Al șaptelea optmiar

Foto: Cristian Radu

Articolul de la rubrica Scurt pe 3 din ediția de iulie 2015

Alpinistul Alex Găvan are 33 de ani și a urcat până acum șase vârfuri de peste 8.000 de metri fără oxigen și fără porteri de altitudine, iar când nu e în expediții, ține conferințe motivaționale sau e implicat în cauze ecologice. Anul acesta, surprins de cutremurul din 25 aprilie în Tabăra de Bază de pe Everest, Găvan a renunțat la ascensiunea pe Lhotse și și-a propus să cucerească un altfel de vârf: să adune banii atât de necesari pentru ajutorarea nepalezilor sinistrați.

Când ai optat pentru ascensiunile fără oxigen și ce anume te-a făcut să iei decizia asta?
Până acum, am făcut nu mai puțin de 14 expediții pe optmiari pentru a reuși de șase ori. Iar pentru mine, a folosi oxigen suplimentar pur și simplu nu a fost niciodată o opțiune. Munții se urcă nu doar cu colțari și pioleți, ceea ce putem avea cu toții, ci mai ales cu smerenie. Pentru mine, aceste vârfuri sunt locuri ale elevării spiritului, nu ale egoului. Oxigenul suplimentar înseamnă doping, este o formă de a trișa.

Ai simțit Everestul cutremurându-se sub tine la aproape 8 grade pe scara Richter. Ce urme a lăsat experiența?Cutremurul a durat cam 30 de secunde, dar pentru mine a fost o eternitate. Tot ghețarul era într-o frământare teribilă și din moment în moment mă așteptam să se caște brusc o crevasă sub mine și să mă înghită. În secunda în care totul a încremenit la loc, am știut că urmează imediat o avalanșă.
A urmat, și a ucis 19 oameni, iar eu a trebuit să alerg pentru a-mi salva viața. Apoi am participat la operațiunile de căutare și salvare a celor aflați sub zăpadă și am avut grijă de răniți. Ideea de a continua ascensiunea mi s-a părut de neconceput. Există un timp pentru toate, iar eu încă nu am integrat interior această experiență. Uneori, e nevoie să acționezi când cere împrejurarea, așa că am inițiat campania umanitară „Bucurie pentru Nepal“.
Numești această campanie al șaptelea tău optmiar. Când o să consideri că l-ai cucerit?
Cred că un munte nu poate fi cucerit niciodată cu adevărat, ci doar urcat. De când a avut loc cutremurul și până azi, nepalezii trăiesc cu 3, 4 replici seismice pe zi, iar în tot acest timp, Karuna Shechen, organizația parteneră a campaniei noastre, a acordat ajutor de urgență – îngrijiri medicale, hrană sau adăpost – pentru 78.767 de oameni din 266 de sate din regiunile cele mai afectate. Pentru că mii de școli sunt distruse, în jur de 1 milion de copii din Nepal nu-și mai pot continua educația. Pare un munte până la cer, dar măcar știm că toate fondurile strânse de noi merg la beneficiarii finali, cum ar fi în reconstrucția de școli în zone izolate din Himalaya, nu în costuri administrative.

Poți deveni partenerul de coardă al lui Alex Găvan în ascensiunea sa umanitară trimițând un SMS la 8826 (2 EURO) până la 31 iulie sau donând o sumă mai mare pe www.alexgavan.ro/nepal.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*