dino 07

dino 07

Cu o coada tepoasa si siruri de placi osoase in lungul spatelui, Tuojiangosaurus, asemenea rudei sale mai bine cunoscute Stegosaurus, seamana cu un tanc din jurasic. Totusi ceea ce ii confirma acestui erbivor chinez masiv locul in randurile celor cu adevarat ciudati e tepul lung si ascutit care iese din fiecare omoplat. Tepii de pe omoplati il ajutau sa-si protejeze flancurile vulnerabile, care erau exact la nivelul unui alozaur care l-ar fi putut ataca – afirma paleontologul Thomas Holtz, de la Universitatea din Maryland. In ceea ce priveste placile de pe spate, rolul acestora e o chestiune mult dezbatuta – spune Susannah Maidment, paleontolog la Universitatea Cambridge. Primii dinozauri protejati cu armura erau acoperiti cu mici scuturi, menite sa-i fereasca de muscatura vreunui pradator, trasatura transmisa mai departe la unii dintre descendentii lor. Dar la altii, cum ar fi Tuojiangosaurus, scuturile au evoluat in niste placi de-a lungul sirei spinarii, care ii faceau, poate, sa para mai mari, dar nu-i protejau prea mult. Un teropod mare – spune Maidment – ar fi putut sa le infulece ca pe chipsuri. Ilustratie: Pixeldust Studios

Cu o coada tepoasa si siruri de placi osoase in lungul spatelui, Tuojiangosaurus, asemenea rudei sale mai bine cunoscute Stegosaurus, seamana cu un tanc din jurasic. Totusi ceea ce ii confirma acestui erbivor chinez masiv locul in randurile celor cu adevarat ciudati e tepul lung si ascutit care iese din fiecare omoplat. "Tepii de pe omoplati il ajutau sa-si protejeze flancurile vulnerabile, care erau exact la nivelul unui alozaur care l-ar fi putut ataca" – afirma paleontologul Thomas Holtz, de la Universitatea din Maryland.

In ceea ce priveste placile de pe spate, rolul acestora e o chestiune mult dezbatuta – spune Susannah Maidment, paleontolog la Universitatea Cambridge. Primii dinozauri protejati cu armura erau acoperiti cu mici scuturi, menite sa-i fereasca de muscatura vreunui pradator, trasatura transmisa mai departe la unii dintre descendentii lor. Dar la altii, cum ar fi Tuojiangosaurus, scuturile au evoluat in niste placi de-a lungul sirei spinarii, care ii faceau, poate, sa para mai mari, dar nu-i protejau prea mult. Un teropod mare – spune Maidment – ar fi putut sa le infulece ca pe "chipsuri".

Ilustratie: Pixeldust Studios

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*