dino 09

dino 09

Plin de tepi si noduri proeminente, craniul unui Dracorex arata ca si cum ar fi fost forjat intr-o legenda medievala. Totusi creatura careia probabil ii apartinea semana mai mult cu un mistret antofag regele-dragon care scuipa flacari, pe care-l evoca numele sau. Descoperit de cautatori de fosile amatori in partea din Dakota de Sud a formatiunii Hell Creek, Dracorex a fost incadrat de paleontologii Robert Bakker si Robert Sullivan in familia erbivora pachycephalosauridae. Multe specii din acest grup aveau calote craniene groase, care le-ar fi permis sa-si intrebuinteze capetele ca pe niste berbeci de spart ziduri. Oare Dracorex, cu teasta sa relativ turtita, ar fi putut sa fie unul dintre cei care dadeau din cap? De ce nu? – se intreaba Bakker. El ne indica exemplul porcului-de-padure-urias, care foloseste o teasta la fel de turtita pentru a se apara impotriva pradatorilor. Dotat cu carne si piele, Dracorex ne priveste de pe coperta numarului de aprilie. Fosila fotografiata la Muzeul Pentru Copii, din Indianapolis

Plin de tepi si noduri proeminente, craniul unui Dracorex arata ca si cum ar fi fost forjat intr-o legenda medievala. Totusi creatura careia probabil ii apartinea semana mai mult cu un mistret antofag decat cu "regele-dragon" care scuipa flacari, pe care-l evoca numele sau. Descoperit de cautatori de fosile amatori in partea din Dakota de Sud a formatiunii Hell Creek, Dracorex a fost incadrat de paleontologii Robert Bakker si Robert Sullivan in familia erbivora pachycephalosauridae.

Multe specii din acest grup aveau calote craniene groase, care le-ar fi permis sa-si intrebuinteze capetele ca pe niste berbeci de spart ziduri. Oare Dracorex, cu teasta sa relativ turtita, ar fi putut sa fie unul dintre cei care dadeau din cap? De ce nu? – se intreaba Bakker. El ne indica exemplul porcului-de-padure-urias, care foloseste o teasta la fel de turtita pentru a se apara impotriva pradatorilor. Dotat cu carne si piele, Dracorex ne priveste de pe coperta numarului de aprilie.

Fosila fotografiata la Muzeul Pentru Copii, din Indianapolis

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*