Sculpturile Marii Sarmatice

Trovantii se gasesc in depozitele nisipoase din Subcarpati si au 10 milioane de ani.

În formațiunile geologice de la poalele Carpaților se află concrețiuni de gresie de o mare frumusețe.

Text: Cristian Lascu

Când făceam practica geologică din anul II la facultate, am văzut în albia Doftanei doi bolovani din gresie cu forme neobișnuite, voluptuoase, o sinteză de emisfere și rotunjimi.

Deși împreună aveau vreo 50 de kilograme, i-am luat cum mine în rucsac. Văzându-i, prieteni artiști plastici au fost convinși că am descoperit un muzeu de artă al unei civilizații preistorice.

Apoi am văzut bolovani asemănători într-o carieră de nisip, la marginea șoselei dintre Râmnicu Vâlcea și Târgu Jiu, la Costești.

Unii arătau ca niște omizi, alții păreau OZN-uri fosile și aveau câțiva metri lungime. Am avut scrupule și nu i-am mai luat. Ulterior, mi-a parut rău că n-am facut-o, pentru că am văzut ca fuseseră sfărâmați cu dinamită de lucrătorii de la carieră pentru a lărgi frontul exploatării.

Cum a putut cineva să distrugă, pentru un motiv atât de pământesc, niște creatii atât de extraterestre, de unice, este de neînțeles. Dar cu timpul au ieșit la iveală în frontul carierei și alți bolovani sferoidali. Unii dintre ei au avut tot o „soartă“ trivială, căci au fost luați și expuși în fața unor moteluri sau vile, uneori văruiți gospodărește.

Cei rămași pe loc formează acum „Muzeul Trovanților“, amenajat de studenții geologi de la Universitatea București și de Asociația Kogayon din Costești. De pe un panou explicativ din muzeul în aer liber puteți afla că denumirea de trovanți a fost introdusă în terminologia de specialitate de geologul Gheorghe Munteanu Murgoci, de la termenul italienesc „trovati“ , copii găsiți.

Dar „găselnitele“ lui Murgoci erau numite deja în popor, în functie de zona, bibiloi sau balatruci. Trovanții se găsesc în depozitele nisipoase din Subcarpați, în nordul Olteniei, pe afluenții Prahovei, în Podișul Transilvaniei – pe Dealul Feleacului, de lângă Cluj („bombe de Feleac“), în împrejurimile Sibiului și în Podișul Moldovei.

Citeste tot reportajul in National Georgrafic octombrie 2009.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*