Meteorit sau colaps carstic?

Formaţiunea din Limanu. Captură de pe Google Earth

Platforma dobrogeană e o unitate morfologică ce se întinde de la Constanţa până dincolo de Varna.

În ciuda faptului că este perfect unitară din punct de vedere geologic, ea este pentru geologii români  Dobrogea de Sud, iar pentru cei bulgari Dobrogea de Nord! Aveam impresia că sunt binişor familiarizat cu geologia şi hidrogeologia acestor locuri şi chiar un explorator norocos al unor peşteri de pe aici. Credeam deci că zona nu mai are secrete pentru noi.

Dar iată, în vara asta, Şerban Sârbu, vechi prieten şi colaborator, aflat în prezent tocmai în California, mi-a trimis un mesaj în care îşi exprima mirarea în legătură cu o ciudată formaţiune pe care a observat-o în timp ce examina zona pe Google Earth. M-am uitat imediat  şi eu şi ce am văzut m-a uimit peste măsură: o formaţiune inelară, cu contur perfect, având un diametrul  de peste 60-70 metri. Un fel de amfitreatru circular, perfect neted, dar înconjurat de un metrez  gros de câţiva metri, şi înalt cam de trei. De ca şi cum o imensă farfurie zburătoare a aterizat în acel loc. Nu e de mirare că imediat am pornit cu un prieten glonţ acolo. Desigur, nu mă gândeam la farfurii zburătoare, ci la faptul că acolo a avut loc cândva un colaps carstic. Câteva formaţiuni geologice asemănătoare există în Dobrogea de Sud. Ce este un colaps carstic? Apele au săpat în timpuri geologice caverne în subsolul calcaros, al căror tavan s-a prăbuşit apoi. S-au format astfel pâlnii, uneori adânci de zeci de metri şi largi cât un stadion. Inelul de la Limanu ar putea fi partea de sus a unei astfel de pâlnii, colmatate până sus. Cea mai perfectă pe care o ştiu. La faţa locului am văzut că nu poate fi vorba de un amfiteatru antic, cum mi s-a sugerat, căci digul este din rocă nemodelată de mâna omului. Am făcut nişte măsurători preliminare şi desigur fotografii. Profitând de netezimea din centrul straniei formaţiuni, copiii din Limanu făcuseră în mijloc un rudimentar teren de fotbal. Doi puşti de vreo 12 ani, care se învârteau pe acolo cu o minge,  au devenit curioşi.

-Ce faceţi nene  pe aici?
Uite, ne mirăm. Voi sunteţi localnici, jucaţi fotbal în groapa asta, dar oare  v-aţi întrebat ce este?
Cum să nu, a spus unul dintre ei, noi credem că aici a căzut un meteorit. Iar celălalt băiat adaugă: Dacă vreţi să-l vedeţi mai bine, să vă uitaţi pe Google Earth…

Vă invităm şi pe dumneavostră să vă uitaţi şi să ne spuneţi părerea. Căutaţi România-Limanu şi măriţi colţul nord-estic al comunei, din vecinătatea portului militar.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*