dakota de nord 07

dakota de nord 07

dakota de nord 07

MOTT

"Locul acela e pustiu de ani de zile" – spune Gilmer Anderson, de 87 de ani, care inca mai lucreaza pamantul, la cativa kilometric spre nord. Opreste tractorul si spune: "Rufus Svihovec, boem, stii. Bea de stingea. A fost insurat, dar nevasta-sa a murit. El s-a dus la Azilul de Batrani din Mott si a murit acolo."

Apoi, Anderson porneste tractorul si isi vede de treaba, imprastiind fan pentru vaci. In copilarie, Rufus si-a mutilat un picior intr-o masina de tuns iarba, asa ca toata viata a trait infirm. Pentru Ervin Schneider, el era unchiul Rufus, angajat ca lucrator pe pamantul tatalui lui, pe vremea cand el era copil. Schneider purta pantofii noi ai lui Rufus, ca sa-i inmoaie pentru piciorul acestuia.

O data, chiar inainte ca Schneider sa plece la liceu, unchiul Rufus a baut niste vin cu el, iar urmatorul lucru pe care si l-a reamintit au fost vacile trecand peste el cand intrau in grajd sa fie mulse. "Ia uitati" – spune Schneider, si scoate o fotografie din anii ’50 cu Rufus zambind, aplecat peste volanul masinii, si sotia lui, Anna, stand pe locul din dreapta.

"Cand aveam zece ani – spune el -, l-am vazut pe unchiul Rufus ridicand cu mainile goale motorul unui Ford A. Rufus si Anna au avut o viata grea. Toti o duceau greu pe-atunci."

Foto: Eugene Richards

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*