Negustorii de rubine din Vrang

Mir Rayoz, de 7 ani, negustor de „rubine”. Vrang, Tadjikistan. Foto: PAUL SALOPEK

“Stupa? Zece somoni.” 

Rauf Mubashirov are chipul de granit al negociatorilor experimentați. Are o încredere în sine nețărmurită, supremă, chiar arogantă. Știe că marfa e a lui. Știe că oamenii vin la Vrang doar ca să cumpere.

Nu e de mirare.

Mubashirov, un școlar de opt ani, trăiește pe o porțiune veche de 2.000 de ani din faimosul Drum al Mătăsii, în frumoasa și izolata Vale Wakhan din Tadjikistan. Iluștri călători medievali precum Marco Polo sau peripateticianul arab Ibn Battuta au trecut pe lângă satul lui. Înaintea lor, în secolele VI-VII, au venit călugării budiști din China. Acești oaspeți mai de demult au lăsat o relicvă stranie în curtea lui Mubashirov: o mică piramidă cu trepte de piatră care arată ca un templu budist, sau stupă, în ceea ce astăzi este Asia Centrală musulmană. Mubashirov le ia străinilor mai bine de un dolar ca să le-o arate, deși e un monument public, cu acces liber de pe drum. Mai vinde și rubine.

Etalându-și marfa roșie ca cireșele. Foto: PAUL SALOPEK

— Rubine, rubine, rubine! strigă el, etalând în palmă pietrele brute, strălucitoare.

Vânzători de rubine și mai tineri își desfășoară comerțul lângă stupa din Vrang. Unul, Mir Rayoz, de șapte ani, poartă un costum de birou din poliester. Își ține pietrele scumpe într-o cutie de scobitori din plastic.

Dar așa cum stupa din Vrang e posibil să nu fie chiar o stupă (unii arheologi cred că e un templu al focului zoroastrian), „rubinele” din Valea Wakhan nu sunt totdeauna rubine. Multe sunt o piatră mai moale, semiprețioasă numită spinel.

Doar geologii experimentați pot deosebi cele două nestemate. Luat drept rubin, spinelul mai puțin valoros s-a infiltrat în tezaurele regale, de la coroana Ecaterinei cea Mare din Rusia până la Coroana de Stat Imperială britanică, ținută sub cheie în Turnul Londrei.

Mubashirov se strâmbă. Rubinul e rubin. Stupa e stupă. Așa se face vânzarea pe Drumul Mătăsii de secole bune.

— Ieri i-am vâdut unui turist un rubin cu 500 de somoni, îmi șoptește Mubashirov confidențial.

— Și cât de veche e stupa?

— Nu știu, spune băiatul, plictisit de omul ăsta care nu cumpără nimic. Eram mic când s-a construit.

 

Paul Salopek merge pe urmele primei migrații umane care a pornit din Africa în Epoca Pietrei. Călătoria lui neîntreruptă de 33.000 de kilometri pe jos, un marș numit Plecarea din Eden (“Out of Eden Walk”) este consemnată în depeșe. O parte dintre ele au fost traduse pentru cititorii natgeo.ro.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*