ngfurtherlogo2017-500x100
  • Home
  • Avanpremiere NG
  • Articole
    • Natură
    • Istorie
    • Explorări
      • Alpinism
      • Expediții
      • Speologie
    • Știință
      • Astronomie
      • Cercetare și tehnologii
      • Sănătate
    • Dezbateri globale
      • Energie
      • Mediu
      • Omul și viața
    • Locuri și oameni
  • NG Traveler
    • Arhiva NG Traveler
  • Noutăţi
  • România
    • Explorări în România
    • Istoria României
    • Locuri și oameni din România
    • Natura României
    • Știința în România
AcasăLocuri si oameniBulgaria

Bulgaria

Descoperind El Dorado
Descoperind El Dorado
Gheorghi Kitov (alaturi) numara mormantul regelui trac Seuthes III, din sec. al III-lea i.Hr. – in care se intra printr-un coridor de piatra boltit – printre multele sale descoperiri in Valea Kazanlak.

Foto: Kenneth Garrett
Splendoare in aur
Muzeul National de Arheologie, Sofia
Atractia exercitata de comori fabuloase precum masca de aur masiv a unui rege trac din sec. al V-lea i.Hr. ii inspira pe cei care fac sapaturi – atat legal, cat si ilegal.

Foto: Kenneth Garrett


Comoara ingropata
Comoara ingropata
Muzeul National de Arheologie, Sofia
Un cap turnat in bronz, probabil desprins de pe o statuie in marime naturala, a fost ingropat la intrarea intr-un mormant tracic de piatra la sfarsitul secolului al IV-lea, d.Hr. Dezgropat in 2006, cand arheologul Gheorghi Kitov a inceput sa excaveze situl de langa orasul Kazanlak, potretul detaliat i-a oferit lui Kitov primul indiciu ca gasise ceva extraordinar. In interiorul camerei mortuare se afla o colectie fabuloasa de artefacte regale, multe din aur – o coroana cu frunze delicate de stejar si ghinde, un pocal, fibre de aur din covoare si altele. Inscriptiile de pe trei obiecte au identificat personajul din mormant: regale Seuthes III, al unui trib tracic.

Foto: Kenneth Garrett
O cultura a razboiului
O cultura a razboiului
Incununate cu imagini ale zeitei-mame tracice, doua aparatori de tibie din bronz au fost ingropate in mormantul Regelui Seuthes al III-lea, impreuna cu casca lui de bronz, o platosa de piele si o sabie de fier. Celebri pentru maiestria lor, mestesugarii traci care lucrau metalul au creat si aparatori de tibie impodobite, din aur si argint. Scriitorul classic al grecilor antici, Homer, a adus omagiu acestei traditii cand a descris un rege trac in Iliada: "Aurita este armura pe care a adus-o cu el si minunata, o adevarat? minunatie infatisata privirii; asa cum se arata, nu e pe potriva unui muritor, ci mai degraba a unor zei nemuritori."

Foto: Kenneth Garrett, Muzeul de Istorie Iskra din Kazanlak
Frumusetea in lupta
Frumusetea in lupta
Muzeul National de Istorie din Sofia
Un mormant regal de langa Zlatinita a scos la iveala o aparatoare de tibie avand forma unei zeite.

Foto: Kenneth Garrett
In transee
In transee
In cateva zile, echipa lui Kitov a sapat un sant printr-un tumul ritualic de langa Kazanlak. Nenumarate situri tracice mai raman de excavat.

Foto: Kenneth Garrett
Cautand urmele Traciei
Cautand urmele Traciei
In timp ce un detector de metale cauta bogatii, Kitov, in spate, dreapta, inspecteaza un sant sapat mecanic intr-un tumul tracic. Echipa nu a gasit nimic, dar probabil ca acest tumul acoperea un loc ritual.

Foto: Kenneth Garrett
Cine au fost tracii?
Cine au fost tracii?
Razboinici temuti si calareti priceputi, tracii au luptat in Razboiul Troian impotriva grecilor. Cu secole mai tarziu, aflati la apogeul puterii lor, isi ingropau conducatorii sub domuri marete de piatra, precum mormantul recent descoperit la Alexandrovo (deasupra). Dupa ce Filip al II-lea al Macedoniei a cucerit Tracia, arcasii si cavaleria tracilor au fost recrutati in armata fiului sau, Alexandru cel Mare. In anul 73 i.Hr., un trac si-a castigat nemurirea conducand o rascoala a sclavilor impotriva romanilor – gladiatorul cunoscut drept Spartacus.

Foto: Kenneth Garrett
Arme de razboi
Arme de razboi
Muzeul National de Istorie. Obiect imprumutat de la Muzeul de Istorie din Lovech
Inarmat cu sulita si arc – arme clasice tracice – un razboinic galopeaza pe ornamentele de aur si argint ale unui frau.

Foto: Kenneth Garrett
Ulcior pictat
Ulcior pictat
Muzeul de Arheologie din Sozopol
Excavatiile dintr-un cimitir de pe malul marii au scos la lumina o cana in stil grecesc cu imaginea unui razboinic trac.

Foto: Kenneth Garrett
Comoara nepretuita
Comoara nepretuita
Muzeul National de Istorie al Bulgariei
Avand centauri pe post de manere si scene epice zugravite in detaliu de jur imprejur, acest vas de baut care dateaza aproximativ din anul 300 i.Hr. reprezinta un simbol al bogatiei si rafinamentului tracic. A fost descoperit intamplator in 1949, cand trei frati care sapau dupa argila pentru tigle, in apropierea oraselului Panaghiuriste, au dezgropat noua vase de aur lucrate cu mare maiestrie. Expertii vad influente tracice, grecesti si persane in aceasta colectie – folosita probabil pentru ritualuri religioase – dar inca nu se stie cine a faurit aceste piese, cui au apartinut si de ce au fost ingropate.

Foto: Kenneth Garrett
Rasplata regelui
Rasplata regelui
Muzeul National de Istorie. Obiect imprumutat de la Muzeul de Arheologie din Plovdiv
Impodobit cu figuri mitice, un pocal in forma de cap de cerb face parte dintr-un tezaur regal descoperit langa Panaghiuriste.

Foto: Kenneth Garrett
Un zid de femei
Un zid de femei
Simboluri ale ciclului vietii, statui de femei tinere si batrane inconjoara mormantul unui rege trac, gasit in Svestari

Foto: Kenneth Garrett
Un Indiana Jones al Bulgariei
Un Indiana Jones al Bulgariei
In Muntii Rodopi, din sudul Bulgariei, arheologul Nikolai Ovcearov studiaza Perperikonul, centru religios din preistorie pana in epoca bizantina.

Foto: Kenneth Garrett
Pamant sacru
Pamant sacru
In complexul Miskova Niva, un centru de cult antic, un zid monumental din marmura alba, excavata local din muntii din sud-estul Bulgariei, inconjoara ruinele unui mormant tracic din secolul al doilea sau al treilea i.Hr. Este posibil ca inca din al doilea mileniu i.Hr. sa se fi infiintat aici un lacas religios, probabil pentru venerarea unui erou, un rege tribal. Locul a ramas sacru timp de mai multe secole. Este posibil sa isi fi pierdut acest statut aproximativ in secolul al saselea d.Hr., cand invaziile slave au inceput sa arunce in uitare cultura tracica.

Foto: Kenneth Garrett
Un ritual al trecerii intr-o noua etapa
Un ritual al trecerii intr-o noua etapa
La picioarele dealurilor din estul Muntilor Balcani, in apropiere de coasta Marii Negre, adolescenti in costume populare practica un ritual stravechi al fertilitatii, in ziua de dinaintea Duminicii Floriilor. Pentru a aduce noroc, sanatate si recolte bune, fetele de varsta maritisului canta si danseaza in casele vecinilor. Cand cantecul se incheie, la un rau din apropiere, baietii incep sa le traga pe fete inapoi spre sat, pentru a incheia circuitul ritual. Asociata astazi cu Sfantul Lazar din calendarul crestin, omul pe care Iisus l-a adus inapoi din morti, aceasta sarbatoare a primaverii are radacini pagane, tracice.

Foto: Kenneth Garrett
Dezvoltare si antichitati
Dezvoltare si antichitati
Pe tarmul Marii Negre, in actualul port Sozopol, se amestecau culturi stravechi.. Arheologii se grabesc sa salveze schelete si alte vestigii, in timp ce regiunea e invadata de statiuni.

Foto: Kenneth Garrett

RECOMANDARI EDITORIALE

Această zonă sălbatică braziliană este, poate, cea mai apropiată de ideea unui Jurassic Park

aprilie 12, 2021 0

Iuri Gagarin, primul om în spațiu

aprilie 11, 2021 0

Cum se vede Bucureștiul din satelit

aprilie 9, 2021 1

Cum stăm cu generozitatea în România

aprilie 8, 2021 0

Prin acest parc național american mai puțin cunoscut hălăduiesc lupii și elanii

aprilie 7, 2021 0

Urmărește-ne pe Facebook

ARTICOLE POPULARE

  • O familie din neamul cărămidarilor pozează la locul de muncă. „Un neam de romi e un grup mare de familii ai căror membri practică aceeaşi meserie, însuşită (cel puţin până la un moment dat al istoriei) în mod specific, tradiţional“ – spune dr. Vasile Burtea, sociolog specializat în relaţii interetnice şi minorităţi.

    Neamuri Ţigăneşti

    august 22, 2010 58
  • Alege coperta National Geographic Traveler

    noiembrie 7, 2019 36
  • Ridicat în slăvi în cei 24 de ani de domnie, în care ajunsese să personifice România, Ceauşescu – răsturnat şi înlocuit de unii dintre foştii săi baroni – a fost transformat în ţap ispăşitor pentru tot răul făcut românilor. Între aceste două extreme, cine a fost cu adevărat Nicolae Ceauşescu? Foto: Rompres

    Viața lui Nicolae Ceaușescu

    aprilie 29, 2009 36
  • campanie abonare NG

    Abonează-te la NG & NGT pe 2021 și poți câștiga unul dintre sutele de premii!

    februarie 2, 2021 32
  • dacii

    Cine au fost dacii cu adevărat

    octombrie 18, 2011 25
National Geographic Romania


CITY PUBLISHING

Cel mai mare editor de reviste din Romania. Toate drepturile asupra site-ului www.natgeo.ro apartin City Publishing.

Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a ilustratiilor din orice pagina a site-ului www.natgeo.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al City Publishing.

Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.
Lifestyle feminin
Femeia.ro
Cosmopolitan.ro
Harper'sBazaar.ro
RevistaIoana.ro


Travel
NatGeo.ro
Home & Deco
Casa-Gradina.ro

Parenting
Parinti.com

Cooking
eCuisine.ro
PracticInBucatarie.ro

© 2021 City Publishing. Toate drepturile rezervate.
About cookies | | Termeni si conditii | Politica de confidențialitate | Contactati-ne