
Ursul de cavernă
Cel mai mare mamifer carnivor terestru a dispărut în urmă cu 10 milenii, lăsînd întrebări fără răspuns.
Cel mai mare mamifer carnivor terestru a dispărut în urmă cu 10 milenii, lăsînd întrebări fără răspuns.
Găurile albastre din Bahamas ar putea oferi date ştiinţifice chiar şi despre viaţa de pe alte planete. Dar explorarea lor este riscantă.
Experţii de la Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD – Centrul Pentru Arii Protejate Şi Dezvoltare Durabilă) din Bihor, coordonați de Andrei Acs au realizat prima rețea de peșteri speoturistice aflată pe teritoriul […]
Platforma dobrogeană e o unitate morfologică ce se întinde de la Constanţa până dincolo de Varna.
Se spune că speologia face lumină în întuneric. Dar pentru a-și îndeplini misiunea de cunoaștere, speologii trebuie să facă mai întâi lumină la propriu.
În adîncul peşterilor de pe versantele abrupte din estul Kalimantanului, picturi vechi de 10.000 de ani, înfăţişînd mîinile artiştilor înşişi, pot sugera ritualuri şamanice sau de iniţiere şi pot oferi indicii despre migraţiile timpurii ale omului.
Tot mai necesar industriei, tot mai scump, dar extras cu un mare impact asupra mediului, cuprul îşi dă uneori arama pe faţă.
Mai întîi, o echipă de exploratori îndrăzneţi a depăşit recordul de adîncime, în Peştera Krubera, cea mai adîncă din lume, aflată în apropiere de ţărmul Mării Negre. Apoi, o a doua echipă a coborît şi mai adînc.
Din fărâme de argilă, peşterile şi-au creat modele grafice abstracte şi irepetabile ce împodobesc pereţii galeriilor.
Dolinele imprimă originalitate peisajului, dar pot genera şi dezastre.
Am pătruns în galeria scufundată cu acelaşi amestec de nerăbdare şi teamă.
Alcătuite din cele mai comune elemente, ele sunt pietre preţioase doar în întuneric.
Dr. Jean Clottes este unul dintre cei mai reputaţi specialişti în preistorie şi artă paleolitică rupestră din lume. S-a născut în 1933 în zona de sud a Franţei, care conţine unele dintre cele mai remarcabile situri preistorice. […]