monterey21

monterey21

monterey21

Pe fundul Canionului Monterey, la adîncimea de 2.000 m, o învălmăşeală de peşti cu coadă de şobolan şi un crab solitar dau tîrcoale bucatelor gustoase – un amestec de ton şi enzime gătite special de Mario Tamburri, expert în aromele şi gusturile ce înnebunesc fauna marină. „Adăugînd enzime, atracţia momelii creşte de vreo mie de ori“ – spune el. Tamburri a făcut amestecul pentru a ademeni peştii spre „camera pe funie“ a fotografului Emory Kristof, un aparat foto ce atîrnă la capătul unei funii lungi. Kristof a inventat tehnica în urmă cu zece ani, ca alternativă ieftină şi mai discretă la submarinele zgomotoase şi submersibilele fără echipaj din zilele noastre. „Cînd peştii văd acest obiect de mai multe tone, garnisit cu lumini, huruind pe fundul mării şi stîrnind nori de nisip, un adevărat monstru marin, se îndepărtează“ – spune el. Oamenii de ştiinţă au acum posibilitatea să fotografieze şi să catalogheze animale în zona dintre 1.500 şi 2.000 m adîncime, care este plină de viaţă – o bogăţie ce nu a trecut neobservată de flotele de pescuit comercial. Năvoadele de fund au acum tehnologia de a atinge adîncimi de 2.000 m, motiv de îngrijorare pentru mulţi biologi. „Nici nu ştim încă ce se află acolo jos şi ce efect va avea pescuitul“ – spune Kristof, care şi-a petrecut ani de zile fotografiind specii abisale.

Foto: Emory Kristoff şi R. Michael Cole

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*