Ziduri relicvă pe vechiul Drum al Mătăsii

Ușa din lemn gravat, bogat ornamentat, a unei moschei vechi de 400 de ani din Ganish, Pakistan. Înainte de islamism, religia de aici a fost budistă, și înainte de asta zoroastristă — mărturie a fluxurilor de idei care circulau pe Drumul Mătăsii. Foto: PAUL SALOPEK

De ce sunt ziduri atât de înalte la Ganish?

Satul medieval, un popas îndepărtat și neînsemnat de pe Drumul Mătăsii, era cândva înconjurat de metereze de lemn și piatră. Parte din ele încă se mai păstrează. Ca și un turn de veghe cu guri de foc, din cele câteva care străjuiau perimetrul localității. Se mai păstrează și poarta principală, construită din scânduri groase. Era totdeauna încuiată la asfințitul soarelui.

Timp de doi ani am mers pe urmele șterse ale rutelor de caravană care alcătuiau unul din experimentele de pionierat ale omenirii în materie de globalizare: Drumul Mătăsii. Ocolișurile lor, uitate, sunt presărate cu vechi așezări fortificate. Kiva, Buhara și Samarkand — oaze comerciale pline de glorie din Uzbekistan — erau cândva fortărețe. Caravanseraiurile punctează stepele din Kazahstan, cu turnurile lor zdravene prăbușite în ruină. Parapeți. Porți. Palisade. Șanțuri de apărare. E o ironie a relațiilor umane, a istoriei omenirii. Chiar și pe cel mai aurit coridor al schimburilor culturale, deschiderii și libertății de mișcare din amintirea noastră, ne piteam după metereze, baricade și ziduri.

Video de NAVID KHAN și PAUL SALOPEK

Drumul Mătăsii transporta mai mult decât bunuri de lux precum mătasea, porțelanul sau mirodeniile. El conecta o sută de milioane de vieți din Lumea Veche. Canaliza ideile transformatoare, noile tehnologii. Filosofia greacă se scurgea spre est, ajutând la conturarea Epocii de Aur a Islamului, o perioadă de înflorire a artei și științelor. Succese orientale precum hârtia, fierul forjat și matematicile superioare islamice s-au scurs spre vest, ajutând la declașarea Renașterii europene. Comerțul între civilizații a extins imaginația umană. A deschis lumea.

Dar pe Drumul Mătăsii călătoreau și alte lucruri. Jefuitori nomazi. Războaie. Vechile autostrăzi comerciale au adus hoardele mongole. Apoi a venit ciuma. Bogăția generată de comerț a dus la polarizare, lupte dinastice. Zidurile s-au ridicat în jurul minților și al orașelor deopotrivă. Încet, sau aproape peste noapte, marile regate multietnice comerciale din Asia au involuat spre paranoia, intoleranță, tiranie, întuneric.

Lângă satul Ganish, stâncile poartă mesajele unor călători de altă dată. Sunt capre ibex gravate în Epoca Pietrei. Sunt text dăltuite în scrierile uitate ale unor imperii dispărute — Kharoshthi, Brahmi, Proto-Sorada, Sorada, Sogdian.

Îmi așez palma pe zidurile-relicvă din Ganish.

Ce să păstrăm? Ce să dăm la vânzare?

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*