Via Ferrata Astragalus – aventură în inima naturii

Pe 30 iunie, cunoscutul alpinist Constantin Lăcătușu, primul român care a cucerit vârful Everes, a inaugurat cel mai nou și mai lung traseu montan de via ferrata din România.

Situat în inima Rezervației Naturale Cheile Șugăului – Munticelu, localitatea Bicaz Chei (județul Neamț), Via Ferrata Astragalus aduce o noutate absolută pentru România – o activitate de aventură și recreere în natură, o combinație dintre escaladă și drumeție montană, accesibilă publicului larg. Traseul inaugurat este primul proiect de acest gen din România realizat conform standardelor occidentale, după modelul celor din Austria și Germania, cu sprijinul HeidelbergCement România, care are o lungă tradiție în susținerea proiectelor de conservare a biodiversității. Investiția totală s-a ridicat la aproximativ 20.000 de euro.

Ce este un traseu de via ferrata?  

Denumirea provine din limba italiană, însemnând „drum de fier”. Parcurgerea traseelor de via ferrata s-a dezvoltat ca o activitate de recreere de tip outdoor, care combină escalada și drumeția montană, cu un potențial foarte mare de dezvoltare în România.

Pe lângă peisajul deosebit și patrimoniul natural de excepție, situl în care se află Via Ferrata Astragalus – Cheile Șugăului-Munticelu, un sit NATURA 2000 – găzduiește o specie de plantă unică, identificată aici pentru prima dată în lume – Astragalus pseudopurpureus. Cea mai mare parte a populației acestei plante (95% din totalul mondial) se găsește doar aici, fiind semnul distinctiv al rezervației.

Lungimea totală a traseului de via ferrata este de 600 de metri, dus-întors, incluzând aproximativ 400 de metri de secțiune totală de mică dificultate și o secțiune totală de aproximativ 200 de metri de dificultate medie. Peretele de stâncă are o înălțime de circa 170 de metri, cu plecare de la cota 730 m și sosire în punctul culminant la cota 900 m. Pe toată lungimea sa există un cablu de oțel fixat în stâncă, de care se prind sistemele de siguranță, iar acolo unde traseul permite, există trepte metalice pentru o ascensiune mai ușoară.

Kit obligatoriu de escaladă, condiție fizică întreținută

Pentru parcurgerea traseului de via ferrata din Munticelu se utilizează un echipament obligatoriu, însă tehnica de parcurs e simplă, asemănătoare celei din parcurile de aventură. Totuși este necesară o condiție fizică bună. Pe lângă kit-ul obligatoriu, care include un ham, o cască și un set de carabiniere care se închiriază la fața locului, de la cabana Ecolog, aflată la baza traseului, vizitatorii trebuie să poarte mănuși de protecție (sunt OK unele fără degete, precum cele pentru bicicliști) și o încălțăminte corespunzătoare, preferabil bocanci de munte. O cremă de protecție solară va ajuta cu siguranță, versantul de escaladat fiind orientat spre sud.

Cum se ajunge la Via Ferrata Astragalus

Traseul de via ferrata este ușor accesibil publicului, acesta fiind situat la 18 km de fabrica de ciment HeidelbergCement din Tașca, pe drumul spre Lacul Roșu, vizavi de cariera de calcar din Bicaz Chei. Intrarea se face chiar din DN 12C, care leagă Transilvania de Moldova prin Cheile Bicazului. Ca bază de plecare este cabana Ecolog (715 m), unde este și sediul administrativ al ariei protejate. Traseul va fi deschis tot timpul anului, cu excepția iernii. Parcurgerea traseului propriu-zis va costa circa 10 lei/persoană, care include închirierea echipamentului special de urcare.

Cel mai ambițios proiect de educație ecologică și conservare a biodiversității

Via Ferrata Astragalus este un element de infrastructură care este integrat într-un proiect mai complex – Management Conservativ pentru o minune a naturii, o activitate finanțată de Uniunea Europeană. Clubul Montan Român și HeidelbergCement România au încheiat un parteneriat la finalul anului 2015 pentru construcția acestui traseu de via ferrata în interiorul Rezervației Naturale Cheile Şugăului – Munticelu. Adevărat muzeu în aer liber, această rezervație situată în imediata vecinătate a Parcului Național Cheile Bicazului – Hășmaș se individualizează printr-un peisaj montan unic și un patrimoniu natural excepțional, pe o suprafață relativ mică. Caracteristica rezervației este dată de densitatea și varietatea speciilor vegetale și animale de interes comunitar și național (rare, foarte rare, endemice), fenomen favorizat atât de poziționarea bio-geografică, dar și de condițiile locale (relief, climă, sol, antropizare scăzută și reparabilă).

„Via ferrata aduce o premieră pentru țara noastră, o activitate de aventură cu un potențial fantastic de dezvoltare, prin care ne dorim să aducem un public cât mai larg în mijlocul naturii. Via Ferrata Astragalus este primul traseu din România realizat după standarde occidentale, după modelul celor din Austria și Germania. Diferența dintre un traseu de via ferrata și un parc de aventură este că aici ne aflăm în mijlocul naturii sălbatice. Și nu oriunde, ci într-o zonă spectaculoasă, Cheile Șugăului – Munticelu, un sit NATURA 2000. Le mulțumim partenerilor de la HeidelbergCement România pentru că ne-au ajutat să facem din această idee o realitate”, a declarat Constantin Lăcătușu, inițiatorul proiectului și președinte al Clubului Montan Român, Custodele Rezervației Naturale Cheile Șugăului – Munticelu.

 

Contact: Cabana Ecolog – tel.: 0747 478 988; 0737 759 998; e-mail: [email protected];
Informații: www.sugau.ro

 Credite foto: HeidelbergCement România

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*