dakota de nord 10

dakota de nord 10

dakota de nord 10

GRENORA

"Sunt cel mai batran din oras – spune Ragnar Slaaen, de 96 de ani. Casa aceea apartinea unor oameni din Montana, dar e goala de peste 50 de ani. Munceau o bucatica de pamant. Ce s-a intamplat cu ei? Cred ca au imbatranit si au dat coltul.

M-am nascut in 1911, la 19 km spre nord, la o ferma de colonisti. Tatal meu venise din Norvegia. A murit cand eu aveam 2 ani. Nici nu-mi dau seama de unde facea maica-mea rost de mancare. Am facut opt clase la o scoala de tara. Nimeni nu mergea la liceu – trebuia sa muncim. La opt ani, lucram de dimineata pana seara, culegeam pietre pentru un vecin.

Mi-am facut ferma mea in ’36. Aram cu cai. Nu ploua. Cand veneau furtuni de praf, se facea atat de intuneric, incat nu mai puteai vedea nimic in casa. Totul era luat pe sus. Trebuia sa te obisnuiesti sa respiri mizerie. Primul nostru copil a fost o fetita, dar s-a nascut moarta. Apoi am avut doi baieti.

Am avut o viata buna, o nevasta frumoasa. A murit acum sapte ani. Eu inca mai am par in cap. Stii, se intampla sa stau singur aici si sase luni si nu vine nimeni sa ma vada. Am supravietuit tuturor. Sunt cel mai batran din oras."

Foto: Eugene Richards

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*