Speranță pentru delfinii din fluviul Mekong

Un delfin Irrawaddy (Orcaella brevirostris) surprins în apele din Asia. Foto: © WWF-Cambodia

După ce zeci de ani populația de delfini din fluviul Mekong a fost în declin, un recensământ al WWF și al guvernului din Cambodgia publicat recent arată că numărul delfinilor a crescut de la 80 la 92 în ultmii doi ani, fiind prima creștere înregistrată în ultimii 20 de ani. 

Creșterea se datorează echipelor de paznici care au patrulat pe râu și au confiscat setcile în care se prindeau delfinii – mai precis, aproximativ 358 km de setci ilegale, aproape dublu ca mărime față de habitatul delfinilor.

Identificând delfinii din apele Mekongului. Foto: ©Lee Poston WWF
Foto: Lor Kimsan

“După ani grei de muncă, avem în sfârșit motive să credem că acești delfini iconici nu mai sunt pe cale de dispariție – datorită eforturilor combinate ale guvernului, WWF-ului, industriei turismului și comunităților locale”, spune Seng Teak, director WWF Cambodgia. “Operatorii bărcilor turistice sunt ingredientul secret al acestei povești de succes, pentru că lucrează aproape cu autoritățile pentru aplicarea legii și raportarea braconajului”.

Primul recensământ oficial din 1997 estima că în Mekong trăiau 200 de delfini, o cifră care a scăzut constant datorită braconajului și pierderii habitatului. În 2015, populația de delfini era de doar 80 de indivizi. Declinul pare să fi încetinit acum.

Odată cu creșterea de 10% a numărului delfinilor, s-a observat și îmbunătățirea sănătății acestora. Doi delfini au murit în 2017, comparativ cu nouă în 2015.

Deasupra fluviului Mekong. Foto: (c) WWF-Cambodia
Delfini în apele fluviului Mekong. Foto: Lor Kimsan

“Delfinii care trăiesc în apele fluviului sunt indicatori ai sănătății Mekongului și recuperarea lor este un semn plin de speranță pentru râu și pentru milioanele de oameni care depind de el”, spune Teak. “Noi ne bucurăm de această veste bună, dar nu este timp de pierdut. Amenințările pentru supraviețuirea lor persistă, trebuie să ne dublăm eforturile pentru a-i proteja”.

“Delfinul din Mekong este considerat comoara națională vie a țării noastre, iar rezultatele acestui recensământ reflectă mulți ani de eforturi continue pentru a proteja această specie”, spune Excelența Sa Eng Cheasan, Director General al Administrației Pescuitului, Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Pescuitului. “Vom continua eforturile de conservare prin eliminarea tuturor amenințărilor acestei specii”.

Evoluția populației de delfini într-un grafic. Foto: WWF
Oamenii de știință în timpul recensământului. Foto: ©Lee Poston WWF

Recensământul a acoperit 190 km din canalul principal al fluviului Mekong de la Kratie, în Cambodgia, până la complexul Khone Falls din Laos. Acesta s-a efectuat făcute în ambele direcții, cu echipe care au fotografiat delfinii și au comparat semnele distinctive de pe spatele lor și aripioarele dorsale față cu o bază de date cu delfini cunoscuți.

Sursa, foto: WWF

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*