Viezurii melivori

Imagine articol

In amurg, cand Desertul Kalahari se racoreste, un viezure si puiul sau incep sa caute hrana – doi dintre zecile de viezuri ale caror obiceiuri le-am studiat de-a lungul a aproape patru ani.

Cu ajutorul Institutului de Cercetare a Mamiferelor, de la Universitatea din Pretoria, si al Fundatiei pentru Animalele Periclitate, am stabilit o zona de studiu de 1.500 km2 in Parcul Transfrontalier Kgalagadi (administrat in comun de Africa de Sud si Botswana) si am petrecut aproape 6.000 de ore, observand comportamentul viezurilor salbatici.

I-am vazut infruntandu-si dusmanii, imperechindu-se, crescandu-si puii si vanand prada, de la insecte la reptile si rozatoare. Viezurii sunt faimosi pentru duritatea lor. (Fortele Armate din Africa de Sud isi numesc transportoarele blindate ratels, denumirea in afrikaans a acestor animale).

Dar am descoperit ca sunt departe de a fi indestructibili. Leii si leoparzii ii ucid frecvent. Inclinatia viezurilor de a devasta stupii de albine (de unde li se trage si numele) da nastere la conflicte cu producatorii de miere, dintre care unii impusca, prind cu capcane sau otravesc animalele pe care le suspecteaza de distrugerea stupilor.

Femelele au un singur pui o data – nu mai multi, cum se credea inainte – si, cu toate ca-si angrijesc puiul mai mult de un an dupa nastere, jumatate din numarul puilor cad victime pradatorilor sau mor de foame pana sa devina independenti.



Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*