Două poveşti – o singură expediţie

Arabul Aziz Abu Sarah şi evreica Shira Nesher, un duet de ghizi pentru pace. Foto MEJDI

O nouă Expediţie National Geographic în Ţara Sfântă adaugă turismului de aventură şi cunoaştere practicat până acum de Societate o dimensiune în plus – pacifismul.

 

O agenţie de turism unică în Israel, MEJDI, dă acestei călătorii o perspectivă completă – şi evreiască, şi arabă – asupra locurilor, istoriei şi oamenilor, folosind „duete” de ghizi cu perspective total opuse. Turistul care apelează la serviciile MEJDI îi va asculta pe amândoi. Un arab îi va povesti cum a crescut în Ierusalimul de Est, unde arunca pietre în soldaţii israelieni, singurii evrei pe care îi cunoscuse. Sau despre cum a participat activ la prima intifadă, şi apoi a stat în închisorile evreieşti; un evreu îi va povesti despre viziuea lui, formată la postul de radio al Forţelor Amate Israeliene, sau cea de ghid, pe perioada serviciului militar, când le povestea altor turişti despre duşmanul arab. Toţi, însă, fără excepţie, pe lângă experienţele personale, au o nouă pregătire şi un proiect – rezolvarea conflictelor.

„Visul nostru a fost să transformăm turismul internaţional în ceva mai mult decât vizitarea de locaţii celebre, de locuri exotice sau situri arheologice, să creăm o legătură cu istoria, istorisirile, poveştile neştiute, cultura locului, să conectăm oaspeţii cu localnicii şi să le dăm şansa să interacţioneze în toate aspectele vizitei. Şi totul pe parcursul unei excursii de plăcere“, spune Aziz Abu Sarah, unul din fondatorii MEJDI.

 

Acest profesor de origine arabă şi doi colegi de la Universitatea George Mason din Virginia şi de la Centrul pentru Religiile Lumii, Diplomaţie şi Rezolvarea Conflictelor, doi evrei americani, rabinul Marc Gopin şi Scott Cooper şi-au pus mintea la contribuţie pentru a găsi un mod de a face dialogul, promovarea păcii şi rezolvarea conflictelor un mod de viaţă. Aşa a apărut MEDJI – care în arabă înseamnă a onora.

 

Grupul a făcut din 2009 până astăzi aproape 70 de expediţii, fie ele cu grupuri mari, uneori de peste 100 de persoane, fie chiar şi cu câte o familie. Reacţiile turiştilor au fost extrem de entuziaste, „mulţi au numit-o călătoria vieţii lor“, spune Abu Sarah, în timp ce alţii s-au întors şi au încercat să se implice în comunităţile vizitate, precum un grup care ajută acum fermierii să-şi desfacă uleiul de măsline în SUA.

 

Expediţie National Geographic- MEJDI

 

În primăvară, MEJDI va conduce pentru a patra oară o Expediţie National Geographic, alături de veteranul Orientului Mijlociu, Don Belt. Încercatul reporter şi editor NG va furniza un context istoric şi geografic mai larg şi va folosi experienţa sa din nenumărate misiuni jurnalistice în zonă pentru a discuta efectele disoluţiei Imperiului Otoman la finele Primului Război Mondial, rutele caravanelor care legau Palestina de Arabia prin Petra, cruciadele, problemele ecologice legate de acviferele din Cisiordania şi de Valea Iordanului, criza din Siria, viaţa de kibbutz din Israel, chestiunea Înălţimilor Golan şi multe altele. Don Belt speră ca discursul său să „poată crea o punte între cele două discursuri adesea divergente“, pe care le vor furniza ghizii MEJDI.

Pentru National Geographic, MEJDI se încadrează perfect în misiunea organizaţiei, de a explora lumea în moduri noi, care nu pun în pericol planeta. Pentru MEJDI, National Geographic este şansa de a căpăta acces la un public global şi de a-şi răspândi mesajul de pace.

 

Aziz Abu Sarah, un educator de 32 de ani care a călătorit în numeroase zone de conflict în încercarea de a înlătura zidurile care îi spară pe oameni,  este acum la rândul său explorator National Geographic, filmând o serie de documentare  despre conflictul israelo-palestinian, care vor fi prezentate pe pagina de www.nationalgeograhic.com.

 

Domnica Macri


Citeşte şi Pionier în geoturism, pentru a înţelege viziunea NG asupra călătoriilor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*