Sculpturile Marii Sarmatice

Trovantii se gasesc in depozitele nisipoase din Subcarpati si au 10 milioane de ani.

In formatiunile geologice de la poalele Carpatilor se afla concretiuni de gresie de o mare frumusete.

Text: Cristian Lascu

 Cand faceam practica geologica din anul II, am vazut in albia Doftanei doi bolovani din gresie cu forme neobisnuite, voluptuoase, o sinteza de hemisfere si rotunjimi.

Desi impreuna aveau vreo 50 de kilograme, i-am luat in rucsac. Vazandu-i, prieteni artisti plastici au fost convinsi ca am descoperit un muzeu de arta al unei civilizatii preistorice.

 Apoi am vazut bolovani asemanatori intr-o cariera de nisip, la marginea soselei dintre Ramnicu Valcea si Targu Jiu, la Costesti.

Unii semanau cu niste omizi, altii pareau OZN-uri fosile si aveau cativa metri lungime. Am avut scrupule si nu i-am mai luat. Ulterior, mi-a parut rau ca n-am facut-o, pentru ca am vazut ca fusesera sfaramati cu dinamita de lucratorii de la cariera pentru a largi frontul exploatarii.

Cum a putut cineva sa distruga, pentru un motiv atat de pamantesc, niste creatii atat de extraterestre, de unice, este de neinteles. Dar cu timpul au iesit la iveala in frontul carierei si alti bolovani sferoidali. Unii dintre ei au avut tot o „soarta“ triviala, caci au fost luati si expusi in fata unor moteluri sau vile, uneori varuiti gospodareste.

Cei ramasi pe loc formeaza acum „Muzeul Trovantilor“, amenajat de studentii geologi de la Universitatea Bucures ti si de Asociatia Kogayon, din Costesti. Pe un panou explicativ din muzeul in aer liber puteti afla ca denumirea de trovanti a fost introdusa in terminologia de specialitate de geologul Gheorghe Munteanu Murgoci, de la termenul italienesc „trovati“ , copii gasiti.

Dar „gaselnitele“ lui Murgoci erau numite deja in popor, in functie de zona, bibiloi sau balatruci. Trovantii se gasesc in depozitele nisipoase din Subcarpati, in nordul Olteniei, pe afluentii Prahovei, in Podisul Transilvaniei – pe Dealul Feleacului, de langa Cluj („bombe de Feleac“), in imprejurimile Sibiului si in Podisul Moldovei.

Citeste tot reportajul in National Georgrafic octombrie 2009.Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*