Clipite foto din călătoria lui Paul Salopek

Foto: Paul Salopek

La sfârșitul lui 2015, jurnalistul Paul Salopek a început o colecție de instantanee fotografice care surprind crâmpeie pline de înțeles din călătoria lui în jurul lumii.

Sunt, după cum singur le-a definit „momente de explorare vizuală din proiectul Plecarea din Eden, un marș de 40.000 de kilometri. Obiecte găsite. Întâlniri neașteptate. Clipe de lumină și apăsare. Nimic nu e neinteresant. Vom numi această rubrică Blink (Clipire): un moment surprins și păstrat, fără a încetini pasul.”

salopek plecarea din eden
Foto: Paul Salopek

Păstrăvi de vânzare. Dar acvariul era așezat pe o masă, pe marginea drumului, de parcă pești înșiși erau acolo ca să observe omenirea. Să studieze undele de sunet brutale care ne ies din gurile neobosite. Bubuitul mașinilor noastre. Păstrăvii ascultau, mișcându-se încolo și încoace. Își îndreptau delicata linie de terminații nervoase de pe larteralul corpului către zgomote, ascultând. 17 decembrie 2015.

Foto: Paul Salopek

Rufat Gojayev, ghid azer. Un narcotic împotriva spaimei existențiale, aruncat la gunoi. Totul dintr-o eră analogică. 8 ianuarie 2016.

salopek plecarea din eden
Foto: Paul Salopek

Tot la vale până la Marea Caspică — 30 m sub nivelul mării — și peste un peisaj definit de vulcani noroioși. Păstorii se înfășoară în plastic ca să se apere de vânturile tărioase, care îți smulg părul din cap. Primii oameni care au ajuns aici au mers alături de mamuți și rinoceri. 19 ianuarie 2016.

salopek plecarea din eden
Foto: Paul Salopek

Găsit în timpul încercării noastre de a evita oribilele șosele din Azerbaidjan: un colosal arbore druidic — un stejar matusalemic. Străjuia asupra Câmpiei Caspice. Lângă copac: ruinele unei biserici creștine, fie de rit armenesc, fie aparținând dispărutei culturi albaneze din Caucaz. În față: zeul de oțel al unui turn de comunicații. În seara acesta într-un sat plin de fum numit Bum, ne așteaptă un eu mai mititel: un castron de lupă de linte. 26 ianuarie 2016.

Foto: Paul Salopek

Fiecare pas distruge o capodoperă. 4 februarie 2016.

salopek plecarea din eden
Foto: Paul Salopek

Legenda spunea că trupul unui sfânt sufi, Diri Baba, zăcea neputrezit într-un mormânt de lângă Maraza. Mormântul era săpat sus, într-o stâncă abruptă. Data din secolul al XV-lea. Soarele târziu amurgea prin dantelăria de piatră. Avea culoarea mandarinei. Probabil dinadins. Era atât de liniște. Imamul plecase. Când am închis ochii, aproape că am deslușit cum respira Caspica, val cu val, la 40 de mile depărtare. 25 februarie 2020.

 

Citește mai multe depeșe trimise de Paul Salopek din marșul său pe jos prin lume în rubrica noastră Plecarea din Eden.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*