Hai în Peru cu Eturia

Vedere spre Machu Picchu, vechiul sat incaș redescoperit în 1911 de arheologul american Hiram Bingham. Foto: 123rf

 Gata de aventură?

Un comando de experți se adună ad-hoc în vederea unei lovituri. Ca-n filmele din seria Ocean 11, 12, 13. Așa am început în urmă cu un deceniu primele numere din Traveler – cu bani puțini și entuziasm cât cuprinde, lucrat de acasă sau de pe teren, în regim de freelancing, cu reportaje ce combină adâncimea și rigurozitatea tipic Nat Geo cu o anume căldură și umor românesc.

Cu aceeași aplecare și privit pe gaura cheii spre viitor, vreau să punem acum bazele unor explorări în adevăratul sens al cuvântului  – pentru călători curajoși pe care să-i ducem în destinații potrivite cu filozofia Traveler, de unde ne propunem să facem relatări în timp real pentru www.natgeo.ro.

Să mă prezint

Salut! Sunt Cătălin Gruia, redactor-șef al revistelor National Geographic și NG Traveler România. Aveam 24 de ani când m-am alăturat geograficilor la chemarea lui Cristian Lascu, care avea nevoie de un coordonator. Mini-echipa de cinci oameni era deja formată de câteva luni, lucrau la numărul de probă: martie 2003.

M-am urcat în trenul ăsta cam din mers și au fost câțiva care au încercat să-mi descleșteze degetele de scara ultimului vagon. Nicio șansă! Nicio șansă, îmi doream prea mult călătoria!

Ce a fost pentru mine NG-ul în toți anii aceștia? A fost goana entuziastă spre dreptunghiul galben, a fost o școală a excelenței în jurnalism, a fost solomonăria deprinderii secretelor unui brand de iarbă a fiarelor a cărei magie deschide peste tot lacăte și inimi. Și a rămas cea mai frumoasă revistă din lume!

Au trecut 15 ani de atunci, timp în care m-am format ca jurnalist și ca om în spiritul mottoului NG: „Să avem grijă de planetă”. Și acum e rândul meu să te chem, ca să înțelegi mai bine spiritul care ne animă: îndrăznește, prinde-mi mâna și urcă în trenul ăsta din mers. Cine știe…

În 2019 voi merge, ca invitat special, în 4 excursii de grup organizate de Eturia – în Peru, Rwanda & Uganda, Indonezia și Myanmar.

Și îmi doresc însoțitori curajoși, curioși și pasionați de destinații în ton cu filozofia Traveler, de unde să ne umplem tolba cu experiețe, fotografii și povești de călătorie pentru www.natgeo.ro

În iunie 2019 mergem în Peru! 

Doi sunt eroii pe care îi admir încă din adolescență: Alexandru cel Mare și Pachacutec Cel Care A Remodelat Lumea.

Nu cred să fie cineva care n-a auzit de Alexandru Macedon. Despre Pachacutec știe mai puțină lume. Curioșilor le recomand reportajul „Ambițiile înalte ale incașilor” publicat în ediția de aprilie 2011 a National Geographic.

Ca și Alexandru, Pachacutec Inca Yupanqui a fost un tânăr genial, devenit rege pe la 1400, care i-a dus pe incași, de-a lungul unei singure generații, de la colibe de pământ la un imperiu nemaivăzut în America de sud.

În iunie 2019 vă invit împreună cu Eturia, să mergem în Peru, țara lui Pachacutec, eroul meu din adolescență, la fix pentru a prinde Inti Raymi, Festivalul incaș al Soarelui. Frumusețea colonială a Limei, remarcabilul Cusco, fost centru al lumii incașe, Machu Picchu, citadela incașă recent inclusă între cele șapte minuni ale lumii moderne și se va încheia în Puerto Maldonado, unde vom explora jungla amazoniană – sunt alte puncte forte din programul acestei incursiuni.

 

Eturia Eturia Eturia

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*