Natura ghiceşte-n cafea

În Peştera Bulba, din Podişul Mehedinţi, vermiculaţii de mâl cu aspect dendritic acoperă suprafeţe întinse. Foto: Cristian Lascu

Din fărâme de argilă, peşterile şi-au creat modele grafice abstracte şi irepetabile ce împodobesc pereţii galeriilor.

Trec chinuit prin strâmtoarea ce duce spre Urechea de elefant, o lamă calcaroasă dantelată ce coboară foarte jos din tavan, mascând parţial continuarea pe care o căutăm de câteva ore.
După târâş, urmează o porţie de „mersul piticului“. Apoi, în sfârşit, îmi reiau cu un oftat de satisfacţie staţiunea verticală bipedă. În faţa mea, peştera începe să-şi dezvăluie arhitectura. O galerie prietenoasă, cu dimensiuni umane, îmbie la explorare. Nu pare să ascundă nimic remarcabil. Doar pereţii albi prezintă un tapet regulat, nişte arabescuri roşiatice din lut, al căror model pare că se repetă de mii de ori, deşi este irepetabil. De ca şi cum un zugrav şi-ar fi încărcat ruloul, în loc de vopsea, cu argilă roşie şi fină.
Strigăm de trei ori „ura“ în cinstea noii galerii descoperite şi botezate pe loc „Galeria Pieilor de Leopard“. Căci tapetul aminteşte desenul ce împodobeşte blana unor feline. De altfel, pe plan internaţional termenul „leopard skin“ este des utilizat pentru astfel de depuneri. Dar mai des pot fi găsite sub denumirea de „vermiculaţii“, mai explicită, dar mai prozaică. Am întâlnit adesea în incursiunile subpământene aceste bizare depuneri ce împodobesc pereţii de calcar, dar se află şi pe tavan, podea sau pe stalagmite şi draperiile de calcit. Cu timpul, am fost fascinat de varietatea lor şi mai ales de grafica lor abstractă şi, cu ajutorul aparatului fotografic, am început să fac o mică colecţie.

Buline presărate pe un perete de calcar, într-o peşteră virgină din Carpaţii Meridionali. Aspectul lor aminteşte atât de bine desenul blănurilor unor specii de feline, încât speologii le mai numesc şi „piei de leopard“. Foto: Cristian Lascu

Bizarele desene ale naturii subpământene mi-au amintit doar rar desenul de pe blana felinelor. Modelele zoologice, create în multe milenii de evoluţie pentru a asigura respectivelor specii un camuflaj cât mai adecvat mediului lor de viaţă, sunt făcute după complicatele legi ale selecţiei naturale. (Paradoxal, frumoasele dungi, buline, puncte care le-au ajutat să supravieţuiască milioane de ani le-au dus în pragul extincţiei de când a apărut subspecia de lux a femelei de H. sapiens.) Aşa-zisele „piei de leopard“ din grote îmi amintesc mai degrabă de grafica lăsată pe fundul ceştii de zaţul de cafea turcească, în care ţigăncile vin să ghicească. Ghicitoarea răsuceşte cu o mişcare dibace ceaşca în care mai e un pic de cafea îngroşată, iar pe porţelanul alb apare un desen asemănător celor văzute în peşteri. Hieroglife misterioase, scrise de mâna destinului cu un penel molecular, al căror mesaj, pasămite, ţiganca ştie să-l descifreze.
Şi, într-adevăr, zaţul care desenează viitorul pe fundul cănii din salon reproduce un proces natural, geologic, care are drept cauză comună acţiunea forţelor peliculare.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că, pentru ca acest proces să aibă loc, este nevoie de un substrat solid, un film fin de lichid pe el şi de particule solide dispersate în lichid. Este decisiv raportul dintre numărul de particule în suspensie şi cantitatea de lichid. O cantitate prea mare de sediment duce la acoperirea rocii cu un strat uniform de argilă; dacă sunt prea puţine particule în suspensie, ele rămân dispersate. În ambele cazuri, vermiculaţiile nu se formează. De aceea ele sunt relativ rare, apar doar în anumite peşteri sau în anumite sectoare de galerie. În monografia „Cave Minerals of the World“, Carol Hill, de la Universitatea din Albuquerque, SUA, şi Paolo Forti, distins profesor la cea mai veche universitate din Europa, cea din Bologna, Italia, deosebesc o gamă variată de tipuri de vermiculaţii: puncte, pustule, plăci, bule, vermiculaţii elongate, tip blană de leopard, tip blană de tigru, hieroglife, dendrite, tranziţii între acestea.

Text: Cristian Lascu

Vezi articolul integral în revistă

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*