Braconajul elefanților din Africa, în scădere pentru al cincilea an consecutiv

Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii estimează că populația de elefanți africani a scăzut cu 111.000 de indivizi în ultimii zece ani. Foto: 123rf

Braconajul elefanților din Africa este în scădere pentru al cincilea an consecutiv, însă populațiile de elefanți continuă să fie în declin din cauza vânătorilor ilegale și a expansiunii teritoriului uman.

În cel mai recent raport CITES (Convenția privind Comerțul Internațional cu Specii Periclitate de Faună și Floră Salbatică) privind statul elefanților și al comerțului cu fildeș se arată că în 2016, braconajul elefanților din Africa a fost în scădere pentru al cincilea an consecutiv, scăderi semnificative fiind înregistrate în Africa de Est. În același timp, în 2016 s-a înregistrat cel mai mare nivel de capturi de fildeș provenit din comerțul ilegal (comerțul internațional cu fildeș a fost interzis de CITES în 1989).

Anunțul se bazează pe noile rapoarte ale programului CITES MIKE (Sistemul de monitorizare a uciderii ilegale a elefanților) și ale Sistemului de informații privind comerțul cu elefanți (ETIS), precum și pe actualizări privind starea de conservare a elefanților furnizate de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Informațiile despre braconajul elefanților au fost strânse de pe teren, de la rangeri din peste 60 de locații din toată Africa.

John E. Scanlon, secretarul general al CITES, spune că: “Africa de Est a fost grav afectată de creșterea nivelului de braconaj din ultimii zece ani, lucru care a dus la o reducere de aproape 50% a populației de elefanți. Cu toate acestea, a existat o scădere constantă a nivelului de braconaj de la vârful său din 2011. Analiza din 2016 concluzionează că tendințele globale de braconaj au scăzut până acum la nivelurile anterioare anului 2008. Acest lucru ne arată ce se poate face prin eforturi susținute și colective, alături de un sprijin politic puternic.”

Un elefant african se răcorește pe malul unui ochi de apă din savană. Foto: 123rf

Starea populațiilor de elefanți din Africa

Braconajul a scăzut în Tanzania și în Kenya cu 55% în 2016 față de 2015. Populațiile de elefanți înregistrate în Uganda, Kenya și Rwanda sunt stabile sau în creștere.

În Botswana se regăsește cea mai mare populație de elefanți din Africa. Numărul de elefanți din Namibia și din Africa de Sud a crescut, de asemenea, după cum arată cele mai recente date privind starea de conservare a elefanților africani, bazate pe un raport de stare a elefantului african (2016), primul din acest gen din 2007.

În Africa Centrală au fost raportate pierderi dramatice ale populațiilor de elefanți în ultimii 10 ani, iar nivelul de braconaj rămâne foarte ridicat.

IUCN estimează că populația de elefanți africani a scăzut cu 111.000 de indivizi în ultimii zece ani. Tendințele generale ale braconajului de elefanți africani arată că creșterea accentuată braconajului a fost înregistrată din 2006 și a atins maximul în 2011. Această situație a fost stabilizată și este acum în declin.

40 de tone de fildeș confiscate

Dacă veștile pentru populațiile de elefanți sunt satisfăcătoare, nu același lucrul poate fi spus despre comerțul cu fildeș. În 2016 au fost confiscate aproape 40 de tone de fildeș. Ponderea globală a fildeșului confiscat în comerțul ilegal este de aproape trei ori mai mare decât cea raportată în 2007.

Statele Unite au anunțat interzicerea aproape totală a comerțului intern cu fildeș înaintea CoP17. China a anunțat că închide piețele interne de fildeș într-un anumit interval de timp, iar Regatul Unit și-a exprimat intenția de a face acest lucru. Rapoartele recente din partea organizațiilor neguvernamentale susțin că prețul fildeșului a scăzut cu peste 50% în ultimii ani.

Sursa: cites.org
Foto: 123rf



Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*