cursurile de apă, producătorii trebuie fie să înceteze să mai producă materialul, fie să se asigure că la sfârșitul ciclului de viață este colectat corect. Dar în unele țări în curs de dezvoltare, infrastructura de colectare a plasticului este insuficientă sau inexistentă.
Circulate Capital, o firmă de investiții cu sediul la New York înființată în 2018, afirmă că a obținut 90 de milioane de dolari pentru a investi în acest domeniu în Asia de Sud-Est, o inițiativă susșinută și de organizația de conservare Ocean Conservancy. Directorul executiv al Circulate Capital, Rob Kaplan, spune că investiția va merge către îmbunătățirea sistemului de colectare al deșeurilor de plastic pe teren și către crearea de piețe pentru materialul colectat.
PepsiCo, Coca-Cola, Procter and Gamble, Danone, Unilever și Dow și-au luat angajamentul să acopere investiția de 90 de milioane, iar are committed to funding the $90 million investment, and Circulate Capital afirmă că angajamentul va fi semnat la începutul lui 2019. Firma spune că se pot găsi modalități ca și companiile mici și mijlocii să poată investi.
„Ne străduim să ne asigurăm că ambalajele noastre sunt circulare, însă realitatea este că ele nu pot fi refolosite, reciclare sau compostate în lisa unor sisteme eficient de management al deșeurilor,” a spus Katharina Stenholm, de la Danone, într-un comunicat de presă. Se referea la conceptul de economie circulară, în care orice deșeu dintr-o industrie, precum ambalajul, e incorporat în noi produse.
Majoritatea plasticului din oceane provine din 10 fluvii, opt dintre care sunt în Asia, iar Circulate Capital lucrează cu consultanți științifici, printre care și exploatoarea National Geographic Jenna Jambeck, pentru a vedea unde ar cel mai eficient să investească.

Sticlele de plastic, de exemplu, pot fi colectate de companii mici și vândute producătorilor de plastic reciclat. Deși plasticul aruncat e adesea de proastă calitate,  unele proiecte deja în curs au demonstrat că modelul poate fi funcțional, iar Circulate Capital speră ca investiția sa să ducă la noi inovații.

„Nu există o soluție universală pentru a opri poluarea cu plastic,” spune Kaplan. „Nu vom reuși doar prin reciclare și doar prin reducerea cantității”. Speră însă ca investițiile sale să fie o parte a răspunsului. Estimează că infrastructura de management al deșeurilor din Asia de Sud-Est are nevoie de peste un miliard de dolari și spera ca anul viitor să își mărească contribuția la 100 de milioane.

 

REDIRECȚIONAREA FLUXULUI DE PLASTIC ÎNDREPTAT SPRE MARE

22 octombrie 2018

Mai multe mari companii au luat măsuri pentru a elimina deșeurile de plastic pe care le produc, dar cum rămâne cu plasticul aflat deja în râuri, care poate ajunge cu ușurință în ocean.
Aici intervine NextWave, o coaliție creată de pompanii printre care Dell și un grup ecologist numit The Lonely Whale. Angajând oameni care ocuiesc în zonele de coastă, acest grup colectează plasticul aruncat pe o rază de 50 km de cursurile de apă, pentru a-l împiedica să ajungă în ocean. Până acum, NextWave s-a concentrat pe două tipuri de plastic găsit cel mai frecvent în mediul marin: nylon 6 și polipropilenă.

Plasticul astfel  recuperat este trimis la producători, care îl folosesc ca materie primă, în locul plasticului brut. Punctele de colectare sunt alese în funcție de locurile în care curățenia are cel mai mare impact, și de unde materialul poate fi dus cel mai ușor la un centru de reciclare. Deciziile de amplasare se bazează pe estimări științifice furnizate de chimiștii Jason Lochlin și Jenna Jambeck, explorator National Geographic.

Astăzi, producătorl de computere HP a anunțat că se va alătura coaliției NextWave. Din 2016, HP a lucrat cu haitienii pentru a colecta 275.000 kg de plastic, din care compania a produs între timp cartușe de cerneală. Potrivit unui comnicat de presă, HP a făcut un parteneriat cu ONG-ul First Mile Coalition, care își propune îmbunătățirea condițiilor de muncă în Haiti, pentru a crea până la 600 de locuri de muncă la colectarea sticlelor de plastic.

Alături de HP, și Ikea a anunțat că va colabora cu NextWave. În plus, producătorul de mobilier s-a angajat să elimine plasticele de uncă folosință din magazinele sale până în 2020 și să conceapă produse din surse mai sustenabile, inclusiv mai multe obiecte care conțin plastic reciclat, până în 2030.

În prezent, zece companii sunt membre ale NextWave și au în plan să folosească plastic recuperat din Indonezia, Chile, Filipine, Camerun și Danemarca. NextWave nu are încă cifre cu privire la cât plastic ar putea ține la distanță de oceane, în total, însă pagina sa de internet arată că doar parteneriatul cu Dell a împiedicat 1,5 milioane de kilograme de plastic să ajungă în mări și oceane în ultimii cinci ani.

Corecție: știrea a fost adusă la zi, cu informația că HP a lucrat cu First Mile Coalition în Haiti și clarificarea tipurilor de plastic cu care lucreză NextWave.

AMERICAN AIRLINES ELIMINĂ PLASTICELE DIN SĂLILE DE AȘTEPTARE

19 octombrie 2018

După ce în această vară a anunțat că va interzice paiele și bețișoarele de amestecat din plastic pe zborurile sale (vezi știrea mai jos), American Airlines anunță acum că va elimina treptat plasticul de unică folosință și din sălile de așteptare.
AA are săli de așteptare în Statele Unite și în lume. Un reprezentant al companiei afirmă că acolo nu se vor mai servi băuturi cu pai, iar farfuriile nu vor mai fi din plastic. Nu se vor mai servi sticle de apă din plastic și clineții care vor lua mâncare la pachet vor primi pungi refolosibile.

Aceste schimbări sunt deja puse în aplicare, iar paiele de la bordul avioanelor vor fi eliminate până pe 1 noiembrie. Paiele vor fi disponibile doar la cerere, iar bețele de amestecat vor fi din bambus.

Cumulativ, compania spune că schimbările sale vor elimina anual 35.00 de kilograme de pastic.

 

COMPANIILE DE ALIMENTAȚIE PUBLICĂ ELIMINĂ TREPTAT PLASTICUL DE UNICĂ FOLOSINȚĂ

18 cctombrie 2018

Circa 13.000 de școli, locuri de muncă și restaurante vor scăpa de pungi de plaste și bețe de amestecat până în 2019 datorită unui efort de sustenabilitate al companiei de alimentație publică Sodexo.

Firma furnizează catering și pachete de servicii  multor asemenea clienți. Printre ei se află și sediul  National Geographic din Washington, D.C., unde se oferă tacâmuri compostabile și meniuri pe bază de plante.

Sodexo calcă pe urmele alto giganți din industrie precum Aramark sau Bon Appétit Management, care au anunțat măsuri de sustenabilitate similare în vara aceasta (vezi mai jos).

Pe lângă pungi și bețe de amestecat, Sodexo plănuiește să elimine  până în 2025 și recipeintele de spumă de polistiren. Piaele de plastic, o temă controversată, vor fi acum disponibile doar la cerere, ceea ce, speră compania, le va scădea utilizarea.

Măsura, spune un reprezentant al companiei, va elimina 245 de milioane de obiecte de unciă folosință care altfel ar f fost consumate în aceste locații.  Decizia este aplaudată de grupuri de mediu precum  Greenpeace și WWF, care spun că reducerea consumului e un pas cheie spre împiedicarea plasticului să ajungă în gropile de gunoi și în oceane.Aceste organizații non-provit le cel tot mai insistent companiilor care servesc mâncare să reducă plasticele de unică folosință pe care le cumpără și le oferă clienților.

„În calitate de companie care servește consumatorii din universități, locuri de muncă, spitale, școli, stadioane și multe alte locuri, înțelegem atât potențialul impact pe care îl putem avea printr-un angajament de a reduce plasticul, cât și beneficiile reale pe care unele dintre aceste produse le aduc oamenilor zi de zi,” a spus vicepreședintele CSR al Sodexo, Ted Monk, într-un comunicat de presă.

PREȘEDINTELE TRUMP SEMNEAZĂ O LEGE PENTRU CURĂȚAREA PLASTICULUI DIN OCEANE

12 octombrie 2018

Președintele Trump a arătat cu degetul spre alte națiuni, inclusiv China și Japonia, care  ar transforma „oceanele în gropile lor de gunoi,” când a semnat, săptămâna trecută, legislație care să sporească eforturile de a curăța plasticul din oceane.
„Ca președinte, voi continua să fac tot ce îmi stă în putere să opresc alte națiuni să ne transforme oceanele în gropile lor de gunoi,” a spus Trump la ceremonia de semnare de la Casa Albă. „De aceea sunt bucu — foarte bucuros, trebuie să spun — să îmi pun semnătura pe această importantă lege.”

Legea, care a trecut cu sprijin bipartizan, amendează Legeapentru Deșeuri Marine a Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosferă (NOAA) și finanțează programul până în 2022. Ea susține eforturile de curățare a deșeurilor din oceanele lumii și încurajează negociatorii comerciali federali să facă presiuni asupra „liderilor națiunilor responsabile pentru majoritatea deșeurilor marine” să îmbunătățească gestionarea gunoiului care ajunge în mările lumii.

Trump a fost de acord cu senatorul democrat Sheldon Whitehouse, unul din co-inițiatorii legii, că negocierile comerciale cu Filipine ar trebu să includă tema deșeurilor de plastic. „Suntem de acord cu asta,” a spus președintele. „Înțeleg. O mare parte vine de acolo.”

Trump a dat vina și pe alte țări, nenumite, care „își bat joc de oceane” și a căror gunoi „plutește pe coasta de vest a SUa”, creând, în opinia lui „o situație foarte nedreaptă.”

„E incredibil. Incredibil când te uiți cum stau lucrurile”, a spus Trump. „Oamenii nu își dau seama, dar suntem inundați de deșeuri din alte țări.”

Comparativ, plajele din Statele Unite sunt printre cele mai curate din lume. Kamilo Beach din Hawaii, care se află în fața curentului circular din Pacific, unde se adună gunoiaiele, este o excepție. Dar cea mai mare parte a deșeurilor de plastic se adună în regiunile de coastă și pe plajele din națiunile în curs de dezvoltare care nu au sisteme de colectare municipale adecvate.

Japonia are de ani de zile una dintre cele mai mari rate ale reciclării, iar la începutul acestui an China a încetat să mai cumpere deșeuri din toată lumea. Statele Unite era unul din principalii vânzători de plastic reciclat către China.

Remarcile președintelui, integral, aici, iar aici textul legii, intitulate Save Our Seas Act.

RED LOBSTER ELIMINĂ TREPTAT PAIELE DE PLASTIC

1 octombrie 2018

Cel mai mare lanț de restaurante cu fructe de mare in lume, Red Lobster, a anunțat luni că din luna noiembrie va începe să ofere paie de plastic doar la cererea clienților în 700 de restaurante. Până în 2020, compania va oferi doar alternative mai ecologice la paiele de plastic.
Compania spune că decizia ar trebui să elimine peste 150 de milioane de paie de plastic pe an, având ca obiectiv să reducă problema poluării oceanelor cu deșeuri de plastic.
„Suntem mândri să fim prima mare companie de restaurante clasice care și-a luat angajamentul să elimine paiele de plastic,” a spus într-o declarație Kim Lopdrup, CEO la Red Lobster. „Este un pas semnificativ în angajamentul nostru de durată de a proteja și conserva oceanele lumii și viața marină. Sperăm ca munca noastră sp ajute la conștientizarea problemelor legate de paiele de plastic și să încurajeze și alte firme să facă schimbări similare.”
Red Lobster spune că e în căutarea unor alternative la paiele de plastic care să îndeplinească cerințele clienților cu dizabilități.

CALIFORNIA APROBĂ LEGEA CARE LIMITEAZĂ PAIELE DE PLASTIC ÎN RESTAURANTE

20 septembrie 2018

California a devenit primul stat care implementează o interdicție parțială asupra paielor de plastic. Restaurantele nu vor mai avea voie să le furnizeze automat clienților paie de plastic, cei care au nevoie vor trebui să le ceară.
Restaurantele care încalcă interdicția vor primi mai întâi avertismente, iar cei care o încalcă în mod repetat vor fi amendați cu până la 300 $.

„Plasticul a ajutat societatea noastră să inoveze, dar relația noastră cu aceste obiecte de unică folosință a dus la consecințe dezastruoase. Plasticul, în toate formele  — paie, sticle, ambalaje, pungi — sufocă planeta,” a spus guvernatorul Californiei, Jerry Brown, într-o declarație.

Măsura ivine după ce o serie de companii și orașe au acționat pentru a reduce consumul de plastic. În timp ce unii ecologiși aplaudă eforturile de a reduce plasticul folosit o sngură dată și apoi aruncat, măsurile de interzicere au stârnit unele controverse.

Legislatorii republicani din California s-au opus interdicției, spunând că ea va încărca micile companii și va face prea puține împotriva crizei poluării cu plastic. Paiele de plastic reprezintă mai puțin de 1% din deșeurile de plastic găsite în ocean.

Avocații persoanelor cu dizabilități spun și ei că interzicerea paielor de plastic plasează o greutate injustă asupra oamenilor ale căror probleme de sănătate nu le permite să bea fără pai. Unele alternative, precum paiele de hârtie, li se dizolvă în gură, iar cele de metal îi pot răni.

Deși California nu e singura regiune care ia măsuri pentru a limita folosirea plasticului de unică folosință, statul a încercat deseori să dea un exemplu națiunii în ceea ce priveșt legislația de mediu, mai ales după ceea ce guvernatorul Brown numește golul lăsat de decizia administrației Trump de a se retrage din Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

 

MEGA COLECTORUL DE GUNOI SE ÎNDREAPTĂ SPRE INSULA DE GUNOI DIN PACIFIC

7 septembrie 2018

Campania de eliminare a deșeurilor de plastic din oceane marchează un moment de cotitură sâmbătă, când un colector de gunoi plutitor, gigantic, va pleca din San Francisco cu misiunea de a curăța Marea Insulă de Gunoaie din Pacific.

Pe parcursul anului viitor, sistemul va trece prin ultimele teste și va avea de înfruntat întrebări esențiale: poate tehnologia să înfrunte natura? Au reușit inginerii de la The Ocean Cleanup în Olanda să inventeze o metodă fezabilă de colectare a unei cantități importante de deșeuri de plastic din mare? Sau va fi făcut bucăți de apele agitate ale Pacificului, transformându-se el însuși în deșeuri de plastic? iar dacă furtinile din Pacific nu-i vin de hac, va atrage și înghiți cumva animale marine precum delfinii și țestoasele?

„Nu cred, dar sper că va funcționa,” a spus George Leonard, certetător principal la Ocean Conservancy. „Ocenaul are nevoie de tot ajutorul pe care îl poate primi.”

 

UNITED AIRLINES INTERZICE PAIELE DE PLASTIC ÎN AVIOANE

7 septembrie 2018

 United Airlines s-a alăturat altor companii din industria turismului, interzicând paiele și bețișoarele de plastic pe zborurile sale.
Lia aeriană va folosi în schimb o alternativă biodegradabilă, din bambus, începând din noiembrie.
Alaska și American Airline au eliminat paiele de plastic mai devreme în cursul acestui an, iar unele orașe, precum Seattle, le-au interzis în totalitate.
Printre motivele de adoptare a unei versiuni mai sustenabile de paie, United a citat acest fapt alarmant: „Deoarece paiele nu se biodegradează și sunt aproape imposibil de reciclat, probabil că toate paiele folosite vreodată încă există pe planeta noastră.”
„Este un pas mic, dar semnificativ, pentru a ajuta la reducerea impactului pe care produsele de plastic le au asupra mediului, ” a declarat compania într-un comunicat de presă.

 

CARLSBERG RENUNȚĂ LA INELELE DE PLASTIC

7 septembrie 2018

 Producătorul de bere danez Carlsberg va fi primul care să renunțe la distructivele inele de plastic care țin dozele de bere și de alte băuturi laolaltă. Inelele vor fi înlocuite de un adeziv reciclabil, potrivit unui comunicat de presă al companiei.

Carlsberg spune și că va reduce cu 76% cantitatea de plastic folosită în ambalajele de bere tradiționale.

Iată cum funcționează pachetele pe bază de adeziv: o picătură de adeziv super-puternic, tolerant la temeperatură, e aplicat pe peretele dozei, lipind-o de cea de alături. Dacă vrei o bere, îți „smulgi” o doză. Adezivul va fi reciclat atunci când e reciclată doza.

Carlsberg a descris inițiativa ca pe o „premieră mondială în industria berii”.

27 iulie 2018

 Compania Walt Disney a anunțat interzicerea pailor de plastic de unică folosință în aproape toate parcurile de distracții și stațiunile sale. Noua politică va fi implementată de la mijlocul lui 2019 și va reduce cele peste 175 de milioane de paie și 13 milioane de bețe de amestecat utilizate anual în aceste locații.
Paie de hârtie vor fi disponibile la cerere și, pentru persoanele cu dizabilități, compania va crea opțiuni alternative la paiele de plastic. Disney va elimina și paharele de polistiren și va reduce utilizarea de pungi de plastic de unică folosință. În loc de pungile de unică folosință, vizitatorii vor putea achiziționa pungi de cumpărături reutilizabile.
În plus, compania va reduce cu 80% cantitatea de plastic din camerele de oaspeți. În următorii câșiva ani, Disney va face tranziția către containere cu reîncărcare în camere și pe navele de croazieră. Acolo unde plasticul de unică folosință nu poate fi redus, Disney va continua să recicleze și să depună în mod conform deșeurile.
Disney a mai adoptat și alte măsuri de conservare. La Orlando, în parcul Animal Kingdom, paiele și capacele de plastic pentru pahare au fost interzise încă de la deschidere, în 1998.
Alte parcuri de distracție, inclusiv SeaWorld, Busch Gardens și Sesame Place, au anunțat inițiative de a elimina treptat paiele și alte obiecte de unică folosință din plastic.

În iulie 2018, Disney a primit aprobarea de a achiziționa 21st Century Fox, compania-mamă a National Geographic.

UN PARTENER NATIONAL GEOGRAPHIC TRAVEL INTERZICE PLASTICUL DE UNICĂ FOLOSINȚĂ

26 iulie 2018

Pe 25 iulie, Lindblad Expeditions, o companie de croaziere de aventură care a intrat în parteneriat cu National Geographic Expeditions, a anunțat că a eliminat 100% plasticele de unică folosință. De acum, sticlele, paharele, paiele si bețele de amestecat de unică folosință sunt interzise complet la bordul celor 13 nave ale flotilei sale.
„Oceanul este sub un atac major pe atât de multe fronturi, iar protejarea sa este atât o misiune a companiei cât și o pasiune personală,” a declarat într-un comunicat directorul executiv al Lindblad Expeditions, Sven Lindblad. „Sănătatea planetei noastre depinde de oceane și e esențial să ne schimbăm comportamentul cu privire la plastic.”
Lindblad este cunoscută pentru expedițiile sale în toată lumea, în special în locuri precum Alaska sau Insulele Galápagos. Compania și-a stabilit acest obiectiv de eliminarea plasticului încă din 2007, când a interzis sliclele de plastic la bordul navelor. În loc, oaspeții primeau sticle de inox care puteau fi reumplute la robinetele de apă de pe nave. Potrivit unui studiu al Adventure Travel Trade Association și al organizației nonprofit Travelers Against Plastic, un operator de turism de aventură folosește în medie 30.000 de sticle de plastic de unică folosință pe an.
Circa 80% din turism are loc în zonele de coastă, ceea ce creează un risc suplimentar de poluare cu plastic pentru oceane. Când vă pregătiți de un zbor, gândiți-vă să utilizați containere refolosibile pentru substanțele necesare toaletei și să le puneți într-un sac transparent respălabil în loc de o pungă de plastic. la bordul avionului, aduceți-vă propriile căști și refuzați seturile de „obiecte personale” ambalate în plastic. Purtați cu voi o sticlă refolosibilă și unpleți-o de câte ori aveți ocazia.

 

MARILE COMPANII PUN GÂND RĂU PAIELOR DIN PLASTIC

13 iulie 2018

Retailerii, restaurantele și companiile care au contact direct cu consumatorii ar putea avea un mare impact în lupta pentru reducerea utilizării de paie de plastic. Ele sunt cele care canalizează o mare parte a cererii de paie de la producătorii de plastic.
Dar aceste companii răspuns tot mai mult și la presiunile din partea consumatorilor.

Starbucks este printre cele mai recente companii care au anunțat că renunță la paiele de plastic — mai exact de la sfârșitul lui 2020. În loc să fie supte printr-un pai, băuturile lor răcoritoare vor fi servite în containere cu capace de plastic speciale. Acele capace sunt mai puțin probabil să se înfigă în nasul unei țestoase și ar trebui să poată fi reciclate mai ușor decât paiele, însă compania tot a primit niște semnale din piață pentru că acestea vor fi totuși fabricate din plastic.

McDonald’s plănuiește să renunțe treptat la paiele de plastic în restaurantele din Marea Britanie și Irlanda, coincizând cu propunerile din Marea Britanie și Uniunea Europeană de a reduce plasticele de unică folosință.

Printre celelalte companii care au luat măsuri de reducere a dependenței de plastic: Bacardi Rum plănuiește ca în următorii doi ani să reducă cu un miliard numărul de paie folosite, giganții de alimentație publică Bon Appétit Management și Aramark intenționează să reducă plasticele de unică folosință până în 2019 respectiv 2022, Alaska Airlines va înlocui paiele de plastic cu versiuni biodegradabile din această vară, iar American Airlines va începe tot în această vară eliminarea lor treptată.

Rămâne de văzut dacă aceste companii își vor respecta obiectivele. Este clar că interzicerea paielor de plastic nu va rezolva problemele de poluare. Suporterii măsurii spun că reducerea cantității de paie pe care le folosim e un prim pas, unul ușor de făcut, în timp ce criticii cred că ne poate distrage atenția de la fondul problemei. În ambele cazuri, în vara aceasta e la modă să te lupți cu paiele de plastic.

 

CHILE REUȘEȘTE SĂ INTERZICĂ PUNGILE DE CUMPĂRĂTURI

6 iulie 2018

Curtea Constituțională din Chile a ratificat o lege care interzice folosirea pungilor de plastic de cumpărături în toată țara începând cu 6 iulie, respingând astfel un apel al industriei maselor plastice. În iunie, Congresul din Chile a aprobat în unanimitate noua măsură, invocând preocupările legate de poluarea cu plastic pe uscat și în ocean.

Asociația pentru Plastic Industrial din țară a intentat o acțiune în justiție pentru a bloca noua lege, pe motive constituționale. Însă Curtea i-a respins argumentele.

Marile companii comerciale au la sipoziție șase luni pentru a scoate din uz pungile de plastic de unciă folosință, în timp ce micile magazine au până la doi ani. Interdicția duce mai departe o lege aprobată în timpul președinției anterioare, care cerea interzicerea pungilor de plastic de-a lungul întregii coaste chiliene, de aproape 6.500 km.

Anunțând noua măsură, ministrul chilian al mediului Marcela Cubillos a declarat pentru New York Times: „Suntem convinși că litoralul nostru ne impune obligația de a fi lideri în curățarea oceanelor.”

Interdicția din Chile e prima la nivel național de pe continentul american. Măsuri similare au fost aprobate în China, Kenya, Franța și alte locuri. Multe zone și regiuni au adoptat măsuri și restricții parțiale, inclusiv taxe care să descurajeze utilizarea de pungi de unică folosință.

 

SEATTLE DEVINE PRIMUL ORAȘ DIN SUA CARE INTERZICE PAIELE ȘI TACÂMURILE DIN PLASTIC

 1 iulie 2018

Într-o încercare de a reduce cantitatea de plastic care poluează solul și apa, Seattle a interzis folosirea paielor și tacâmurilor de plastic în baruri și restaurante începând de pe 1 iulie.
Cele aproximativ 5.000 de unități de alimentație publică din oraș sunt încurajate să evite să mai ofere paie și tacâmuri de unică folosință, sau măcar să aleagă alternative de hârtie. O versiune mai puțin ecologică, dar totuși legală, potrivit municipalității, sunt paiele și tacâmurile din plastic compostabil.

„Poluarea cu plastic a depășit nivelul de criză în oceanele lumii și sunt mândră că Seattle se află în frunte și creează un exemplu pentru restul națiunii în interzicerea paielor de plastic, a spus într-o declarație managerul general al utilităților publice din oraș.

O măsură similară propusă pentru Hawaii a fost înfrântă de opoziția industriei. Interdicția este în dezbatere și în San Francisco, New York sau Washington, D.C., printre alte locuri.

Unii avocați ai persoanelor cu dizabilități au avertizat că interzicerea paielor trebuie să ia în calcul și nevoile speciale.

(Mai multe despre istoria paielor de plastic și alte eforturi de a le elimina.)

UE, MAREA BRITANIE ȘI INDIA PROPUN INTERDICȚII ALE PLASTICULUI

28 mai 2018

Într-o serie de măsuri publicate în proiect pe 28 mai, Comisia Europeană a propus interzicerea a 10 obiecte comune care, afirmă, alcătuiesc circa 70% din deșeurile de plastic din apele europene, printre care paiele de băut, bețele de amestecat, farfuriile etc. Regulile urmează să fie aprobate de statele membrei și de Parlamentul European pentru a fi aplicate. Probabil nu vor intra în vigoare decât în câțiva ani.
Legea propusă va obliga țările UE și să colecteze și recicleze 90 % din sticlele de plastic până în 2025. Producătorii de plastic vor suporta cea mai mare parte a cheltuielilor de gestionare a deșeurilor și de curățare.
În aprilie, premierul britanic Theresa May și-a anunțat intenția de a interzice plasticul de unică folosință în țara ei, inclusiv paiele și bețele de urechi. Numind deșeurile de plastic „una dintre cele mai mari provocări de mediu cu care se confruntă lumea”, May a spus că va lucra cu industria pentru a dezvolta alternative. Se estimează că în Marea Britanie se aruncă anual circa 8,5 miliarde de paie de plastic.

Pe 5 iunie, premierul indian Narendra Modi și-a anunțat intenția de a elimina tot plasticul de unică folosință din țară până în 2022. Cu o economie care se dezvoltă rapid și o populație de 1,3 miliarde, India are dificultăți în a-și gestiona vasta producție de deșeuri și contribuie semnificativ la cantitatea globală de plastic din oceane.

„Să ne unim forțele pentru a învinge plouarea cu plastic și a face din această planetă un loc mai bun de trăit”, a spus Modi.

Experții avertizează că obiectivul lui e departe de a fi atins și că ar fi probabil nevoie de schimbări și investiții importante, atât din partea industriei, cât și a publicului. Deja, lobby-iștii industrei au început să se opună efortului. Statul Maharashtra, unde se află și mega-orașul Mumbai, a îmblânzit o măsură de interzicere a plasticului de unică folosință la doar o săptămână după ce și-a prezentat planul, astă vară. Statul pregătește o serie de excepții, pentru plasticul de o anumită grosime, produsele de o anumită dimensiune, echipamente medicale și alte tipuri de utilizări.

 

 Publicat pe natgeo.com pe 17 ianuarie 2019

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*