Plastic: mai multe ambalaje de mâncare decât chiștoace

chiștoace
Deșeuri de plastic în zona ecotouristică Freedom Island, din Filipine. Foto: RANDY OLSON, NAT GEO IMAGE COLLECTION

Pe plajele lumii se găsesc acum mai multe ambalajele de mâncare din plastic decât chiștoace de țigări. O operațiune anuală de curățare a plajelor a ridicat 32.5 milioane de gunoaie din 116 țări într-o singură zi — inclusiv un pitic de grădină, o canapea și o cadă.

Ambalajele de bomboane și pungile de chipsuri au devenit cele mai des întâlnite deșeuri din plastic pe plajă, reușind pentru prima dată să depășească numărul de chiștoace de țigări.

Această statistică sumbră se regăsește în ultimul raport al organizației Ocean Conservancy, după ultima operațiune de curățare a plajelor, când peste 20,8 milioane de tone de gunoi au fost adunate de pe țărmurile din 116 țări, în 2019. Asta înseamnă 32,5 milioane de gunoaie într-o singură zi.

Chiar dacă ambalajele de plastic, care reprezintă aproape 45 la sută din plasticele produse în SUA, Europa, China și India între 2002 și 2014, au devenit acum produsul care domnină fluxul mondial de deșeuri, mizerul chiștoc și-a revendicat locul întâi în toți cei 34 de ani precedenți, de când a început operațiunea de curățare a plajelor inițiată de Ocean Conservancy. Acum ocupă locul doi, după ce s-au recuperat 4,2 milioane de chiștoace. Ambalajele alimentare sunt în fruntea listei, cu 4,7 de milioane de ambalaje individuale adunate.

Un compendiu al adeșeurilor culese, pe țări și pe tipuri, a fost publicat recent online. Deșeurile au fost adunate de pe țărmurile tuturor continentelor, mai puțin Antarctica. 

Alte obiecte din primele zece categorii sunt tot legate de mâncare și băutură și majoritatea nu sunt reciclabile. Lista include sticle din PET și capace, paie și bețe de amestecat, căni, capace, tăvițe de mâncare și pungi de plastic.  Dacă PET-urile se pot recicla cu succes, ambalajele ușoare din plastic sunt de obicei respinse de fabricile de reciclare pentru că blochează echipamentele.

Chiștoacele de țigară, făcute din acetat de celuloză, au fost multă vreme considerate de cercetătorii organizației de mediu drept o anomalie — o problemă separată care nu ține de curentele generale de consum legate de deșeurile de plastic. La viitoarele operațiuni de curățare, în funcție de numărul de voluntari și de plaje curățate, e posibil ca omniprezentele chiștoace să își reia poziția dominantă, spune Nicholas Mallos, care conduce programul Trash-Free Seas (Mări fără gunoaie) al lui Ocean Conservancy.

„Faptul că ambalajele de mâncare ajung pe locul întâi nu face decât să sublinieze producția nesustenabilă de ambalaje de unică folosință, de aruncat imediat, pentru mâncare și băutură”, spune el. Ca să complice lucrurile, mare parte din aceste ambalaje fie nu sunt reciclate de consumatori, fie nu sunt reciclabile — o situație despre care Mallos spune că scoate în evidență „inadecvările evidente” din modul în care sunt gestionate deșeurile din plastic în cele mai multe comunități din lume.

Doar 13 la sută din recipientele și ambalajele de plastic au fost reciclate în Statele Unite în 2017, potrivit Agenției de Protecție a Mediului — cea mai mică rată de reciclare pentru recipiente și ambalaje din orice material.

Ocean Conservancy a catalogat fiecare obiect cules în operațiunile sale de curățare a plajelor din 1986, când a început campania, și până astăzi. Organizația a realizat cea mai mare bază de date de deșeuri marine din lume, organizând-o după tip și totalizând aproape 400 de milioane de bucăți. Evoluția lor arată în general curente de consum, precum și disponibilitatea anumitor produse. De exemplu, dozele de băuturi și pungile de hârtie au dipărut din topul primelor zece după curățenia din 2009, cam la un deceniu după ce apa îmbuteliată a început să fie larg distribuită pe plan global, iar pungile de plastic au început să fie mai folosite în magazine decât cele de hârtie. Sticlele de sticlă au dispărut din top în 2017. Acela a fost anul în care plasticul și-a asigurat poziția dominantă ca material colectat.

„Datele culese de Ocean Conservancy sunt un foarte important instantaneu al momentului privind poluarea cu plastic pentru oricine e preocupat de această problemă,” spune Jenna Jambeck, profesoară de inginerie la Universitatea din Georgia și asociat National Geographic. „Eu folosesc aceste date drept referință de 19 ani, de când am început să fac cercetări pe această temă.”

Operațiunea de curățare din 2019, cuantificată de statisticienii organizației în termeni ilustrativi pentru viața marină, a cules suficiente paie de plastic ca 322 de meduze să bea câte 8 smoothie-uri pe zi timp de un an și suficiente tacâmuri de plastic ca 66.000 de rechini să servească o masă cu trei feluri. Voluntarii au mai adunat și suficient fir de pescuit ca o pasăre de pradă să poată pescui de la 88 de kilometri desupra oceanului.

Ca de obicei, curățarea a 39.358 de kilometeri de plajă, de pe malurile asiatice ale Pacificului, până la cele ale Altlanticului de Nord și până în America de Sud, a scos la iveala și o serie de ciudățenii. Un pitic de grădină a fost găsit pe o plajă japoneză, dovedind ubicuitatea acestei decorațiuni. Pe lângă chiștoace, s-au mai găsit: un grătar în Hong Kong, o cadă în Jamaica, o masă de călcat în Venezuela, o canapea în vestul Mexicului, o geantă de golf în Norvegia și o făclie tiki în California.

Operațiunea are loc anual în a treia sâmbătă din septembrie, inclusiv anul acesta. Dar din cauza pandemiei, voluntarii au fost încurajați să lucreze singuri sau în grupuri mici — sau să renunțe la plaje și să se concentreze pe reducerea deșeurilor la ei acasă.

— LAURA PARKER

8 septembrie 2020

 

În rubrica noastră Planetă sau plastic, citește și Se interzic pungile de plastic. Este oare eficient?

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*