Mari exploratoare ale zilelor noastre

Foto: Bates Littlehales

Revista TIME a numit-o pe Sylvia Earle primul „erou al planetei”.

Oceanograf, explorator și cercetător, Earle a condus peste 60 de expediții subacvatice, inclusiv prima echipă de femei-acvanauți, și a petrecut peste 6.000 de ore sub apă. În 1986, a efectuat o scufundare solo până la 1.000 m adâncime, un record la acea vreme. Ea a jucat un rol esențial în includerea Oceanului Planetar în programul Google Earth.

 

Foto: Grayson Schaffer
Foto: Grayson Schaffer

După șase încercări eșuate, Gerlinde Kaltenbrunner a reușit să cucerească vârful K2, “muntele ucigaș”, în 2011. Austriaca a devenit astfel a doua femeie care a escaladat toți cei 14 optmiari ai planetei și prima care n-a folosit rezerve de oxigen.

 

Foto: Baobab Expeditions
Foto: Baobab Expeditions

Dian Fossey a petrecut 18 ani studiind gorilele periclitate din Virunga, Rwanda,  aducând în atenția lumii suferința acestor animale. Din nefericire, ea a fost ucisă, cel mai probabil, de braconieri.

 

Foto: Bobby Model
Foto: Bobby Model

Kira Salak a fost numită cea mai îndrăzneață și poate cea mai nebună femeie-aventurier a zilelor noastre. Ea a fost prima femeie care a traversat Papua Noua Guinee și prima persoană care a coborât în caiac aproape 1.000 km pe Niger, până la Toumbouctou.

 

Foto: John Stetson
Foto: John Stetson

La doar 18 ani, Sarah McNair-Landry a devenit cea mai tânără persoană care a schiat până la Polul Sud. A călătorit cu sania până la Polul Nord și a traversat peste 2.000 km din calota de gheață a Groenlandei pentru a atrage atenția asupra pericolului încălzirii globale.

 

Foto: Phillip Scott AndrewsFoto: Phillip Scott Andrews

Kakenya Ntaiya construiește prima școală pentru fete în satul ei din Kenya. Profesoara, care a refuzat să accepte subjugarea tradițională a femeii Maasai, speră ca, prin intermediul educației și șanselor acordate fetelor, poate îmbunătăți viața întregii comunități.

 

Foto: Michael Nichols
Foto: Michael Nichols

Jane Goodall a găsit calea spre visul ei de a lucra cu animalele în Africa. Studiul ei privind comportamentul cimpanzeilor din Gombe, Tanzania a demonstrat cât de mult se aseamănă aceste primate cu oamenii și a revoluționat modul în care ne percepem.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*