Titanic: povestea nespusă

Foto: Emory Kristof ©2008 National Geographic

Începând cu 30 mai 2018, Muzeul National Geographic din Washington, D.C oferă noi perspective asupra unuia dintre cele mai cunoscute naufragii din lume în cadrul expoziției: „Titanic: povestea nespusă”.

Povestea Titanicului captivează publicul de zeci de ani, dar puțini asociază descoperirea cu o misiune navală clasificată. La mijlocul anilor ’80, Robert Ballard explorator National Geographic, care era și comandant în Marina SUA și lucrase ca om de știință la Institutul oceanografic Woods Hole, a fost trimis într-o misiune extrem de secretă pentru a investiga rămășițele a două submarine nucleare, USS Thresher și USS Scorpion, ambele fiind scufundate pe fundul Atlanticului de Nord în primii ani ai Războiului Rece.

Foto: Emory Kristof, National Geographic
Prora ruginită a navei scufundate este o imagine iconică, totuși cazanul de abur a jucat un rol mult mai important. Până la descoperirea sa în 1985, locația Titanicului era un mister. Robert Ballard a spus că el și echipa lui au fost siguri că au găsit Titanicul când au văzut cazanul de abur pe fundul oceanului. Foto: Emory Kristof, National Geographic
Balustradele ruginite ale Titanicului. Foto: Emory Kristof, National Geographic
Bob Ballard și echipa sa de cercetare sărbătoresc descoperirea Titanicului. Foto: Emory Kristof/National Geographic

În 1985, misiunea lui Ballard a fost să se scufunde până la adâncimi de 9.800 de picioare folosind un sistem de camere numit Argo pentru a găsi și a documenta rămășițele submarinului USS Scorpion. Obiectivul misiunii a fost localizarea reactorului nuclear și a armelor nucleare submarine și obținerea unor dovezi despre ce a dus la pierderea lui.

După ce a încheiat această investigație cu succes, Ballard a lucrat și ultimele 12 zile ale expediției sale, descoperind Titanicul, la o adâncime de 12.540 de metri.

În anul următor, în timp ce publicul era entuziasmat și distras de descoperirea Titanicului, Ballard s-a întors într-o a doua misiune clasificată la submarinele nucleare, USS Thresher și USS Scorpion.

Sunt întrebat mereu despre cum a fost să descopăr Titanicul, dar răspunsul este complex. Ca lider al expediției, am fost încântat că ne-am atins scopul. Ca om, am fost întristat să văd ce s-a întâmplat cu cei care au murit acolo. În calitate de ofițer naval, într-o misiune extrem de secretă, am fost bucuros să văd că toată atenția publică se îndrepta asupra Titanicului și nu asupra submarinelor Thresher și Scorpion. Această poveste are multe straturi și a afectat atât de multe vieți, în multe feluri, spune Dr. Robert Ballard.

Expoziția – prezentată inițial la Biblioteca Prezidențială și Muzeul Ronald Reagan – prezintă istoria descoperirii Titanicului dintr-un unghi complet nou. Nu numai că vizitatorii sunt expuși evenimentelor istorice care au condus la găsirea navei, dar pot asculta poveștile fascinante ale unora dintre pasagerii de la bordul navei.

Fiind unul dintre cei mai respectați exploratori din familia National Geographic, Dr. Ballard este o sursă de inspirație, iar această expoziție este o dovadă a spiritului său de explorare. Expoziția dezvăluie secretele unui mister vechi de zeci de ani și aduce vizitatorii la bordul Titanicului pentru a vedea artefactele supraviețuitorilor și pentru a citi povestiri cu care, fără îndoială, că vor rezona, spune Mike Ulica, președinte interimar și CEO al National Geographic Society.

Singurul scaun despre care se știe că a rămas de atunci. Pe el, este pusă o pătură care a fost folosită de unul dintre supraviețuitori, pe bărcile de salvare. Foto: prin amabilitatea The Ronald Reagan Presidential Foundation and Institute
Singurul set complet de documente de îmbarcare pe Titanic rămas și care a aparținut doamnei Hilda Maria Hellstrom din Suedia (22 de ani), un călător de la clasa a treia. Aceasta a supraviețuit pe una dintre ultimele bărci de salvare, cel mai probabil Collapsible C. Foto: prin amabilitatea The Ronald Reagan Presidential Foundation & Institute
Toți cei 8 muzicieni angajați să cânte pe Titanic au murit în tragedie. Aceștia au fost împărțiți în două grupuri pentru a cânta în diferite locații de pe vapor. Violonistul Wallace Hartley era liderul trupei. Pe măsură ce nava se scufunda, în loc să se retragă în camere sau să încerce să găsească bărci de salvare, au început să cânte în salonul din clasa I. A fost pentru prima dată când toți cei opt muzicieni au cântat împreună. Și-au legat vestele de salvare peste uniforme și au continuat să cânte chiar și atunci când a devenit dificil să își păstreze echilibrul. Unii supraviețuitori au spus că Wallace Hartley a început să cânte “Nearer My God To Thee”, pe măsură ce nava se scufunda. Câteva zile mai târziu, când trupul său a fost recuperat, o valiză de piele era încă legată de el având înăuntru partiturile. Foto: prin amabilitatea The Ronald Reagan Presidential Foundation & Institute
Daily Echo, un ziar din Halifax, Canada, scrie despre scufundarea Titanicului. Foto: prin amabilitatea Joseph H. Bailey Maritime Museum of the Atlantic, Halifax, Nova Scotia, Canada

În plus, expoziția conține o colecție de artefacte care au aparținut supraviețuitorilor. Printre acestea, vizitatorii vor putea vedea:

  • Partiturile lui Wallace Hartley, cel care a refuzat să se oprească din cântat, chiar și când nava se scufunda.
  • Un scaun de pe puntea Titanicului, unul dintre cele șapte cunoscute.
  • Ceasul de buzunar al lui John Jacob Astor IV și vesta de salvare purtată de soția sa, Madeleine.
  • Haina „norocoasă” a lui Marion Woolcott pe care o purta când a scăpat de pe navă și din care apoi tăia fâșii cu care acoperea Bibliile pentru ce trei fii ai ei, în timp ce aceștia slujeau în armată.
  • Singurul set cunoscut de documente și bilete de îmbarcare pe Titanic.
  • Imagini originale ale Titanicului.

Expoziția conține, de asemenea, recuzită și costume din filmul „Titanic” din 1997, printre care suita de primă clasă a lui Rose DeWitt Bukater și Cal Hockley, costumul de înot al lui Jack Dawson și colierul iconic Heart of the Ocean.

Expoziția „Titanic: Povestea nespusă” va putea fi vizionată până pe 2 ianuarie 2019 și va fi însoțită de o serie de programe publice și de evenimente speciale. Muzeul National Geographic din Washington, DC, este deschis zilnic (cu excepția Zilei Recunoștinței și a Crăciunului) de la 10:00 la 18:00.

Sursa: National Geographic Society
Foto: sursele citate

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*