Viitorul ghepardului

La primele ore ale dimineții, o femelă ghepard profită de punctul înalt pe care se află pentru a ochi prada. Foto: Stéphanie Périquet

O evaluare recentă a populației de gheparzi din sudul Africii, susținută de National Geographic Society, dezvăluie starea cumplită în care se află una dintre cele mai reprezentative feline mari ale planetei. Astfel, studiul publicat în jurnalul PeerJ indică declinul populației de gheparzi din sudul Africii și face apel la Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) pentru a schimba statutul gheprdului de la vulnerabil, la pe cale de dispariție.

O echipă internațională de 17 oameni de știință, condusă de Florian Weise de la Claws Conservancy și Varsha Vijay de la Duke University, cu susținerea National Geographic Society’s Big Cats Initiative, a constatat prezența gheparzilor liberi pe o suprafață de aproximativ 789.70 kilometri pătrați în Namibia, Botswana, Africa de Sud și Zimbabwe, în perioada 2010 – 2016.

“Este o onoare pentru National Geographic Society să susțină o astfel de evaluare cuprinzătoare și eforturi similare care își propun să protejeze cele mai prețioase specii, habitatele lor și planeta pe care o numim acasă”, spune Gary E. Knell, președinte și CEO al National Geographic Society.

Trei pui de ghepard se bucură de una din puținele zone deschise de pășune din Hwange. Fotografia a fost făcută în 2011 și, de atunci, puii au fost monitorizați prin proiectul Cheetah Conservation Project Zimbabwe condus de Dr. E. van der Meer. În prezent, femela din stânga are și ea trei pui. Foto: Stéphanie Périquet

Studiul estimează că pe această suprafață, care nu este mai mare decât cea a Franței, trăiesc doar 3.577 de gheparzi adulți, iar cele mai multe exemplare se află în doar două habitate. Această estimare este cu 11% mai mică decât evaluarea curentă a IUCN, susținând apelul pentru listarea gheparzilor de la vulnerabil la pe cale de dispariție.

Pentru cercetare, au fost utilizate inclusiv informații care au provenit de la publicul larg. “Pentru o specie extrem de fotogenică, cum este ghepardul, fotografiile și videoclipurile obținute de la turiști sunt o abordare inovatoare și rentabilă, în special în zonele protejate foarte vizitate”, spune Florian Weise de la Conservancy Claws și National Geographic’s Big Cats Initiative.

“Aceasta este zona cu cea mai mare populație de gheparzi liberi de pe Pământ. Știind câte exemplare există și unde, elaborarea unui plan adecvat de conservare a speciei este esențial”, continuă Varsha Vijay de la Universitatea Duke.

Studiul nu numai că a estimat numărul de gheparzi din zonele în care s-au făcut observații, dar a identificat și locurile în care este posibil ca aceștia să trăiască, dar unde nu au fost observați recent. Oamenii de știință au folosit informații despre habitatul ghepardului și despre densitățile umane pentru a identifica zone cu o posibilă prezență a ghepardului.

“Pentru a înțelege mai bine această specie rară, trebuie să completăm monitorizarea populațiilor confirmate cu investigarea unui posibil habitat al ghepardului”, mai spune Vijay.

Doi masculi scrutează împrejurimile în timp ce pătrund pe terenurile agricole din Namibia centrală. Foto: Florian J. Weise

Studiul indică și faptul că numai 18,4% din populația de gheparzi trăiește în ariile protejate recunoscute pe plan internațional, restul trăiește pe suprafețele terenurilor private. Un astfel de exemplu este Namibia, unde cea mai mare parte a populației de gheparzi trăiește pe terenurile agricole ale fermierilor.

Studiul a presupus și o serie de interviuri cu fermierii locali, care își împart pământurile cu gheparzii. Concluziile interviurilor sunt că aproape jumătate dintre cei chestionați consideră aceste feline drept sursă de conflict (49,7%), în timp ce 26,5% le omoară sau le pun capcane. În aceste condiții, este nevoie doar de câțiva fermieri care aleg să le omoare pentru a cauza declinul populației, mai ales atunci când condițiile de reproducere nu sunt optime.

“Viitorul ghepardului se bazează foarte mult pe lucrul cu fermierii care găzduiesc aceste feline mari pe terenurile lor”, mai spune Weise.

Un mascul adult trece prin iarba înaltă din Parcul Național Hwange. Foto: Stéphanie Périquet

În concluzie, autorii studiului susțin cu fermitate introducerea ghepardului pe lista speciilor pe cale de dispariție. Acest pas ar duce la conștinetizarea situației în care se află populația de gheparzi și ar deschide mai multe căi pentru a finanța eforturile de conservare și monitorizare a populației.

“Lucrând împreună și apelând la public pentru ajutor, conservaționiștii pot trasa calea pentru  a asigura viitorul ghepardului” a concluzionat Dr. Stuart L. Pimm, Doris Duke Chair of Conservation Ecology la Duke University și autor principal al studiului.

Sursa: National Geographic Society
Foto: Stéphanie Périquet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*