dakota de nord 02

dakota de nord 02

dakota de nord 02

GASCOYNE

Ultima clasa de liceu din Gascoyne, Dakota de Nord, a absolvit in 1940. Cand Vernon Peterson a intrat in scoala primara, el a reprezentat jumatate dintr-o clasa de doi elevi. Acum, pamantul e gata sa inghita cladirea veche a scolii darapanate, sindrilele cazand de pe acoperis. Localitatea, intemeiata in 1907, a ajuns la doar 13 suflete.

In prima parte a anilor ’60, copiii din Gascoyne au inceput sa mearga la scoala la Scranton, in vecinatate. Peterson si sotia lui, Marlene, au crescut patru fii, insa toti au plecat sa-si faca un rost in alte parti. El sta sub cerul nesfarsit si spune:

"Alea erau bacania si posta, aia era fieraria, acolo era fabrica de inghetata. Acum, echipa de fotbal a scolii din Scranton s-a desfiintat. S-ar putea sa pierdem si echipa de baschet. Anul trecut, am avut 15 absolventi, dar doar 7 copii sunt la gradinita."

O pagina rupta dintr-un manual pluteste dusa de curentul facut de un geam spart in scoala din Gascoyne. Tema lectiei: "Scrieti sinonime pentru: STRIGAT, DUPA, RAU, INTOTDEAUNA, ADIO, PIERDUT si INTUNERIC."

Foto: Eugene Richards

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*