-
Un invitat la o nunta colectiva cerceteaza programul voluminos, care include 47 de cupluri. Guvernul din Dubai sponsorizeaza astfel de evenimente, pentru a incuraja casatoria cuplurilor de localnici. Cea mai mare parte a muncii din oras e facuta de straini, care acum ii depasesc numeric pe localnici cu opt la unu.
Foto: Maggie Steber
-
Un muncitor strain stivuieste capcane pentru peste langa Burj al Arab – cel mai inalt hotel din lume si simbolul noului Dubai. Intr-o singura generatie, conducatorii orasului au transformat portul de pescari, candva adormit, intr-un centru al Orientului Mijlociu.
Foto: Maggie Steber
-
Desfatandu-se in viata de huzur, expatriatii urmaresc un meci de polo la Fermele Arabe, o extindere in stilul suburbiilor destinata strainilor cu bani, atrasi in Dubai de joburile bine platite, libertatile sociale si – pana la recenta escaladare a valorii proprietatilor – de costul relativ scazut al vietii.
Foto: Maggie Steber
-
Cu fata pe jumatate acoperita de berqaa, masca traditionala, Fatima Salm Al Monsuri, isi intinde bratele spre nepotul sau. Al Monsouri si sotul ei, Obaid Humaid Abid Muhairi, in varst? de 73 de ani, au crescut ca beduini in desert si si-au petrecut copilaria in corturi. Cei doi inca mai detin o ferma de camile in desert, dar traiesc acum la oras, in cartierul de lux Jumeirah, de pe malul marii, iar nepotii lor cresc in case cu aer conditionat. Unul din fii celor doi ne spune ca sistemul de valori al parintilor sai va rezista. "Poate ca nepotii lor nu vor creste in conditii la fel de vitrege", spune Humaid Obaid, "dar ei sunt crescuti in spiritul vechilor traditii beduine."
Foto: Maggie Steber
-
Soseaua Seicul Zayed, din Dubai a fost desert aproape pustiu pana la inceputul anilor ’90.
Foto: Municipalitatea Dubai
-
Astazi, opt benzi de trafic strabat 1,5 km de zgarie-nori pe Autostrada Seicul Zayed.
Foto: Maggie Steber
-
De la etajul 44 al unui zgarie-nori care urmeaza sa devina cea mai inalta cladire din lume, Mohammad Ali Alabbar, presedinte si director executiv al corporatiei Emaar priveste spre centrul Dubaiului. Programat pentru finalizare anul viitor, cladirea Burj Dubai a companiei Emaar va include apartamente, birouri si un hotel Armani. In ultimii 30 de ani, conducatorii Dubaiului au construit rapid cladiri inalte cu banii obtinuti pe urma petrolului din Emiratele Arabe Unite si alte zone ale Golfului Persic, transformand un modest port de pescari intr un infloritor centru bancar, comercial, si de afaceri imobiliare.
Foto: Maggie Steber
-
Palm Jumeirah – o insula artificiala ale carei "frunze de palmier" oferp terenuri langp plaja pentru 4.000 de vile si apartamente – se avanta cu indrazneala in Golful Persic. Denumita A Opta Minune a Lumii, constructia a dublat linia Tarmului de 70 km a Dubaiului, dar a si dat peste cap ecosistemul de coasta.
Foto: Maggie Steber
-
Fluturand steagul Sfantului Gheorghe, patronul Angliei, expatriatii britanici sarbatoresc Sf. Gheorghe la Hotelul Jumeirah Beach printr o seara de galagioase cantece patriotice interpretate de Orchestra Marinei Regale a Majestatii Sale. Slujbele bine-platite din constructii sau alte ramuri industriale i-au atras pe profesionistii din Europa, Statele Unite si alte tari spre Dubai. La celalalt capat al spectrului socio-economic, muncitori necalificati din India si Pakistan lucreaza in principalele santiere ale orasului locuind in dormitoare supra-aglomerate, fara electricitate sau apa curenta.
Foto: Maggie Steber
-
Obisnuitii cluburilor de noapte intr unul din locurile rezervate strainilor incalca traditiile musulmane cu hainele lor. Ascensiunea rapida a Dubaiului a adus cu sine o problema frustranta: pastrarea identitatii proprii.
Foto: Maggie Steber
-
O participanta la un concurs de moda se pregateste pentru a concura la Cupa Mondiala "Cea Mai Bine Imbracata Doamna" din Dubai – cea mai scumpa cursa de cai a lumii. Cu 90 de cai participanti si premii in valoare de 21 de milioane de dolari, Cupa Dubaiului atrage 60.000 de spectatori, printre care membri ai Hong Kong’s Valley Rugby Football Club, in planul indepartat. Seicul Mohammed, conducatorul Dubaiului, a infiintat aceasta cursa in 1996 ca semn al pasiunii sale pentru cai.
Foto: Maggie Steber
-
In umbra centrului futurist al Dubaiului, dimineata devreme, antrenorii mana camilele pe pista de curse Nad al Sheba. Candva locuitorii Dubaiului cresteau turme de camile traind pe urma laptelui si carnii lor. Acum, le cresc pentru curse. Un singur animal poate valora peste un milion de dolari.
Foto: Maggie Steber
-
Turistii se inghesuie sa plateasca pentru a petrece o noapte "autentica" in desert.
Foto: Maggie Steber
-
Viata e o zi de plaja pentru femeile ale caror soti lucreaza ca directori la o firma de constructii.
Foto: Maggie Steber
-
Pentru muncitorii aflati la baza scarii de salarizare, cum sunt acesti barbati din sudul Asiei care iau o ambarcatiune-taxi pana la lucru, viata in Dubai poate fi o corvoada.
Foto: Maggie Steber
-
Peste jumatate din populatia Dubaiului traieste in astfel de tabere pentru muncitori, unde barbati asiatici dorm in camere aglomerate, care dau catre o canalizare statuta. Majoritatea datoreaza bani pentru costul calatoriei pana in Dubai. Multi isi asteapta luni de zile salariile; unii nu le vad niciodata.
Foto: Maggie Steber
-
Zona Rezidentiala Jumeirah a fost ridicata in numai 36 de luni, in care s-a muncit zi si noapte. Unii critici pun sub semnul intrebarii viteza schimbarii si un neajuns al proiectarii: Complexele de apartamente foarte inalte se ridica precum un zid, taind perspectiva spre coasta.
Foto: Maggie Steber