Expediție transformată în operațiune de căutare

Alex Găvan în timpul primului zbor din misiunea de căutare a alpiniștilor spanioli dispăruți în Himalaya. Arhiva Alex Găvan.

Alpinistul Alex Găvan şi-a anulat expediţia de escaladare a vârfului Nanga Parbat-8125m, supranumit “Muntele Ucigaş”, după ce a co-iniţiat şi coordonat operaţiunea de căutare şi salvare cu elicopterul a alpiniştilor Alberto Zerain (Spania) şi Mariano Galvan (Argentina). După zile întregi de căutari s-au găsit indicii temeinice că cei doi au fost prinşi într-o avalanşă.

Deşi abordau rute diferite, Alex Găvan, Alberto Zerain şi Mariano Galvan împărţeau aceeaşi tabără de bază, pe valea Diamir. Găvan intenţiona să urce vârful via ruta Kinshofer pe când cei doi îşi propuseseră să parcurgă creasta Mazeno, lungă de 13 km, performanţă reuşită de o singură echipă înaintea lor, în 2012.

Ultimul contact pe care românul l-a avut cu cei doi alpinişti a fost în dupa-amiaza zilei de 23 iunie pe când se afla la aproape 6.000m, împreună cu italienii Klaus Gruber şi Benjamin Grueber. După aproape unsprezece ore de ascensiune din tabăra unu, cei trei reuşiseră să instaleze tabăra doi, după ce în aceeaşi zi escaladaseră peretele Kinshofer.

După o tăcere de patru zile şi la opt zile după ce Zerain şi Galvan au pornit în ascensiune (aveau provizii pentru şapte zile), în seara zilei de 26 iunie Găvan a co-iniţiat operaţiunea de căutare a celor doi, a arătat alpinistul român într-un comunicat.

Potrivit raportului de căutare pe care l-a redactat ulterior, reiese că problemele legate de asigurări, de costuri și de transferul de bani au amânat zile întregi zborul elicopterului. Alte amânări au fost din cauza vremii (ninsoare).

“Conform statisticilor, acei oameni erau, cel mai probabil, deja morţi. Dar în acelaşi timp sunt câteva cazuri de supravieţuiri miraculoase în Himalaya care au sfidat aceste statistici. Atâta timp cât nu aveam dovada clară că Alberto şi Mariano au murit, era de datoria noastră să continuăm căutările”. – Alex Găvan

Operaţiunea de căutare a durat până la prânzul zilei de 1 iulie când, la 6100 de metri, pe partea dinspre valea Rupal a crestei, s-au găsit indicii care sugerau fără îndoială că cei doi au fost prinşi într-o avalanşă. 

Pe parcursul acelor zile s-au efecuat trei zboruri cu elicopterul, totalizând şase ore şi jumătate de căutare.

Vârful Nanga Parbat, Mazeno, linia de fractuă a avalanșei, ultima poziție GPS a celor doi alpiniști și Valea Diamir. Foto Alex Găvan

“În momentul în care am atins punctul în care GPS-ul celor doi a emis semnal pentru ultima dată, am văzut toate semnele unei avalanşe de tip placă, linia de fractură a acestei plăci, blocuri de gheaţă dizlocate şi, tulburător, urmele în zăpadă lăsate de către Alberto şi Mariano. Aceste urme se întrerupeau brusc, odată cu intersectarea liniei de fractură a avalanşei, iar apoi nu mai apăreau nicăieri în altă parte. Acel punct de GPS era exact în mijlocul avalanşei. În afară de asta, nu se vedea absolut nimic. Am căutat intens, de mai multe ori în acelaşi loc, ne-am uitat în crevase, am căutat pe văile din vecinătate, am zburat până la aproape 7400m de-a lungul crestei Mazeno, o altitudine riscantă având în vedere aerul rarefiat. Unul dintre ceasurile elicopterului are un indicator şi atunci când indicatorul ajunge pe culoarea roşie, elicopterul se prabuşeşte. Parte din căutare noi am efectuat-o pe culoarea galbenă, care este imediat sub linia roşie,” a povestit Alex Găvan.

Dovada oferită de ultima locație GPS și urmele întrerupte de linia avalanșei indică fără urmă de îndoială că totul s-a terminat pe 24 iulie, scrie Alex în raportul său. Un articol publicat de New York Times îl descrie pe alpinistul român plângând necontrolabil la întoarcerea din misiunea de căutare.

 

Alberto și Mariono în ultima fotografie pe car ele-a făcut-o Alex Găvan, cu mobilul, pe drumul spre tabăra de bază, pe 14 iunie 2017.

„Erau niște tari”, a spus el despre Zerain și Galvan. „Erau dintre cei mai tari și îi admiram foarte mult, dar Muntele nu alege. Suveranitatea sa e absolută”. 

1 Comment

 1. Sper ca nu multi dintere ei sunt fosti alpinisti din domeniul acesta:

  https : // alpinismutilitarasanu . blogspot . com

  sau acesta:

  goo . gl / JYkk1h

  Haideti sa vedem si partea gri a alpinismului utilitar si sa incercam sa gasim solutii de viitor concrete.
  Suntem in 2018 si inca se lucreaza la noi in tara cum se lucraa in USA in 1889.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*