Hkakabo Razi

Lângă tabăra de bază, Renan, Emily și Hilaree au găsit stegulețe de rugăciune budiste și au ars ienupăr, după tradiția budistă, ca să le poarte noroc. Câteva săptămâni mai devreme, doi alpiniști birmanezi dispăruseră pe Hkakabo Razi. FOTO: Cory Richards

 

Editorialul lunii septembrie, despre o aventură în stil vechi pe cel mai inaccesibil vârf al planetei.

Francis Kingdon-Ward, cel mai mare vânător de plante al secolului trecut, a încercat să escaladeze Hkakabo Razi în 1937. S-a oprit la 4.500 m în fața unui „zid de granit… dincolo de puterile mele“. Insurmontabil!

Mai nimeni nu-l mai citește azi pe acest explorator de școală veche, scriitor prolific, botanist strălucit și, foarte probabil, spion britanic. Jurnalistul National Geographic Mark Jenkins l-a descoperit în adolescență și a căzut sub vraja călătoriilor sale prin Asia, făcând o obsesie pentru Hkakabo Razi, ultimul vârf din extremitatea estică a Himalayei, la intersecția dintre China, Myanmar și India. E atât de izolat, încât puțini alpiniști au auzit de el chiar și azi – un gigant negru cu o coroană albă de ghețari tronând peste junglele luxuriante din partea de nord a Myanmarului, în mijlocul celei mai mari rezervații de tigri din lume. Până să ajungi la baza ghețarilor, trebuie să străbați o junglă impenetrabilă, cu cea mai bogată biodiversitate de floră și faună din țară…

Mark Jenkins visează la acest vârf de trei decenii. Prima tentativă de a urca pe Hkakabo Razi a avut-o în 1993. Cum partea de nord a Myanmarului era închisă, a luat-o prin Tibet. Mark și un alt tovarăș de cățărare au reușit să se apropie de vârf, dar au rămas fără mâncare pe latura nordică a masivului. Au coborât într-un sat și au fost imediat arestați de o patrulă chineză, interogați, închiși și, în cele din urmă, deportați. În 1995 a făcut o nouă încercare prin India, numai pentru a se întoarce sub escortă militară la Brahmaputra. Nu s-a dat bătut: s-a dus la Yangon pentru a apela direct la oficiali din junta militară . Aceștia i-au oferit un permis pentru ascensiunea pe Hkakabo Razi dacă le antrenează soldați în arta cățăratului pe munți. Jenkins a refuzat pactul cu diavolul, însă celebrul alpinist japonez Takashi Ozaki a bătut palma cu guvernul birmanez și, după două încercări nereușite în 1995, a reușit să ajungă pe vârf în septembrie 1996, după două luni de eforturi uriașe.

„Hkakabo Razi e unul dintre cei mai dificili și periculoși munți din lume. Nu mi-a mai fost frică niciodată cum mi-a fost de data aceasta. Am vrut să fug de pe acest munte“ – a declarat atunci pentru Asia Times veteranul de optmiari (care avea să moară pe Everest în 2011). Nu-i de mirare că puțini s-au mai aventurat pe Hkakabo Razi după Ozaki.

În toamna trecută, la 77 de ani după Francis Kingdon-Ward, 5 muschetari de elită ai National Geographic – videograful Renan Ozturk, jurnalistul Mark Jenkins, fotograful Cory Richards, alpinista Emily Harrington și lidera echipei, Hilaree O’Neill, au pornit într-o expediție în stil vechi, demnă de pana lui Jules Verne, propunându-și să escaladeze vârful și să tranșeze misterul legat de înălțimea lui.

— Cătălin Gruia

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*