-
Papin coboara spre casa cu o caruta de iarba proaspat cosita. Cele 200 de case prapadite ale Mocirlei sunt imprastiate pe un deal de la marginea Buhusiului. Cei mai multi dintre tiganii de aici au burta goala, privirea lunecoasa, limba ascutita si mania iute.
Foto: Bogdan Croitoru
-
Limbos este mandru de baiatul sau. A mai avut doi copii mici, dar au murit in pat langa el. La 24 de ani, Limbos, alias Ciprian Gruia, a strans 4 de puscarie si 3 clase – doua facute in puscarie, una afara. Isi doreste sa mai faca o clasa, sa termine si el ciclul primar.
Foto: Bogdan Croitoru
-
Orice prilej este cum nu se poate mai potrivit pentru fetele doritoare sa-si arate maiestria la dansul din buric. Oricate greutati i-ar impresura, tiganii mocirleni au un fel specific de a se bucura de orice, traind cu pofta, in asteptarea unor vremuri mai bune.
Foto: Bogdan Croitoru
-
Munca cu ziua e de ocazie si prost platita in Mocirla. Sunt preferati cei fara probleme cu politia. Trei zilieri tocmiti la lipitul unei case – cu un amestec de pamant, balega de cal si paie – sunt multumiti ca au ce lucra si pot castiga cinstit cativa banuti la sfarsitul zilei.
Foto: Bogdan Croitoru
-
Majoritatea mocirlenilor traiesc in saracie lucie. Niciunul dintre cei aproape 1.000 de romi de pe deal nu are loc de munca. Vreo cateva sute au plecat in Italia ti mai trimit bani acasa. Cei ramasi traiesc din furat, ajutorul de la stat, alocatia copiilor si munca ocazionala cu ziua.
Foto: Bogdan Croitoru
-
Familia, proaspat intoarsa din strainatate, jeleste in a treia zi de priveghi la capataiul Elenei lui Candoi, moarta la 67 de ani de cancer la colon, dupa o suferinta de 8 ani. Una dintre fiicele din Italia, care n-a putut veni, a fost sunata sa asculte pe telefonul mobil macar lautarii adusi sa cante la groapa.
Foto: Bogdan Croitoru
-
O bunica tocmai a terminat de copt painea – in tigaie – si profita de ocazie sa mai stea de vorba cu fiica sa, care alapteaza in obscuritatea bucatariei de vara.
Foto: Bogdan Croitoru
-
Mocirlenii fac concursuri ad-hoc cu caii lor – care trebuie sa traga un bustean pe o panta abrupta. Cand calul nu mai poate, il bat cu salbaticie pana cand inainteaza – ori cade epuizat. Caii sunt singurele animale pe care tiganii din Mocirla le au pe langa casa.
Foto: Bogdan Croitoru
-
Copiii care joaca barbut pe strada pe monede de 500 de lei par sa se metamorfozeze in elevi-model la ora de religie. 220 din cei 260 de copii inregistrati la Scoala de Arte si Meserii Buhusi, din cartierul Orbic, sunt din comunitatea de romi de pe deal.
Foto: Bogdan Croitoru
-
Cand vin la scoala, elevii se plictisesc repede, neputand fi tinuti la ore nici legati. In timpul sezonului agricol, majoritatea pleaca cu parintii sa caute de lucru. Dupa 16 ani, majoritatea abandoneaza, casatorindu-se sau muncind.
Foto: Bogdan Croitoru
-
La 84 de ani, Ioana Gruia este cea mai batrana din Mocirla. Traieste singura, are pensie 4 milioane de lei vechi pe luna, mananca numai cand ii e foame – mai mult fasole si cartofi. Noaptea nu prea doarme si plange uneori pentru stricarea lumii. Inainte era altfel.
Foto: Bogdan Croitoru
-
Lasati sa se descurce care cum poate, mocirlenii asteapta un Mesia, cu felurite chipuri (de la un al doilea Ceausescu, care sa resusciteze tara, pana la Andreea Marin, care sa-i cheme la "Surprize, surprize" si sa le dea ce le trebuie.
Foto: Bogdan Croitoru