Raurile subterane

Imagine articol

Raurile involburate pot fi destul de inspaimantatoare chiar si la suprafa]a pamantului. Odata insa ce un rau ajunge intr-un tunel calcaros usor meandrat, el devine de-a dreptul ingrozitor.

In adancurile padurii tropicale din Noua Britanie, o insula din largul coastelor din Papua-Noua Guinee, torenti inspumati se pravalesc prin galerii imense, unele dintre cele mai mari si mai izolate pesteri active ale planetei. Pentru a ajunge la ele, exploratorii trebuie sa coboare mai intai pe fundul unor doline imense, formate prin prabusirea rocii solubile macinate de cei aproximativ 5.500 mm de precipitatii inregistrati anual.

Din avion, acestea par niste cratere uriase, ca si cum o salva de meteoriti s-ar fi abatut candva, demult, asupra padurii. „E infricosator sa vezi o masa compacta de ape inspumate pe fundul unui put periculos” – spune David Gill, un speolog britanic. De profesie inginer electronist, Gill a invatat singur speologie in avenele umede si reci si in galeriile abandonate ale minelor de plumb din Derbyshire, in centrul Angliei.

Cu 22 de ani in urma, el a condus o echipa de explorare la Dolina Nare, din Muntii Nakanai, in Noua Britanie, unde a facut pentru prima data cunostinta cu frumusetea coplesitoare a torentilor subterani.

In ianuarie, Gill a revenit in Nakanai impreuna cu 11 colegi de aventura din Marea Britanie, Franta si Statele Unite, pentru o expeditie de doua luni avand ca obiectiv coborarea intr-una dintre cele mai mari doline ale insulei, o palnie imensa, cu un diametru de circa 800 de metri, pe nume Ora.

Obiectivul echipei: sa patrunda cat mai adanc in pestera de pe fundul Dolinei Ora, sa carteze salile sale imense si sa mearga in aval de-a lungul raului care o strabate – pana la capat, daca va fi posibil.
„E un loc foarte, foarte izolat – spune Gill. Terenul este foarte accidentat. Nu poti merge in linie dreapta, si asta intr-o regiune cu totul neexplorata. Nici macar localnicii nu se duc acolo. Nu exista nimic din ce i-ar putea interesa.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*