Ce au în comun anvelopele, periuțele de dinți și încălțămintea

Foto: 123rf

Privite mai atent, anvelopele, periuțele de dinți și încălțămintea sunt fabricate din plastic, materialul revoluționar la începuturile lui, dar care în prezent a ajuns o adevărată problemă a planetei.

Multe dintre obiectele de zi cu zi care conțin mai mult sau mai puțin plastic au o viață scurtă și sunt greu de reciclat. După ce nu mai sunt folosite, ele încep o altă viață în natură, sub formă de deșeuri, care pot să nu dispară timp de secole.

Le găsim peste tot: pe plaje, pe stradă, la munte, în deșert. Toate acestea se descompun în microplastice, care mai apoi sunt fie ingerate de animale, fie le respirăm chiar noi fără să ne dăm seama, fie sunt purtate de vânturi în cele mai retrase colțuri ale planetei.

Problema poluării cu plastic are nevoie de mai multă conștientizare și de găsirea unor soluții viabile, astfel încât microplasticul să nu mai ajungă în noi sau în animale.

Foto: 123rf

Sticle de plastic

La nivel global, în fiecare minut se cumpără 1 milion de sticle de plastic. Foarte puține ajung să fie reciclate, multe ajung în oceane. Îți mai amintești vremurile în care beam apă din sticlă de sticlă sau chiar de la țâșnitorile de pe stradă? Apariția PET-ului sau polietilenul-tereftalat ne-a schimbat extrem de rapid obiceiul de a consuma lichidele.

Ce poți să faci: folosește sticle de apă reutilizabile, iar dacă optezi pentru cele de unică folosință, ai grijă să fie biodegradabile. Reciclează sticlele de plastic.

Încălțăminte

În 2018, s-au produs 24,2 miliarde de perechi de încălțăminte din plastic. Plasticul se folosește la producerea pantofilor din anii ’50.

Ce poți să faci: cumpără mai puține perechi de încălțăminte și mai conștient. Donează perechi pe care nu le mai porți, nu le arunca la gunoi.

Foto: 123rf

Periuțe de dinți

În 2019, în SUA s-au aruncat un miliard de periuțe de dinți din plastic.

Ce poți să faci: pe piață există alternative de periuțe de dinți de bambus, care poate fi reciclat ulterior sub formă de compost.

„Îmi place să întreb lumea: care e primul lucru pe care puneți mâna dimineața? Probabil periuța de dinți”, spune Kahi Pacarro, fondatorul ONG-ului Sustainable Coastlines Hawaii, care a cules destule perii de dinți de pe plajele hawaiiene. „Chiar vreți ca primul lucru pe care îl atingeți zi de zi să fie din plastic?”

Anvelope

Până la 28% din deșeurile de microplastic care ajung în oceane sunt produse de anvelope. La frecarea cu șoseaua, fragmente de cauciuc sintetic se pierd pe șosea, de unde sunt duse de ploi în cursurile de apă. Problema lor a fost luată destul de recent în discuție, iar căutarea soluțiilor este la început.

Ce poți să faci: circulă cât mai puțin cu mașina personală, alege transportul în comun și fii sigur că reciclezi anvelopele vechi.

Citește și

Proiect ambițios: „Zero plastic în Delta Dunării”

Plasticul: zece realități șocante

Șase rezoluții anti-plastic

Plouă din cer cu microplastice

1 Trackback / Pingback

  1. Ce Au în Comun Anvelopele, Periuțele De Dinți și încălțămintea 😷 SiteBucuresti.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*