dino 05

dino 05

Gura Masiakasaurus-ului vorbeste despre cum a supravietuit acest carnivor, de marimea unui ciobanesc-german, in bazinele raurilor din nord-vestul Madagascarului, aproape de finalul dominatiei dinozaurilor. Dar ce spune ea? Paleontologul David Krause, de la Universitatea Stony Brook, a condus echipa care a gasit fosilele, inclusiv un fragment din mandibula . Masiakasaurus are dintii din fata lungi si conici, cu varfurile incovoiate, care ii ies din gura – unici printre teropode -, in timp ce dintii din spate sunt mai obisnuiti, lamelari si serati. Asadar, cum folosea o gura atat de specializata? Presupunerea cea mai probabila e aceea ca dintii din fata erau folositi pentru inteparea prazii mici, poate mamifere, soparle si/sau pasari, iar cei din spatele maxilarului erau folositi ulterior la sfasierea acesteia, spune Scott Sampson, de la Universitatea Utah, membru al echipei. In ciuda dentitiei sale extraordinare, Masiakasaurus era, probabil, si el prada pentru crocodili si alte carnivore mari, ca teropodul Majungasaurus, lung de sase metri, cu care isi impartea teritoriul. In fata unor astfel de monstri, cele mai bune metode de aparare ale sale ar fi fost viteza si agilitatea. Ilustratie: Pixeldust Studios

Gura Masiakasaurus-ului vorbeste despre cum a supravietuit acest carnivor, de marimea unui ciobanesc-german, in bazinele raurilor din nord-vestul Madagascarului, aproape de finalul dominatiei dinozaurilor. Dar ce spune ea? Paleontologul David Krause, de la Universitatea Stony Brook, a condus echipa care a gasit fosilele, inclusiv un fragment din mandibula . Masiakasaurus are dintii din fata lungi si conici, cu varfurile incovoiate, care ii ies din gura – unici printre teropode -, in timp ce dintii din spate sunt mai obisnuiti, lamelari si serati. Asadar, cum folosea o gura atat de specializata?

"Presupunerea cea mai probabila e aceea ca dintii din fata erau folositi pentru inteparea prazii mici, poate mamifere, soparle si/sau pasari, iar cei din spatele maxilarului erau folositi ulterior la sfasierea acesteia" – spune Scott Sampson, de la Universitatea Utah, membru al echipei. In ciuda dentitiei sale extraordinare, Masiakasaurus era, probabil, si el prada pentru crocodili si alte carnivore mari, ca teropodul Majungasaurus, lung de sase metri, cu care isi impartea teritoriul. In fata unor astfel de monstri, cele mai bune metode de aparare ale sale ar fi fost viteza si agilitatea.

Ilustratie: Pixeldust Studios

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*