Marii urşi albi ai Canadei

Zguduind tundra îngheţată, masculii giganţi se izbesc în joacă. "Le auzeam ghearele şfichiuind prin aer" - spune fotograful Norbert Rosing. Aceşti urşi au aproape trei metri înălţime stînd în două picioare şi pot depăşi 450 de kilograme. Foto: Norbert Rosing

Un paparazzo al urşilor polari aduce imagini din viaţa intimă a acestor vedete ale Golfului Hudson. Fără să ştie, uriaşii albi îşi duc existenţa sub ameninţarea dispariţiei.

Ca toţi urşii polari, şi cei din Golful Hudson au nevoie de gheaţă solidă pentru a vîna foci, principala lor hrană. Dar golful e îngheţat numai iarna şi primăvara; din iulie pînă în noiembrie, urşii trebuie să trăiască din propriile rezerve de grăsime. De mii de ani, ei s-au descurcat aşa, dar schimbările de climă pot răsturna echilibrul. “Deşi există mari variaţii, în prezent dezgheţul de primăvară are loc cu două săptămîni mai devreme decît acum 20 de ani” – spune biologul Ian Stirling, de la Canadian Wildlife Service. Datele lui arată că rata natalităţii şi greutatea urşilor adulţi au scăzut cu circa 10% din 1980. “Dacă lucrurile continuă aşa şi gheaţa dispare din Golful Hudson, e foarte limpede că aceşti urşi vor dispărea” – afirmă biologul Andrew Derocher, de la Universitatea din Alberta.

Text: John L. Eliot

(Articol publicat în ediţia revistei National Geographic din februarie 2004)

Galerie de imagini:



2 Comments

  1. animalele nu sunt mai prejos decat oamenii.Si ei dau o lupta cu viata zi de zi, dar noi profitam de pe urma animalelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*